Harrastukset koulupäivän yhteyteen? – ”Perheelle jäisi illalla yhdessäoloaikaa”

Ylöjärven kaupunki yhteistyökumppaneineen järjestää lapsille ja nuorille monipuolista liikunta- ja harrastustoimintaa. Tulevaisuuden tavoitteena on, että kaikilla koululaisilla olisi mieluisa harrastus, joka voitaisiin liittää koulupäivän yhteyteen.
Siivotaan ja sotketaan on yksi Mutalan päiväkodin viskarien suosikkileikeistä.

Ylöjärven lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen koordinoi kaupungin päiväkotien Liikkuva varhaiskasvatus -hanketta sekä koulujen kerhoja ja kehittää niiden harrastustoimintaa. Kaupunkistrategian painotukset ja hyvinvointi- ja terveysliikuntasuunnitelmat vaikuttavat harrastustoiminnan suunnitteluun. Tavoitteena on lasten kokonaisvaltainen hyvinvointi ja eheä koulupäivä.

– Koulupäivä ei tarkoita pelkästään koulussa vietettyä aikaa, vaan myös mitä tapahtuu ennen sitä ja sen jälkeen, hän tarkentaa.

Liikunta varhaiskasvatuksessa

Liikunta on vahvasti mukana päiväkotien arjessa ja luonteva osa päivärutiinia. Ylöjärvellä on 25 päiväkotia ja niissä kaikissa on liikuntavastaava. Lapsia motivoidaan liikkumaan monipuolisesti, jotta heidän motoriset taitonsa vahvistuvat.

Päiväkotien liikuntamahdollisuuksista kerätään tietoja, esimerkiksi piha-alueista, välineistä ja lasten osallisuudesta. Saatuja tietoja verrataan aiemmin kerättyyn dataan ja toimintaa kehitetään näiden kyselyiden pohjalta. Kuusi koulutettua liikuntatsempparia osallistuu päiväkotien liikuntakulttuurin kehittämiseen.

Mutalan päiväkodissa liikutaan sisällä ja ulkona.

Liikunta ja leikki saavat aina hyvälle tuulelle ja ulkoilun jälkeen jaksaa taas keskittyä.

– Päiväkotiin on hankittu uusia liikuntavälineitä, kuten potkupyörät. Pihaan on rakennettu liikennepuistoa. Liikunnan kynnystä on pyritty madaltamaan sisällä ja liikuntavälineet ovat saatavilla, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja liikuntaneuvoja Pirkko Erkko kertoo.

– Liikkuminen on luonteva tapa olla lasten kanssa. Kun ollaan paljon ulkona ja liikutaan, ruokakin maistuu ja lepohetki on rauhallisempi, hän lisää.

Mutalan, Kaiharin ja Vahannan päiväkotien johtaja Maarit Tasala kertoo, että liikunta on luonnollinen osa päiväkotipäivää.

– Aikuiset ovat mukana ja näyttävät mallia. Se innostaa lapsia liikkumaan vielä enemmän. Vanhemmat ovat hyvin tyytyväisiä, että täällä liikutaan, ja että liikutaan joka säällä, hän kertoo.

Kouluissa harrastetaan

Kaupunki ja sen yhteistyökumppanit järjestävät kouluilla muun muassa liikunta-, elämänhallinta- ja musiikkikerhoja. Kaupungin järjestämät liikuntaharrastukset pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan maksuttomina. Yhteistyökumppani Tapparan jääkiekkovalmentaja Jesse Haapsaari vetää lapsille välitunti- ja salibandykerhoja Ylöjärven eri kouluilla.

– Pääasia on, että kaikki saavat liikettä ja kaikilla on hauskaa, hän sanoo.

Koulujen kerhotoimintaa pyritään kehittämään mahdollisimman monipuoliseksi. Tulevaisuuden tavoitteena on limittää harrastukset koulupäivän yhteyteen.

– Tämä tukee lapsen kokonaispäivää. Jää aikaa läksyille, se helpottaa kuljetusrumbaa ja syömiset on helpompi järjestää, Puttonen sanoo.

Tämä vaikuttaisi koko perheen hyvinvointiin.

– Lapsi voisi jäädä suoraan koulusta harrastukseen ja perheelle jäisi illalla yhdessäoloaikaa.

Etsivää harrastustoimintaa

Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen pyrkii kehittämään harrastustoimintaa siten, että kaikille lapsille ja nuorille löytyisi mukava harrastus.

Liikunta ja harrastukset pyritään saamaan kaikkien koululaisten ulottuville.

– Meidän konstejamme ovat etsivä harrastustoiminta ja passit, sekä toiminnan integroiminen koulupäivään. Koulu voi olla jollekin lapselle ainoa paikka, missä hän liikkuu, Puttonen sanoo.

Ylöjärven yhtenäiskoululla on käynnissä etsivän harrastustoiminnan kokeilu. Mukaan on kerätty ryhmä 5.–6.-luokkalaisia, joilla ei ole harrastusta.

– Ryhmä käy kokeilemassa erilaisia harrastuksia. Keksimme alustavan pohjan, mutta nuorilta on myös kysytty, mitä he haluavat, Puttonen kertoo.

Tavoitteena on, että he löytäisivät mukavan harrastuksen, jota voisivat jatkaa yksin tai ryhmässä.

– Näiden kokemusten pohjalta kokeilua olisi tarkoitus laajentaa.

Jo saatavilla olevan liikuntaneuvonnan lisäksi nuorille järjestetään matalan kynnyksen harrastusneuvontaa, jossa yhdessä liikunnanohjaaja Riikka Tuomisen kanssa mietitään, mitä nuori voisi harrastaa. Tavoitteena on tehdä harrastamisen aloittamisesta mahdollisimman helppoa.
Esikoululaisille ja ykkösluokkalaisille on tarjolla HLU:n (Hämeen Liikunta ja Urheilu) sähköinen Sporttikortti. Sen avulla voi löytää tietoa oman paikkakunnan tai kiinnostavan lajin harrastusmahdollisuuksista.

5.–9.-luokkalaisille on kaupungin oma Nuorisopassi, joka sisältää muun muassa ilmaisia käyntejä uimahallissa ja jalkapallo- ja vapaita harjoitteluvuoroja Ilves-areenalla. Nuorisopassin piirissä on noin 2 500 nuorta. Sovelluksen on toistaiseksi ottanut käyttöönsä noin 200 nuorta.

Puttonen kannustaa vanhempia tukemaan lapsiaan mukavien ja monipuolisten harrastusten löytämisessä.

– Suurin vastuu on kotona. Koulu, kaupunki ja yhdistykset yrittävät auttaa parhaansa mukaan.

Kerran viikossa on yksi puolen tunnin pitkä välitunti, jolloin pelataan kaikkea mitä voi ulkona pelata, kertovat Mutalan koulun vitosluokkalaiset Niko Kokkonen, Onni Leppänen, Alva Laurila ja Helga Hiltunen.