YU:n uuden kesätoimittajan voi bongata Ylöjärven raitilta pyörän selästä – Tällainen on intohimoinen maailmanmatkaaja Elviira Luoma

Tamperelainen Elviira ”Eppu” Luoma, 26, on Ylöjärven Uutisten uusi kesätoimittaja. Intohimoinen matkustelija on käynyt koulunsa ulkomailla ja haaveilee Amsterdamiin muutosta.
Kesätoimittajamme Elviira Luoma on kotoisin Tampereelta ja piipahtanut kesätoimittajana myös Satakunnassa.

Moro Elviira, olet tamperelainen ja vieraillut joskus aiemmin Ylöjärvellä. Mainitsit kuitenkin, että paikkakunta on sinulle aika tuntematon. Mitä tiesit Ylöjärvestä ennen kuin rantauduit tänne kesätöittesi vuoksi?

– Tiesin Pimeesalmen telakan. Olen myös joskus käynyt Elossa. Minulla on täältä myös lukioaikaisia kavereita, joilla olen käynyt kylässä.

Millaisia asioita olet täällä pannut merkille nyt reilussa viikossa?

– Ihmiset ovat olleet tosi kivoja. Haastateltavani ovat olleet tosi vieraanvaraisia. Toimituksessa vaikuttaa olevan rento meininki.

– Tykkään Ylöjärven luonnosta ja järvien läheisyydestä. Täällä on myös helppo liikkua.

Mitä olet töissäsi tehnyt nyt viikon aikana?

– Kävin mummodiskossa, mikä oli hauskaa. Lisäksi kävin vierailemassa Ylöjärven senioreiden kerhoissa. Siellä sain pullakahvit. Oli kiva päästä oikeasti katsomaan, mitä kerhoissa tehdään.

Lue myös: Huippusuosittu Mummodisko tanssitti Ylöjärvellä ­– ”Mulla tuli heti mieleen, että kuinka monta terveyskeskuskäyntiä tällaiset tapahtumat jättävät väliin”

Millaisia juttuja haluaisit erityisesti tehdä?

– Odotan uutta Kylillä-juttusarjaa, jossa pääsee näkemään lisää Ylöjärveä ja sen kaupunginosia. Odotan myös kesän tapahtumia ja että pääsen näkemään, mitä ihmiset kaikkialla puuhaavat. Kepeät kesäjutut siis kiinnostavat, esimerkiksi kesäteatterijutun tekeminen.

– Olen innostunut nuorista yrittäjistä. Heitä olisi kiva löytää, ja päästä tekemään juttua. Arvostan, että joku alle parikymppinenkin uskaltaa lähteä yrittämään.

– Totta kai haluan tehdä myös uutisia­ – aihe kuin aihe käy. Haluaisin oppia lisää paikallispolitiikasta, mutta valtuusto taitaa jäädä juuri sopivasti kesälomalle.

Lue myös: Uudessa Kylillä-sarjassa vierailaillaan ensimmäiseksi Takamaalla

Elviira ei omista ajokorttia ja kulkee mieluiten polkupyörällä juttukeikoilleen.

Kerroit, ettet omista ajokorttia. Miten aiot Ylöjärvellä liikkua?

– Tällä hetkellä pyöräni on korjattavana, mutta kun saan sen sieltä, alan polkea töihin Tampereelta.

– Myös juttukeikoille menen pyöräillen, jos matka on alle tunnin.

Mitä hyvää pyöräilyssä on toimittajan näkökulmasta?

– Siinä pääsee näkemään, miten muut liikkuvat ja mitä ympärillä tapahtuu. Valitsen todennäköisesti sellaisia reittejä, joita autolla ei valitsisi. Matkanteko on siis erilaista.

– Pyöräilystä puhuminen on myös hyvä keskustelun avaus: ”aijaa, sääkin tulit pyörällä”

Olet opiskellut pyöräilyn luvatussa maassa Alankomaissa kolme vuotta. Miksi juuri siellä?

– Olin lukioaikana vuoden vaihdossa Argentiinassa, jossa opin espanjan kielen. Vaihto-oppilasvuodesta jäi käteen palo nähdä ja kokea uusia kulttuureja. Lukion jälkeen halusin ulkomaille opiskelemaan ja olin kuullut, että Alankomaissa opetus on laadukasta ja siellä puhutaan hyvää englantia.

– Opiskelin psykologiaa vuoden Maastricht-nimisessä paikassa, mutta se ei ollutkaan lopulta juttuni. Vaihdoin media-alalle ja hain Amsterdamin yliopistoon opiskelemaan digitaalista viestintää, ja sainkin sieltä kandin tutkinnon. Maisterin opiskelin Göteborgin yliopistossa juuri korona-aikaan, eli en ole asunut Ruotsissa päivääkään.

Toimittajan näkökulmasta Elviiraa kiinnostavat esimerkiksi nuoret yrittäjät uratarinoineen.

Mitä tykkäsit ulkomailla asumisesta?

­– Rakastin sitä. Amsterdam on edelleen suosikkikaupunkini, siellä on todella rento meininki. Kaupunki on täynnä taidemuseoita, livemusiikkia ja hyvää ruokaa. Pidin erityisesti arkkitehtuurista ja kanaaleista. Haaveilen paluumuutosta sinne syksyllä. Voisin työskennellä esimerkiksi yritysviestinnässä englannin kielellä, koska kaupungissa on paljon englanninkielisiä media-alan yrityksiä ja startup-yrityksiä.

– Minulla on lisäksi villi haave, että työskentelisin jossakin kohtaa kirjeenvaihtajana esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa.

Ennen syksyä ja mahdollista ulkomaille muuttoa edessä on kuitenkin (toivon mukaan) aurinkoinen kesä Ylöjärvellä. Alkukesään mahtuu lisäksi pikkuinen lomareissu. Minne suuntaat?

– Menen Islantiin, ystäväni asuu siellä. Vuokraamme auton ja kierrämme sillä päänähtävyyksiä, kuten kuumat lähteet, Golden Circlen, Blue Lagoonin ja Reykjavikin.

– Ravintoloihin emme juuri mene, koska ne ovat kalliita, Islanti on ylipäätään kallis maa. Onneksi tarjolla on paljon ilmaisia aktiviteetteja ja tarkoituksena on olla paljon luonnossa eräjormaillen.

Elviira Luomalle voi lähettää juttuvinkkejä osoitteeseen elviira.luoma@ylojarvenuutiset.fi tai soittamalla numeroon 044 7557 301.