Hietala ja Mäkinen jälleen lennossa

26.03.2014 09:00

Ylöjärven Urheilijoiden Oona Hietala ja Olivia Mäkinen putsasivat palkintopöydän Hämeen piirin hallihuipentuman 15-vuotiaiden tyttöjen pituuskilpailussa.
Kovasti talven aikana kehittynyt Oona Hietala hallitsee ikäluokkansa pituushyppyä Hämeen piirissä selvästi juuri nyt.
Kovasti talven aikana kehittynyt Oona Hietala hallitsee ikäluokkansa pituushyppyä Hämeen piirissä selvästi juuri nyt.

Vaikka Hietala valittelikin, ettei hänen päivänsä Pirkkahallissa ollut kovin hyvä, voitto irtosi tuloksella 503. Tästä Mäkinen jäi vain kaksi senttiä.
Perusteitakin Hietalan harmitteluille löytyi, sillä hän ei saanut ensimmäisillä kahdella yrityksellään tulosta. Runsaan osanottajamäärän vuoksi jäljelle jäi vain kaksi muuta hyppyä.
Kaksi viikkoa aiemminhan Hietala ponkaisi samalla hyppypaikalla ennätyksekseen 529, jolla irtosi Tampere Junior Indoor Gamesin voitto.
Olivia ei jäänyt TJIG:sssä hypätystä ennätyksestään kuin neljä senttiä ja jätti Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläisen kuuden sentin turvin kolmoseksi.
Kilvassa oli mukana kolmaskin Urheilijoiden tyttö, Jenni Palttala, joka venytti 442 ja sijoittui 17:nneksi.
Kului vain muutama minuutti kilpailun päättymisestä, kun hymy oli herkässä koko kolmikolla. Oli helppo havaita, että yleisurheilu on heidän mielestään hauskaa, eikä pari yliastuttua hyppyä pitkään mieltä nakerra.
– Olihan tämä tosi hyvä hallikausi, koska ennätykseni parani noin paljon, viime kesän parhaallaan 503 leiskauttanut Hietala sanoi.
Hietala ja Mäkinen osallistuivat myös 60 metrin aitoihin. Hietala juoksi kuumassa erässä viidenneksi ennätyksellään 9,93. Mäkinen jäi 10,27:llä ennätyksestään 0,09 sekuntia ja päätyi saman erän seitsemänneksi sekä kokonaisajoissa kymmenenneksi.
– Hyvin meni hallissa, mutta tämä oli vain testausta ensi kesää varten. Tytöillä on hyvät mahdollisuudet menestyä 14- ja 15-vuotiaiden SM-kilpailuissa, kunhan vain loukkaantumisilta vältytään, valmentaja Tanja Niemi myhäili kentän laidalla.

Neziri ja Bolt esikuvina

Oona Hietala ja Olivia Mäkinen osallistuvat kesän SM-kilpailuissa 14-vuotiaiden sarjaan, sillä he ovat syntyneet tämän vuosituhannen puolella. Sen sijaan Jenni Palttala on syntynyt vuonna 1999. Hän kilpailee 15-vuotiaissa.
– Jännittää aika lailla ajatella SM-kisoja, koska niissä kilpaileminen on ihan uusi asia, kolmikko myöntää.
Suomen hallitilasto vahvistaa, että sopivasti muurahaisia voi vatsanpohjassa ollakin, sillä Hietala on ikäluokan kakkonen vain sentin Larsmo IF:n Jenny Asplundia jäljessä. Mäkinen päätyi yhdeksänneksi.
Ei tarvitse olla kovin kummoinen meedio huomatakseen, että paitsi henkilökohtaisiin mitaleihin, myös joukkuemenestykseen on erinomaiset edellytykset.
– Katsotaan kesän tulosten perusteella, mikä on tyttöjen toinen laji, valmentaja Niemi suunnittelee.
Todennäköisintä on, että kakkoslajiksi valikoituu aidat, joita luontaisesti erittäin kimmoisa Hietalakin on oppinut Niemen mukaan juoksemaan koko ajan paremmin:
– Oonan ponnistus aidoille suuntautuu nyt oikeaan suuntaan eli eteenpäin, kun hän ennen pomppi aika lailla ylös alas.
Olisikohan esikuvalla merkitystä tähänkin? Koko kolmikon yhteinen kotimainen suosikkiurheilija nimittäin on aituri Nooralotta Neziri.
– Hän on paitsi hyvä urheilija kaikin tavoin hyvä esikuva nuorille! Mäkinen kehuu.
– Kyllä vaan. Nooralotta ei ollut mikään lapsitähti, vaan hän on päässyt huipulle nimenomaan kovalla työnteolla, Niemi vahvistaa.
Voitontahtoa ja valoisaa elämänasennetta Urheilijoiden tyttötrio voi oppia myös ulkomaalaiselta idoliltaan. Nimi Usain Bolt kajahtaa ilmoille kolme kertaa, kun asiaa kysyy.

Hyvä yhteishenki vie eteenpäin

Tanja Niemi (takana) pitää Oona Hietalan (vas.), Olivia Mäkisen ja Jenni Palttalan sekä muiden ryhmänsä nuorten valmentamista mukavana, koska yhteishenki on hyvä, ja nuoret harjoittelevat hyvällä motivaatiolla.
Tanja Niemi (takana) pitää Oona Hietalan (vas.), Olivia Mäkisen ja Jenni Palttalan sekä muiden ryhmänsä nuorten valmentamista mukavana, koska yhteishenki on hyvä, ja nuoret harjoittelevat hyvällä motivaatiolla.

Yleisurheiluharrastus uhkasi näivettyä Ylöjärvellä vallan sukupuuttoon, mutta nyt esiin työntynyt nuorten sukupolvi on pelastanut jo paljon.
– Aloitimme ihan omasta halustamme, kun olimme seitsenvuotiaita. Ainakin minusta yleisurheilussa parasta on se, että siinä voi harjoitella niin paljon eri lajeja, Mäkinen pohtii.
Urheilijoiden 14–17-vuotiaiden valmennusryhmään kuuluu yhdeksän nuorta, joista seitsemän päälajina on yleisurheilu. Kovin tyttöpainotteisesti mennään, sillä porukkaan kuuluu vain yksi poika, alppihiihtoa päälajinaan pitävä Kalle Mikkonen.
– Ryhmässä vallitsee oikein hyvä meininki, sillä koossa on samanhenkisiä nuoria. Teini-iän ongelmia ei juuri ole esiintynyt, vaan näitä on oikein mukava valmentaa, Tanja Niemi kehuu.
– Tanja on hyvä ja kannustava valmentaja, jolta saa hyviä neuvoja, Oona Hietala luonnehtii.
Tarvinneeko valmentajan koskaan korottaa ääntään oikein kunnolla?
– Riippuu asiasta. Eniten Tanja suuttuu, jos joku juoksee aitoja väärinpäin, Olivia Mäkinen myöntää.
Niemi on vetänyt ryhmälleen alusta asti moniottelutyyppisiä treenejä, jossa ominaisuudet kehittyvät tasaisesti, ja eri lajien osaharjoitteet tukevat toisiaan.
– Sillä tavoin ylläpidetään parhaiten mielenkiintoa ja ehkäistään vammoja, valmentaja perustelee.

Kuula ja kasisatanen vaikeimpia

Mäkinen ja Palttala ovat säästynyt toistaiseksi vammoilta, mutta Hietala joutui puolisentoista vuotta sitten pitämään muutaman kuukauden tauon suoliluun murtuman vuoksi.
Moniottelut kuuluvat myös tyttöjen kilpailusuunnitelmiin kesällä – todennäköisesti SM-tasollakin. Mäkisen mielestä viisiottelun hankalin laji hallissa on kuulantyöntö, kun taas Hietala ja Palttala eivät välittäisi juosta pitkää matkaa.
– Kasisatanen tuntuu aika vaikealta. Minun puolestani 200 metriä saisi olla pisin juoksu ottelussa, Palttala huokaisee.
– Kuula on niin painava, eikä työntöön saa kunnon vauhtia, Mäkinen myöntää.
Aika korjannee nämäkin puutteet, ja kesällähän viisiottelussa heitetään keihästä eikä työnnetä kuulaa. Kestävyyttä ja voimaa sekä niiden avulla nopeutta tulee tällä menolla koko ajan lisää.
Hietalalla ja Mäkisellä ei ole tätä nykyä muita harrastuksia, mutta Palttalalla on – vieläpä sellainen, josta taatusti on hyötyä yleisurheilussakin.
– Käyn treenaamassa show-tanssia, mutta en harrasta sitä niin vakavasti kuin yleisurheilua, Palttala kertoo.
Viime syksynä Niemi pani suojattinsa hiihtokouluun, jossa kertyi hieman erilaista, mutta taatusti tehokasta peruskuntoharjoittelua.
Hallikauden päätyttyä nuoret palaavat pariksi kuukaudeksi arkisen aherruksen pariin. Kevätkauden tukikohtana joukolla on Soppeenharjun pururata, ja Pirkkahallissa käydään vain kerran viikolla tekemässä lajitaito- ja voimaharjoituksia.

Laitila hopealle, Paldanius pronssille

Ylöjärven Urheilijoilta löytyi Hämsyn hallihuipentumassa muitakin menestyjiä kuin haastattelemamme tytöt. Hanna Laitilan ennätysaika 3.49,36 riitti 11-vuotiaiden 1 000 metrin hopeasijaan.
Neljäs mitali tuli, kun Patrik Paldanius juoksi 11-vuotiaiden 60 metrillä pronssille ajalla 9,24.
Milla Mäkipää pukkasi 15-vuotiaiden kuulakilvassa viitoseksi tuloksella 9,61, ja Eveliina Lehtinen otti 13-vuotiaiden samassa lajissa saman sijoituksen ennätyksellään 8,55. Anni Vähäkoski oli yhdeksäs ennätyksellään 7,78.
Jutta Selin selviytyi 15-vuotiaiden 60 metrin finaaaliin ja juoksi siinä saman ajan 8,49 kuin alkuerissäkin.

Kommentointi on suljettu.