Pihan kesäkukkia valitessa kannattaa huomioida tiettyjä tärkeitä asioita – lue vinkit

Kauniit kukat tuovat iloa ja väriä kesäpihaan ja parvekkeelle. Kävimme kysymässä vinkkejä kesäkukkien valintaan ja hoitamiseen Jarmo Vennolta Ylisen Kauppapuutarhalla.
Pelargoni on yksi suosituimmista kesäkukista.

Kukkia valitessa on ensimmäisenä syytä huomioida kasvupaikan vaatimukset: onko se varjoisa, paahtaako aurinko tai osuuko sade? Seuraavaksi kannattaa miettiä miten paljon on valmis satsaamaan kukkien hoitamiseen: viitsiikö nyppiä niiden kuihtuneita kukintoja, jaksaako kerätä terassin lattialle tippuneet kukat ja onko innokas kastelija.

– Kaikki kukat kestävät koko kesän, mutta ne vaativat säännöllisen lannoituksen. Lannoituksessa ei kannata säästää, se on kesäkukille tärkeää. Ne kestävät enemmän tauteja, sään vaihteluita ja tuholaisia, ja kukat kestävät ja kukkivat kauemmin, sanoo Jarmo Vento.

Jos kukka on kuivahtanut, lannoitetta ei saa antaa sille suoraan, vaan se pitää ensin nesteyttää.

Monet kukat kestävät kylmää

Upea portulakka sietää kuumuutta ja kuivuutta.

Suomen kesäsää on arvoituksellinen. Osa kesäkukista sietää viileääkin keliä. Orvokki on pitkäkestoisin kesäkukka.

– Se on kylmänkestävä. Sen saa helposti kukkimaan syystalveen asti, kun välttää liikakastelua, kiusaa kuivuudella ja antaa lannoitetta, Vento neuvoo.
Isokukalliset orvokit vaativat nyppimistä eli kuihtuneiden kukkien poistamista. Muuten kukka käyttäisi energiansa kasvamisen ja kukkimisen sijasta siementen valmistamiseen.

– Pienikukalliset orvokit voivat olla nyppimättä, mutta aina enemmän se kukkii, jos viitsii nyppiä. Pienikukallinen Penny-lajike ampuu siemeniä niin, että niitä saattaa itää toisessa paikkaa ensi vuonna.

Pelargoni kestää myös pientä kylmyyttä. Sitä löytyy monissa eri värisävyissä. Vento kertoo, että vanhanajan pelargonit, esimerkiksi tulppaanipelargoni, ovat suosittuja. Myös matala ruukkuneilikka kestää kylmyyttä ja kuivuutta.

– Ruukkuneilikan voi laittaa maahan, ruukkuihin, laatikoihin ja vaikka amppeliin intianmintun kanssa. Sen kukat eivät mene sateessa huonoksi. Neilikka ja pelargoni menevät myös paahteessa.
Kylminä kesäöinä kukat kannattaa suojata harsolla tai pahvilaatikolla. Muovilla kukkia ei kannata peittää. Jos muovi osuu lehtiin, ne paleltuvat. Kukat voi myös mahdollisuuksien mukaan nostaa lämpimään paikkaan.

Helppohoitoisia kesäkukkia

Vento esittelee reiällisiä amppeleita, joissa kasvaa yrttejä. Samaan amppeliin voi istuttaa vaikkapa ahkeraliisan.

Petunioihin kuuluva miljoonakello on yksi helppohoitoisimmista kesäkukista. Se on näyttävä esimerkiksi amppelissa, ja sitä löytyy kerrattukukkaisena ja yksinkertaisena, useita värivaihtoehtoja.

Miljoonakello ei ole järin nirso kasvupaikan suhteen, vaan se viihtyy lähes kaikkialla muualla paitsi varjossa. Jos kuivahtaneet kukat eivät häiritse silmää, ne voi jättää nyppimättä. Kuten muitakin kukkia, myös miljoonakelloa pitää muistaa lannoittaa.

Portulakka on helppohoitoinen, ja se viihtyy maassa ja amppelissa. Se kestää hyvin kuivuutta ja kuumuutta, ja sen kukat menevät yöksi kiinni.

– Portulakkaa on kaiken sävyisiä: pinkkiä, valkoista, keltaista, oranssia. Sen voi pitää vaikka talven huonekasvina, Vento kertoo.

Myös värinokkonen ja maljaköynnös menestyvät huonekasveina talven yli. Maljaköynnös kestää kuumuutta, ja sen pitää antaa kuivahtaa kasteluiden välillä. Lämpimänä kesänä ja hyvin lannoitettuna se saattaa venähtää jopa kaksimetrikseksi.

Suosittuja kesäkukkia ovat mustasilmäsusanna, samettikukka, petunia ja annansilmä. Matalat samettikukat viihtyvät sateessa ja paisteessa, ja kestävät myös tuulta. Petunioita on monissa eri väreissä. Vento kertoo, että erityisesti mustat petuniat ovat olleet tänä keväänä kysyttyjä.

Parveke hyötykäyttöön

Vento neuvoo, että pienenkin parvekkeen voi ottaa hyötykäyttöön ja muuttaa kesäiseksi yrttiparatiisiksi ripustamalla sinne amppelin, jossa kasvaa useampaa eri yrttiä. Esimerkiksi komea lehtikaali on kaunis amppelissa ja päätyy sieltä aikanaan lautaselle. Sen kanssa samaan amppeliin voi istuttaa vaikkapa hennosti kolalta tuoksuvan kolayrtin ja kuolemattomuuden yrtin, jonka lehdistä voi hauduttaa teetä. Amppelissa kasvavat myös avomaankurkut ja tomaatit.

Orvokit kukkivat keväästä syystalveen.
Miljoonakello on helppohoitoinen amppelikukka.