Megatrendejä ja mustia joutsenia

Quo vadis? Minne menet? Mihin menet maailma, mihin menet Suomi? Uuden armon vuoden A.D. 2014 alkajaisiksi kristallipallo kertoo, jos on kertoakseen.
+++++
Mielenkiintoisia ainespuita maailmanlaajuiseen tulevaisuuden ennakointiin tarjoaa Yhdysvaltain tiedusteluneuvoston ennakointiraportti, joka tarkastelee maailmaa vuonna 2030.
Kotikutoisempaa tulevaisuuden verhoa puolestaan raottaa uunituore Sitran raportti, joka kuvailee paikoitellen inhorealistisesti vuoden 2080 Suomea.
+++++
Ennen kuin avaan näitä kahta, aika yksityiskohtaisesti tulevaisuutta tarkastelevaa raporttia, vilkaisen huvikseni vuonna 1995 ilmestynyttä Bill Gatesin kirjaa Valtatie tulevaisuuteen.
Heh. Microsoftin luojahan maalaili Suomessa joulun alla kiivasta polemiikkia nostaneen Jorma Ollilan työryhmän pensselinvetoja siihen, miten autoilijat on tulevaisuudessa hilavitkuttimien kera verolle pantava.
Bill Gates ennakoi jo aikapäiviä sitten, että autoihin asennetaan ”musta laatikko”, jonka avulla viranomaiset pystyvät näyttöpäätteiltään kontrolloimaan ajoneuvojen liikkeitä. Sen jälkeen autoja ei enää voi varastaa eikä voi ajaa ylinopeutta ilman välittömiä seuraamuksia.
Tiedon valtatiehen kytketään kaikki. Pienet, tulitikkuaskin kokoiset valvontakamerat löytävät kaiken ja kaikkialta. Tehokkaat tietokoneet seulovat vuosia jälkeenpäin tallenteista tarvittavan.
Maailmasta tulee Gatesin linjauksissa superturvallinen paikka.
+++++
Yhdysvalloissa julkaistu raportti Global Trends 2030 nojaa vähemmän yllättävästi taloudellisiin ajureihin maailman menon selittäjinä.
Kiintoisasti arvioidaan, että maailma muistuttaa nyt historialliselta merkitykseltään vuosia 1815, 1919, 1945 ja 1989. Iso murros uuteen, jälleen.
Parhaillaan on menossa suuri, kaikkia ihmisiä tavalla taikka toisella koskettava jättimäinen muutos, kuin mannerlaattojen siirtymä lännestä itään tai transatlanttisesta maailmasta Aasiaan.
Kiinan nousu Yhdysvaltojen ohi maailman suurimmaksi kansantaloudeksi ja kehittyvien markkinoiden kasvu maailmantalouden veturiksi toteutuu amerikkalaisraportin mukaan vääjäämättä kuluvalla ja ensi vuosikymmenellä.
+++++
Toiveikkaimmassa visiossa Yhdysvallat ja Kiina rauhoittavat yhteisellä väliintulolla Etelä-Aasian konfliktin ja ryhtyvät muutenkin yhteisvoimin ratkaisemaan maailmanlaajuisia ongelmia.
Uusien teknologioiden avulla ei-valtiolliset toimijat – kansalaisjärjestöt, monikansalliset yritykset, tutkimuslaitokset ja rikkaat yksilöt – samoin kuin megakaupungit ottavat ohjat käsiinsä globaalien ongelmien ratkaisijoina.
Autoritaarisilla valtioilla, samoin kuin vakiintuneilla kansainvälisillä järjestöillä on vaikeuksia toimia uudessa maailmanjärjestyksessä.
+++++
Raportti maalaa myös piruja seinälle ja puhuu ”mustista joutsenista”, epätodennäköisistä, mutta vaikutuksiltaan voimakkaista tapahtumista.
Suuria katastrofeja tai mullistavia asioita olisivat vakava globaali pandemia (tautiepidemia), ilmastonmuutoksen yllättävä nopeutuminen, euron tai Euroopan unionin hajoaminen, Kiinan demokratisoituminen tai hajoaminen, liberaali uudistus Iranissa, ydinsota tai muu joukkotuhoase- tai kyberhyökkäys, avaruussään vaihteluiden aiheuttamat geomagneettiset myrskyt sekä Yhdysvaltain vetäytyminen sitoumuksistaan.
+++++
Täällä kotimaassa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra ulottaa katseensa peräti vuoteen 2080 saakka. Eikä visio ole ruusuinen: ilmastonmuutos uhkaa Suomen hyvinvointia, ruokahuoltoa, palveluja ja yhteiskuntarauhaa.
Ehkä järisyttävin tulevaisuuden visio liittyy kuitenkin kuudella asteella lämmenneeseen Suomen ilmastoon, jonka arvioidaan reilun kuudenkymmenen vuoden kuluttua muistuttavan Unkaria.
Ilmastopakolaisia saapuu suurina ryhminä myös Suomeen, jonka yhteiskuntarauha ja usko demokratiaan ovat heikentyneet. Rauhattomuus ja protestit ovat arkipäivää.
+++++
Ei huolestuttavimpienkaan visioiden tarvitse olla itseään toteuttavia. Lohdullisia ovat arviot Suomen kotimaisen ruoantuotannon arvon noususta.
Sitran raportin mukaan pääosa ruoasta tuotetaan maaseudulla, mutta kaupunkien yleistynyt viherrakentaminen on lisännyt viljelypalstoja myös kaupunkien keskustoissa, erityisesti rakennusten katoilla.
Viljat, vihannekset, marjat ja kananmunat ovat pitkälti kotimaisia ympäri vuoden, mutta pitkään säilyvät, usein levästä tai pieneliöistä valmistetut proteiinipitoiset tuotteet tuodaan usein ulkomailta.
Rehun hinta on korkea, joten liha ja maito ovat kalliita.
+++++
Sitran raportti sisältää vinon pinon aineellisen tulevaisuuden näkymiä vuoteen 2080, mutta ei sano halaistua sanaakaan ihmisten henkisyydestä ja ajattelun tasosta, kyvystä puhumattakaan.

Jorma Marttala