Toimittaja Iiria Lehtinen ja tet-harjoittelija Matilda Tamminen laativat kirja-arvioita vuonna 2021 ilmestyneistä romaaneista. Mukana on niin jännitystä, historiaa, romantiikkaa, autofiktiota kuin nuortenkirjojakin.
Denise Rudberg: Vaarallinen yhteys, Into 2021
Denise Rudbergin Vaarallinen yhteys oli mukavaa luettavaa.
Olen lukenut häneltä aiemmin vain dekkareita, joten en ollut varma, luonnistuisiko häneltä myös toisen maailmansodan aikaan sijoittuva sotaromaani, mutta luonnistuihan se.
Vaarallinen yhteys kertoo Ruotsin armeijan tiedustelukeskuksessa salakoodien purkajina toimivasta kolmesta naisesta. Heidän esikuvinaan ovat Rudbergin virolaiset ja ruotsalaiset isoäidit.
Henkilöhahmot ovat hyviä, ja oli kiinnostavaa lukea, millaista puolueettomassa Ruotsissa oli sodan aikaan.
Sekään ei haitannut, etten ollut lukenut sarjan ensimmäistä osaa. Kolmannen, jo myytäväksi ehtineen osan aion kyllä lukea. IL
ARVIO: 3,5/5
Johanna Valkama: Katariinan pyörä, Otava 2021
Johanna Valkama oli minulle kirjailijana uusi tuttavuus. Katariinan pyörän alku oli aika tiivis ja turhankin kuvaileva, mutta sitten kirja imaisikin yhtäkkiä mukaansa.
Katariinan pyörä aloittaa uuden historiallisen sarjan, jossa seurataan tunnetun kapinapäällikkö Jaakko Ilkan leskeä Susanna Katariinaa nuijasotaa seuranneina vuosina 1500-luvun Suomessa.
Aikakausi on mielenkiintoinen, ja kirjasta oppii paljon uutta sekä aikakaudesta että nuijasodasta. Myös sarjan juoni vaikuttaa kiinnostavalta. Arvostan sitä, kun historiallista romaania kirjoitettaessa yksityiskohtiin on perehdytty kunnolla. Aion lukea seuraavankin osan. IL
ARVIO: 4/5
Hanna Brotherus: Ainoa kotini, Wsoy 2021
Tanssija-koreografi Hanna Brotheruksen kirjaa on kehuttu, ja siksi minäkin päätin sen lukea, onneksi.
Kirjan alussa luvut ovat lyhyitä ja hyppivät asiasta toiseen, mutta samalla ne ovat kauniisti ja hieman arvoituksellisesti kirjoitettuja.
Myöhemmin Brotherus alkaa kuitenkin avautua enemmän, ja autofiktiivisen romaanin erilaiset vaikeat elämänvaiheet ja kokemukset vyöryvät päälle: pojan käyttämät päihteet, suvussa yleinen syömishäiriö, kuolemat, avioero, sisarkateus, vaativa äitiys. Brotheruksen kirjassa on niin paljon kosketuspintaa, että moni lukijoista voi varmasti samaistua ainakin osaan tapahtumista.
Brotherus kiinnostaa henkilönä, näkyyhän hän usein mediassa. Kirjan hyvyys ei kuitenkaan liity julkisuuteen: Ainoa kotini on onnistunut, pohdiskeleva ja kielellisesti rikas riippumatta siitä, kuka sen on kirjoittanut. IL
ARVIO: 4,5/5
Elly Griffiths: Musta enkeli, Tammi 2021
Brittiläisestä arkeologista, Ruth Gallowaysta kertova dekkarisarja on edennyt jo kymmenenteen osaansa. Kirjasarja on yksi dekkarisuosikeistani, ja suosittelenkin lukemaan koko sarjan!
Tässä osassa Ruth matkustaa italialaisille kaivauksille ja törmää tietysti taas murhaan. Yhtäkkiä Italiaan ilmestyy myös Ruthin salarakas, komisario Harry Nelson, vaikka juuri häneen Ruth halusi ottaa hetken etäisyyttä.
Oli hauskaa lukea vaihteeksi Italiasta, ja Ruthin suhdekuviot kiinnostavat aina. Juoneltaan Musta enkeli ei ollut Griffithsin parhaita, mutta oli silti lukemisen arvoinen. IL
ARVIO: 3,5/5
Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli, Otava 2021
Pidin kovasti Paula Hawkinsin esikoisesta, Nainen junassa -trilleristä, mutta seuraavasta kirjasta en yhtä paljon. Hawkinsin kolmas suomennettu kirja, Kuin kytevä tulikaan, ei yllä Nainen junassa -kirjan tasolle, mutta ei ole kuitenkaan hullumpi.
Hawkins kirjoittaa sujuvaa kieltä ja luo kiinnostavia ja hieman epätavallisia henkilöhahmoja. Juonikin menettelee, mutta ei ole yhtä jännä tai ennalta-arvaamaton kuin esikoiskirjassa.
Kirja käynnistyy, kun lontoolaisesta asuntolaivasta löytyy nuoren miehen ruumis. Keskiössä on kolme naista, joista kukaan ei ole aivan tavallinen kaduntallaaja. Kuka on murhaaja? IL
ARVIO: 3/5
Kristiina Vuori: Samettiin kätketty, Tammi 2021
En ole aiemmin lukenut Kristiina Vuoren romaaneja, mutta hyvä, että luin tämän.
Samettiin kätketty kertoo siitä, kuinka Aurajoesta löytyy kuollut vastasyntynyt, ja kaupungin kätilöt lähetetään etsimään syyllistä, lapsensa surmannutta äitiä.
Yksi näistä etsijöistä on kätilö Margareta, jolla on omakin salaisuus.
Tykkäsin kovasti 1640-luvun Turusta miljöönä, sen historiasta, taiten kirjoitetusta juonesta ja kirjan rikkaasta, historiallisesta kielestä. IL
ARVIO: 4/5
Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus, Tammi 2021
Olen lukenut ainakin kolme sveitsiläisen Dickerin romaania, joista tunnetuin lienee kirjailijan koukuttava esikoisromaani, Totuus Henry Quebertin tapauksesta.
Tämä Huoneen 622 arvoitus on kirjoitettu samalla tyylillä kuin muutkin Dickerin romaanit. Kirjassa kirjailija Joël alkaa tutkia menneisyydessä tapahtunutta hotellimurhaa yhdessä juuri tapaamansa naisen kanssa. Kirjassa hypitään eri aikatasoilla ja eri päähenkilöiden näkökulmissa, kun yritetään selvittää, mitä tapahtui ja miksi.
Ainekset ovat hyvät, mutta jännite ei pysy yllä aivan toivotulla tavalla. Siksi teksti menee usein liikaa selittelyksi. IL
ARVIO: 2,5/5
Madeline Miller: Kirke, WSOY 2021
Kirjassa kuvataan nymfi Kirken, auringonjumala Helioksen tyttären elämää. Nuori Kirke on syrjitty ja yksinäinen, joten hän hakeutuu ihmisten seuraan.
Kun hän rohkenee uhmata jumalia, hänet karkotetaan Aiaian-saarelle. Karkotettuna saarella Kirke ei lannistu, vaan alkaa harjoitella noituutta. Ajan kuluessa hänestä on tullut mahtava ja itsenäinen noita, jolla on lemmikkinä leijona ja sikoja.
Kirja oli kauniisti kirjoitettu. Suosittelen sitä kaikille kreikkalaisen mytologian ystäville.
Pidin paljon yrttien ja taikojen kuvailusta, mutta kirja oli turhan hidastempoinen ja sainkin luettua sitä vain puoleenväliin asti. Minua häiritsi se, ettei juoni ollut selkeä, vaan kirja vain soljui hitaasti eteenpäin.
Silti kirja oli joissain kohdissa oikein hyvä ja koskettava. Ehkä luen kirjan vielä jonain päivänä loppuun, kun keskittymiskykyni siihen riittää. MT
ARVIO: 2,5/5
Emiko Jean: Tokion prinsessa, Otava 2021
Kirja kertoo 18-vuotiaasta Izumista, joka viettää aivan tavallista elämää Kaliforniassa yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Pian kuitenkin Izumille selviää hänen isänsä henkilöllisyys – tämä on Japanin kruununprinssi!
Izumi päättää matkata Japaniin tutustumaan isäänsä. Siellä hänelle käy ilmi, ettei prinsessan elämä olekaan kovin yksinkertaista. Opittavaa riittää uudessa kielessä ja kulttuurissa. Kaiken lisäksi Izumilla on todella hyvännäköinen henkivartija. Mikä siis voisi mennä pieleen?
Kirja oli hauska ja kepeä, mutta samaan aikaan opin paljon uutta tietoa Japanista.
Izumin ystävyys- ja perhesuhteita oli ihana seurata. Välillä minusta tuntui todella pahalta tytön puolesta ja välillä taas nauroin hänen kanssaan huvittaville kommelluksille. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä ja nopeasti luettava kirja. MT
ARVIO: 4/5
Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen, Otava 2021
Kirja kertoo toinen toistaan epäilyttävämmistä tapahtumista, jotka sijoittuvat Saardam-valtamerilaivalle vuoteen 1634.
Laiva lähtee matkalle Itä-Intiasta määränpäänään Amsterdam. Ennen lähtöä satamaan ilmaantuu spitaalinen, jonka mukaan laiva ei tule ikinä pääsemään perille. Matkalla on mukana tunnettu mestarietsivä Sammy Pipps, joka on kuitenkin telkien takana. Merellä alkaa tapahtua kaikkea kummallista. Yksi matkustaja jopa saa surmansa. Onko laivalla olevasta etsivästä mitään apua, kun hänet on teljetty vankilaan?
Pidin siitä, että kirja sijoittui 1600-luvulle. Laiva oli tapahtumapaikkana myös mielenkiintoinen. Kirja lähti mielestäni aika hitaasti käyntiin. Tarina oli silti kiinnostava. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita historiallisista dekkareista ja meriseikkailuista. MT
ARVIO: 2,5/5