Kaikkeen tällaiseen 16-vuotias piparifinalisti Milla Vina taipuu – katso kuvat!

Milla Vina on vasta 16-vuotias, mutta jo niin hyvä leipomaan, että hän pääsi osallistumaan piparinleivonnan sm-kisoihin.
Milla Vina osallistui sm-kisojen karsintaan, koska äiti ehdotti osallistumista. Kädessä kranssi. (kuva: Vinan kotialbumi)

Milla Vina leipoi jo pienenä äitinsä kanssa, mutta joulupipareiden teosta hän innostui kunnolla vasta tänä vuonna.

– Olen ihan hurahtunut niihin. Pipareita voi koristella niin monilla tavoilla, että saan jatkuvasti uutta inspiraatiota.

Vinan äiti kehotti tytärtään osallistumaan piparinleivonnan sm-kisojen karsintaan lähettämällä sinne kuvan leipomuksistaan. Ja niinhän siinä kävi, että yleisö äänesti Vinan karsintatyön perusteella jatkoon eli nuorten finaaliin asti. Karsintatyönään Vina valmisti piparilyhdyn.

Nuorten viiden hengen finaali käytiin etänä Google Meetin kautta. Tuomaristo tarkkaili videoyhteyden kautta leipojien liikkeitä tarkkaan, ettei kukaan päässyt huijaamaan. Kaavatkin suunniteltiin ja tehtiin vasta kaksituntisen kisan aikana, ja Vina päätyi tekemään piparikranssin.

Vina ei tiedä, monenneksiko hän sijoittui – kisasta julistettiin vain voittaja ja toiseksi tullut.

– Kyllähän siinä pikku paniikki oli koko ajan päällä, että ehti tehdä kaiken, mutta olin tyytyväinen suoritukseen. Kranssista tuli ihan hieno.

Tämän piparikranssin Milla Vina valmisti nuorten sm-kisoissa. (kuva: Vinan kotialbumi)

Kaulitse riittävän ohueksi!

Milla Via tekee yleensä kerran vuodessa itse piparitaikinan, koska tykkää sen mausta hieman enemmän kuin valmistaikinan. Muuten hän ostaa kaupasta valmistaikinoita, koska niistä on helpompi valmistaa esimerkiksi piparkakkutaloja.

– Talojen tai töiden tekemiseen kannattaa käyttää valmistaikinaa. Se pysyy paremmin kasassa ja sitä on helpompi kaulia sellaiseksi kuin haluaa.

Muitakin vinkkejä Vinalla on antaa pipareiden leivontaan.

– Taikinaa täytyy jaksaa kaulita kunnolla, ettei se jää liian paksuksi, jolloin pipareiden muoto häviää uunissa. Mutta taikinaa ei saa kaulia liian ohueksi – silloin pipareista tulee liian kovia, eivätkä ne maistukaan yhtä hyvälle.

Pipareiden leivontaan kannattaa myös käyttää runsaasti jauhoja kaulintavaiheessa, jotta taikinan saa helpommin ohueksi.

Milla Vina pitää erityisesti pipareiden koristelemisesta. (kuva: Vinan kotialbumi)

Vina leipoo myös pullaa

Tänä talvena Vina on tehnyt kranssin ja lyhdyn lisäksi muun muassa pari pienempää lyhtyä.

– Ja nyt teen kuusta, jossa roikkuu koriste. Sitten olen tehnyt ihan perustaloja.

Piparileipomuksista osa koristaa kotia ja osa on viety perhetutuille lahjaksi. Vina leipoo myös kaikenlaista muuta.

– Tykkään tehdä kakkuja ja pullaa ja kokeilla uusia juttuja.

– Olen perinyt vissiin leivontainnostukseni mummultani. Minulle on sanottu, että mummu tykkäsi leipoa paljon.

Pienenä Vina leipoi myös äidin kanssa, mutta nykyisin hän leipoo äitiään enemmän.

– Aina jos tulee vaikka vieraita, olen innoissani tekemässä. Äiti leipoo aina välillä, mutta aika usein kysyn, että voisinko minä tehdä.

Milla Vina tykkää myös leipoa pullaa. Tässä kuva hänen tekemästään tähtipullasta. (kuva: Vinan kotialbumi)

Vierumäellä liikuntaopintoja

Milla Vina asuu Ylöjärven Metsäkylässä, mutta opiskelee Vierumäen urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi ja tekee samalla kaksoistutkintoa myös lukion puolelle. Vina pelasi aiemmin salibandya.

Juuri nyt Vina etäopiskelee ja on siksi kotona.

Tulevaisuuden ammatti saattaa löytyä liikunnasta, mutta Vina on miettinyt sitäkin, että rinnalle sopisi leipominen.

– Tykkäisin tehdä vaikka tilaustöitä, vaikka vielä en ole niitä tehnytkään. Voisin yhdistää nämä kaksi asiaa: olisi vähän liikuntaa ja vähän leivontaa.

Tämän tekemänsä lyhdyn Milla Vina antoi lahjaksi. (kuva: Vinan kotialbumi)