”Koskaan ei voi tietää, millä nappaa”

Kun Kalle Paavola puhuu kalastuksesta, maallikon kannattaa pitää korvansa auki. Muun muassa vuoden kalastusoppaana palkitun yrittäjän tietotaito on testattu tuhansilla kalareissuilla ympäri Suomen.
Kilpakalastajana lukuisia SM-, PM- ja EM-mitaleja voittaneen Paavolan erikoisalaa on jigaus. Nykyään mies ei enää juurikaan kilpaile, sillä hänen aikansa vierähtää muun muassa vieheiden suunnittelun parissa.
Moni kutsuu K. P. Baits -jigejä Suomen parhaiksi.
– Joku saattaa luulla tätä helpoksi hommaksi, mutta sitä se ei ole. Jigien suunnittelussa pitää ottaa huomioon todella monta asiaa, Paavola sanoo.
Jos sinun joskus tarvitsee tietää jotakin jigikalastuksesta, ei Kalle Paavolalta kysyminen ole ollenkaan huono idea. Muun muassa TV2:n Erätulilla-ohjelmassa vieraillut viljakkalalainen on yksi Suomen johtavista jigiasiantuntijoista. – Pirkanmaalla on Suomen kovin jigikalastuskulttuuri, Paavola kehaisee.
Jos sinun joskus tarvitsee tietää jotakin jigikalastuksesta, ei Kalle Paavolalta kysyminen ole ollenkaan huono idea. Muun muassa TV2:n Erätulilla-ohjelmassa vieraillut viljakkalalainen on yksi Suomen johtavista jigiasiantuntijoista. – Pirkanmaalla on Suomen kovin jigikalastuskulttuuri, Paavola kehaisee.

Kalastus on aina ollut Kalle Paavolalle sydämen asia. Kyrösjärven maisemissa kasvanut hämeenkyröläinen osallistui ensimmäisiin kalakisoihinsa alle kymmenvuotiaana. Kun vuodet vierivät ja aikuisuus koitti, alan valintaa ei tarvinnut kauaa miettiä.
– Työskentelin kymmenkunta vuotta urheiluvälinekaupan kalastustarvikeosastolla. Se oli ihan mukavaa hommaa, mutta halusin lopulta myös kokeilla, miten pärjäisin itse yrittäjänä, Paavola muistelee.
Syntyi Pro Kalastus Oy. Aluksi Paavola tarjosi asiakkailleen kalaopaspalveluita, mutta myöhemmin yritystoiminta laajeni myös kalatarvikkeiden tukkumyyntiin. Nykyään jälkimmäinen on kasvanut ensiksi mainittua suuremmaksi bisnekseksi.
– Meillä on Viljakkalassa 400 neliön yritystilat, jotka ovat käytännössä täynnä erilaisia jigejä. Myyntiartikkeleita on yli 4 000, ja lisää tulee koko ajan, Paavola kertoo.
– Mutta ei kalaopasreissujakaan voi väheksyä. Minun mielestäni niissä on osaltaan kyse ihmisten houkuttelemisesta jigikalastuksen pariin. Mikään ei ole hienompi tunne kuin nähdä hymyilevä kalastaja onnistuneen kalastuspäivän päätteeksi, hän jatkaa.
Maallikolle jigikalastuksen maailma voi näyttäytyä hieman kummallisena touhuna. Irtokarkeilta näyttävillä kumisilla ja silikonisilla pötkylöilläkö pitäisi saada kalaa ruokapöytään?
Paavolan mukaan asia on juuri niin. Jigit soveltuvat erityisen hyvin kuhan, hauen ja ahvenen narraamiseen.
– Jos joku harkitsee kalastusharrastuksen aloittamista, hänen kannattaa vakavasti harkita jigaamista. Se on aktiivista, melko saalisvarmaa ja pirun hauskaa hommaa, Paavola hymyilee.

”Kalojen kanssa pitää olla sinut”

Paavolan jigifirman tuorein malli soveltuu erityisen hyvin vertikaali- eli pystyjigaukseen.
Paavolan jigifirman tuorein malli soveltuu erityisen hyvin vertikaali- eli pystyjigaukseen.

Muutama viikko sitten Kalle Paavola piipahti tamperelaisessa urheiluvälineliikkeessä esittelemässä uusinta jigisarjaansa. XO Minnow -nimellä ristitty kymmenen värin jigimalli kiinnosti innokkaita kalastajia vauvasta vaariin.
Paavolan mukaan jigisuunnittelu on pitkäjänteistä työtä, joka alkaa yleensä veneessä.
– Jotkut suunnittelevat jigejä piirustuspöydän ääressä, mutta minä teen työni vesillä. Jigikalastus on sellaista, ettei koskaan voi oikein etukäteen tietää, millä vieheellä kala nappaa. Erilaisia ominaisuusyhdistelmiä pitää siis kokeilla käytännössä niin paljon kuin mahdollista, jigiguru avaa.
Jigikalastukseen on olemassa lukuisia eri tekniikoita. Vertikaali- eli pystyjigauksessa veteen laskettua viehettä liikutellaan pystysuuntaisesti, dropshot-jigauksessa viehe pudotetaan painon avulla lähelle pohjaa ja heittojigauksessa jigiä – luonnollisesti – heitellään.
Jokaista jigaustyyliä varten täytyy suunnitella omanlaisensa jigit.
– Esimerkiksi tämä uusin sarjamme soveltuu erityisesti vertikaalijigaukseen, Paavola kertoo.
– Mutta jigejä kannattaa kokeilla myös rohkeasti ristiin. Jokin vertikaalijigi voi antaa huipputuloksia myös heittojigauksessa, hän huomauttaa.
Kalle Paavola ei lupaa, että huono kalastaja saisi hänen vieheillään varmasti vonkaleita. Miehen mukaan kalastus on välineurheilua, mutta hyviä perustaitoja ei paraskaan innovaatio korvaa.
– Lähtökohta on, että kalamiehen pitää olla kalojensa kanssa sinut. Pitää etsiä tilanteeseen sopiva kalapaikka ja tietää, miten kala kulloinkin liikkuu. Vasta sitten voi miettiä vieheiden väriä, mallia ja kokoa.

Halpaa kalastajalle, hintavaa yrittäjälle

Jigien suunnittelu on tarkkaa hommaa. Kaikki muodot on testattava ja todettava toimiviksi.
Jigien suunnittelu on tarkkaa hommaa. Kaikki muodot on testattava ja todettava toimiviksi.

Kynnys jigikalastuksen aloittamiseen on aloittelijalle pieni. Suomi on pullollaan hyviä jigivesiä, minkä lisäksi vieheetkin ovat sangen edullisia.
Halvimmillaan aloittelijoiden jigisettejä voi löytää marketeista muutamalla kympillä. Niihin Paavola ei kuitenkaan suosittele tarttumaan.
– Lajista katoaa nautinto, jos välineet eivät toimi ja koko päivä kuluu niiden huoltoon. Suosittelen hankkimaan kunnon jigivälineet sellaisesta paikasta, josta saa opastusta niiden hankintaan, Paavola sanoo.
– Laadukkaat jigisetit maksavat noin 200 euroa. Se on minusta pieni summa siitä ilosta, jonka kalastuksesta saa, hän vinkkaa.
Kuluttajille hyvät jigit ovat esimerkiksi laatu-uistimiin verrattuina erittäin edullisia. Jigisuunnittelijan mukaan se ei kuitenkaan tarkoita, että niiden valmistus hoituisi taskurahoilla. Päinvastoin.
– Yhden mallin kustannukset koostuvat monesta eri asiasta. Ensiksi jigistä pitää kehittää prototyyppi, minkä jälkeen siitä laaditaan 3D-piirustukset. Sittenkin edessä on vielä paljon testausta ennen kuin jigi päätyy tuotantoon, Paavola avaa.
– Aika monta jigiä saa myydä, että näistä vaiheista tulevat kustannukset saa katettua. Uskon tähän hommaan pitää olla kova, hän jatkaa.
Kuluista leijonanosa syntyy jigien valmistukseen käytettävistä muoteista. K. P. Baitsin vieheet valmistetaan kiinalais- ja amerikkalaistehtaissa, joista valmiit tuotteet lähetetään Viljakkalaan.
– Muottien valmistuksessa pitää miettiä, kuinka paljon jigejä on valmis tuottamaan – ja missä ajassa. Iso ja kallis muotti tarkoittaa minulle nopeaa valmistusta, pieni taas sopii vähän hitaampaan jigituotantoon, yrittäjä kertoo arjestaan.

Tähtäimessä Euroopan markkinat

Toistaiseksi Pro Kalastus Oy:n liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuosi toisensa jälkeen. Nykyään yritys työllistää perustajansa lisäksi jo pari muutakin kalastuksesta innostunutta henkilöä.
Kalle Paavolan mukaan kaikkea ei ole kuitenkaan vielä nähty. Paikoilleen ei ole tarkoitus jäädä polkemaan jatkossakaan.
– Haluaisimme laajentua Eurooppaan. Aluksi yritämme avata päätä Ruotsin markkinoille, jotka ovat suunnilleen saman kokoiset kuin Suomenkin, yrittäjä visioi.
– Suomessa meidän tuotteitamme saa jo suurimmasta osasta kauppoja, joissa myydään kalastusvälineitä. Pienenä poikkeuksena on Pohjois-Suomi, jossa jigikalastus ei ole mikään valtavan iso juttu. Kuha kun ei enää Lapin korkeuksilla viihdy, hän jatkaa.
Viljakkalalaisyritys käy länsinaapurimme markkinoiden kimppuun toden teolla tulevana talvena. Lukuisten asiakaskäyntien lisäksi yhtiön tarkoituksena on uusia nettisivunsa vastaamaan kansainvälisten tukkuasiakkaiden tarpeita.
Pirkanmaan kotivesiään Pro Kalastus Oy ei aio kuitenkaan unohtaa.
– Kalastusmatkailubisnestäkin olen ajatellut kehittää, mutta siitä en osaa kertoa vielä tämän tarkemmin. Edetään nyt askel kerrallaan, Paavola hymyilee.

Kommentointi on suljettu.