Rengastuskuvat pörröisistä pikkupöllöistä ovat suloisia mutta murheellisia – ”Voi olla, että kun muille poikasille iskee nälkä, niin ne syövät tuon pienimmän”

Kuukausi sitten Keijärven ja Vahannan metsissä olevissa pöllönpöntöissä oli vielä neljä munaa kussakin. Nyt munat olivat kuoriutuneet ja lehtopöllön poikaset oli aika rengastaa. Ylöjärven Uutiset oli mukana petolinturengastajien Rami Marjamäen ja Samu Kokkosen mukana seuraamassa, miten pöllöjen rengastus tapahtuu. Kuvagallerian löydät jutun lopusta.

Kaksi suurta silmäparia toljottaa tarkkaavaisesti kannon päältä. Untuvaiset päät kääntyilevät puolelta toiselle samalla nokan pitäessä pientä koputusta – tällä tavalla kuukauden ikäiset lehtopöllön poikaset yrittävät sanoa tunkeilijoille, että he eivät ole tervetulleita.

Tällä kertaa tunkeilijat eivät kuitenkaan aio perääntyä.

Petolinturengastaja Rami Marjamäki ottaa tottuneesti pikkupöllön käteensä ujuttaen samalla pienen metallirenkaan sen jalkaan. Rengastusta harjoitteleva Samu Kokkonen kirjaa ylös renkaaseen painetun numerosarjan, jolla lintu saadaan yksilöityä.

Kun molemmat poikaset on rengastettu, otetaan kaksikosta vielä pari kuvaa, minkä jälkeen ne palautetaan takaisin suuressa männyssä olevaan pönttöönsä.

– Kuukausi sitten pöntössä oli neljä munaa. Voi olla, että kaksi muuta poikasta on jo hypännyt pesästä pois tai sitten nämä ovat nälissään syöneet ne, Marjamäki sanoo.

Lehtopöllö on ihmisen läsnäollessa rauhallinen ja helppo kuvattava.
Nämä kuukauden ikäiset lehtopöllön poikaset asustavat Vahannassa.

Lehtopöllöt ovat helppoja, viirupöllöt toista maata

Mutta voiko pieni pöllö traumatisoitua tällaisesta kokemuksesta loppuiäkseen?

– Ei, kyllä se sitten löytyy jostakin pesimästä. Tämä on luonnonsuojelua ja hyvä keino saada tietää linnun elämästä, Kokkonen kertoo rengastuksen tarkoituksesta.

Pöllö odottaakin hötkyilemättä, että toimenpide on ohi. Rengastajat kehuvat lehtopöllöjä helpoiksi tapauksiksi. Toista maata ovat viirupöllöt, jotka voivat tulla kirjaimellisesti silmille.

– Onneksi on nämä silmälasit, jotka pelastivat, sanoo Kokkonen, joka pääsi taannoin tuntemaan viirupöllön kynnet nahoissaan niin, että hänen piti käydä tikkauttamassa silmäkulmansa.

Rengastus on yksinkertaisinta kaverin kanssa, jolloin toinen voi ojentaa poikaset puusta.

Metsätalous on vienyt luonnolliset pesimäpaikat

Keijärveläispöllöjen jälkeen rengastajat suuntaavat Vahantaan, jossa odottavat seuraavat rengastettavat lehtopöllöt.

Ympäristö, jossa pönttö sijaitsee, on samantyyppinen kuin Keijärven takana: sekametsää asutuksen ja pellon tuntumassa. Täällä lehtopöllöt viihtyvät.

– Lehtopöllöjä pesii noin Seinäjoen korkeuksilla asti. Luontaisesti ne pesivät mielellään puun koloissa, mutta valitettavasti metsätalous on vienyt paljon luonnollisia pesimispaikkoja. Siksi on tärkeää, että pönttöjä laitetaan metsiin, Marjamäki toteaa.

Rengastus on syytä hoitaa nopeasti, ettei lähistöllä oleva emo stressaannu liikaa.

Miten käy poikueen pienimmän?

Rengastajat poikkesivat Vahannan pöntöllä viimeksi kuukausi sitten. Silloin renkaan sai jalkaansa punaruskea lehtopöllöemo, joka oli muninut pesään neljä munaa. Nyt pöllöemo on kaikonnut pesältä, mutta rengastajien mukaan se kyllä seuraa lähistöllä, mitä pesällä puuhataan.

Odotamme jännityksellä, löytyykö pesästä poikasia – ja kappas, neljä kappaletta.

Kokkonen tuo poikaset maankamaralle ja Marjamäki asettelee poikueen riviin kaatuneen kelon päälle odottamaan rengastusta. Rivijärjestyksestä huomaa, että poikasten kokoero on melkoinen.

– Vanhimman ja nuorimman poikasen välillä saattaa olla ikäeroa viikko, Marjamäki kertoo.

Toimittaja kehuu söpöimmäksi poikueen pienintä, jonka silmät hädin tuskin pysyvät auki. Marjamäen mukaan pienuus ja söpöys eivät kuitenkaan auta sitä juurikaan elämässä, päinvastoin.

– Voi olla, että kun muille poikasille iskee nälkä, niin ne syövät tuon pienimmän. Mutta niin se luonto toimii.

Poikasista pienin ja heikoin saattaa päätyä muun poikueen ravinnoksi.

Fakta: Lintujen rengastus

  • Rengastusluvan voi saada 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka on harjoitellut rengastusta kokeneen rengastajan kanssa hyväksytysti ja läpäissyt lintujentunnistustentin.
  • Rengastus on puhtaasti luonnonsuojelua. Sen avulla kerätään tietoa mm. eri lajien lukumäärästä, pesintä- ja liikkumisalueista ja käyttäytymisestä. Rengastuksen avulla voidaan myös selvittää, minkä ikäisiksi yksilöt elävät ja mihin ne kuolevat.
  • Jos löydät rengastetun linnun, kirjoita renkaassa olevat tiedot huolellisesti ylös. Ilmoita renkaan ja löydön tiedot (paikka, päivämäärä ja arvioitu kuolintapa) Luomuksen verkkosivuilla osoitteessa loydos.luomus.fi/forms/rengasloyto

Lähde: Birdlife.fi

Lue myös: Petolinturengastaja voi saada kyytiä pöllöemon kynsissä

Lue myös: Metsähallitus rengastaa vaarantunutta valkoselkätikkaa myös Ylöjärvellä