Metsähallitus rengastaa vaarantunutta valkoselkätikkaa myös Ylöjärvellä

Metsähallitus on hakenut lupaa valkoselkätikkojen ja muiden tikkojen rengastamiseen Metsähallituksen hallinnassa olevilla suojelualueilla ja niiden rajoitusalueilla.

Valkoselkätikka on varsin näyttävä lintu. (Kuva: Metsähallitus)

Lupa on haettu ensisijaisesti valkoselkätikan pesimäbiologisen tutkimuksen tarpeisiin. Samalla rengastetaan ja kerätään tietoa myös muista tikkalajeista.

Valkoselkätikka on tämän vuoden uhanalaisarvioinnin mukaan edelleen vaarantunut laji, vaikka sen pesivät kanta onkin pitkään jatkuneen elinympäristöjen suojelun ansiosta vähitellen vahvistunut.

Metsähallituksen luontopalvelut yhdessä lintuharrastajien ja -rengastajien kanssa on ollut keskeinen valkoselkätikan seurannan ja suojelutoiminnan toteuttaja.

Metsähallitus voimittaa rengastamisen yhteydessä saamansa, Metsähallituksen luonnonsuojelutoimien kannalta oleelliset lintujen tai muiden lajien esiintymä- ja muut havaintotiedot LajiGIS-järjestelmän toiminnasta vastaavalle sovellusasiantuntijalle.

Metsähallituksen, BirdLife Suomen ja WWF:n viime kesän kartoituksissa löytyi noin 220 valkoselkätikan parireviiriä, joilta varmistettiin 140 pesintää. Reviirimäärä laski noin kahdellakymmenellä viime vuodesta. Metsien käytön tehostamisvaatimukset asettavat haasteen lajin suojelulle. Pirkanmaalta löytyi viime kesänä kuusi valkoselkätikan pesimäaluetta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.