Kaatuneitten muistopäivänä julkistettiin lentomestari Urho Heiskalan muistomerkin infotaulu – silminnäkijä Eino Alho muisteli traagisen päivän tapahtumia

Toisen maailmansodan ilmataistelussa 2.3.1940 menehtyneen lentomestari Urho Heiskalan muistomerkin infotaulu julkistettiin juhlavin menoin kaatuneitten muistopäivänä 15.5.
Insinöörieverstiluutnantti Esa Mäkinen Lentovarikon killasta
Lentovarikon killan puheenjohtaja insinöörieverstiluutnantti Esa Mäkinen paljasti Urho Heiskalan infotaulun. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven Reservinaliupseerien puheenjohtaja Sami Rantanen, joka on koordinoinut infotaulun toteuttamista, avasi tilaisuuden Töyränojantiellä sijaitsevalla lentomestari Heiskalan muistomerkillä.

Tämän jälkeen lentomestari Heiskalan muistomerkille saapui lippulinna. Niiden joukossa oli muun muassa ensiesittelyssä ollut Lentovarikon Killan lippu.

Maanpuolustusjärjestöjen lippulinna saapuu muistomerkille. (Kuva: Sanna Hillberg)

Tämän jälkeen muistomerkille seppeleen laskivat Puolustusvoimien, Ylöjärven kaupungin sekä lentovarikon killan edustaja.

Kaupungin tervehdyksen lausui kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares. (Kuva: Sanna Hillberg)

Puolustusvoimien tervehdyksen tilaisuuteen toi Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja eversti Mano-Mikael Nokelainen.

– Lentomestari Heiskala oli yksi heistä niin monista, jotka antoivat sen tärkeimmän, oman elämänsä toisten eteen, meidän, jotka voimme tänään asua itsenäisessä ja hyvinvoivassa Suomessa, hän sanoi puheessaan.

Puolustusvoimien tervehdyksen toi Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja eversti Mano-Mikael Nokelainen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Lentovarikon Killan puheenjohtaja insinöörieverstiluutnantti Esa Mäkinen  piti juhlapuheen. Juhlapuheessaan hän kertoi muun muassa Heiskalan taustasta lentäjänä. Sen lisäksi, että tämä oli palkittu lentäjä, hän oli lennonopettaja ja koelentäjä ja esiintyi taitolentonäytöksissä.

Lentovarikon Killan puheenjohtaja insinöörieverstiluutnantti Esa Mäkinen  piti juhlapuheen. (Kuva: Jari Vuolle)

Heiskala oli ensimmäinen suomalainen, joka teki ulkopuolisen silmukan ja ulkopuolisen syöksykierteen Bücker Jungman -koneella Härmälän lentokentän avajaisissa 30.51937, Mäkinen kertoi puheessaan.

Maahansyöksy Ylöjärvellä

Lentomestari Heiskala kuului koelentolaivueeseen ja lensi koelentojen ohessa kuusi sotalentoa talvisodassa. Heiskalan ainoaksi ilmavoitoksi jäi hänen 20. tammikuuta 1940 alas ampumansa Tupolev SB-2 -pommikone Pälkäneellä.

Lentomestari Urho Heiskala Wiipurissa. (Kuva: Jari Vuolteen kuva-arkisto)

Heiskala menehtyi 2. maaliskuuta 1940 talvisodan viimeisessä ilmataistelussa Tampereen päällä torjuessaan vihollisen pommituslentoa. Heiskalan Fokker D.XXI -hävittäjä FR-84 syöksyi metsään nykyiselle Haaviston alueelle. Heiskalan muistomerkki sijaitsee lähellä maahansyöksypaikkaa.

Silminnäkijä Eino Alho muistaa traagisen päivän

Muistokyltin julkistamistilaisuuteen osallistui myös Eino Alho, 95, joka on Heiskalan maahansyöksyn todennäköisesti ainoa elossa oleva silminnäkijä. Hän muistaa miten tuolloin 2. maaliskuuta 1940 30 venäläistä konetta tuli lännen suunnasta ja lensivät Ylöjärven kohdalla matalalla.

Eino Alho muisteli Heiskalan maahansyöksyä katsellessaan infotaulua. (Kuva: Jari Vuolle)

Alho hiihti ystäviensä kanssa Soppeenmäestä Haavistolle etsimään tulituksessa osuman saanutta konetta. Hän muistaa miten kone paloi kovalla, kohisevalla liekillä heidän saapuessaan paikalle. Heiskala oli todennäköisesti saanut surmansa tulituksessa jo ennen maahansyöksyä.

Aluksi ystävykset luulivat, että pudonnut kone oli venäläinen, mutta pienessä jäljelle jääneessä kappaleessa oli teksti Valtion lentokonetehdas, joka paljasti, että kone oli suomalainen.

– Myöhemmin kun palasin kotiin, näin kun venäläinen kone putosi Siuroon. Musta savu tuli sen perästä, Alho kertasi traagisen päivän tapahtumia.

Lentovarikon Killan puheenjohtaja Esa Mäkinen (vas), Ylöjärven Reservinaliupseerien puheenjohtaja Sami Rantanen, silminnäkijä Eino Alho ja Ylöjärven Reserviupseerien järjestelyupseeri Jari Vuolle. (Kuva: Sanna Hillberg)
Lentomestari Heiskalan muistomerkki ja infotaulu sijaitsevat lähellä maahansyöksypaikkaa Haavistolla. (Kuva: Sanna Hillberg)
Ylöjärven kaupunki on toteuttanut infotauluin, joka kertoo Urho Heiskalan urasta sekä kohtalokkaan päivän tapahtumista. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kommentointi on suljettu.