Ylöjärveläiseltä Jaakko Melentjeffiltä ilmestyi uusi dekkari

23.02.2019 07:50

Papin kosto on jatko-osa Hukkuneet-esikoiskirjalle. Kohta alkavat Asuntilassa asuvan kirjailijan kolmannen dekkarin kirjoitustyöt.
Jaakko Melentjeff asuu Ylöjärvellä ja työskentelee sosiaalityöntekijänä Tampereen kaupungin palveluksessa psykiatrian poliklinikalla. (kuva: Atena kustannus/ Laura Vesa)

Millainen kirja Papin kosto on?

– Se on kiihkeätempoinen rikosromaani, joka kysyy, voiko kostamalla saada oikeutta. Papin kosto on itsenäinen jatko-osa, joka jatkaa esikoiskirjassani Hukkuneet aloitetun kertomuksen päätökseen
asti.
Edellinen kirjasi sijoittui Ruotsiin, Islantiin ja Tsekkiin. Entä tämä kirja?

– Tapahtumat sijoittuvat Suomen lisäksi Ruotsiin, Tsekkiin, Kroatiaan ja Puolaan.

Ymmärtääkö Papin kostoa, jos ei ole lukenut edellistä teosta?

– Kyllä ymmärtää, mutta kannattaa lukea myös Hukkuneet ja mielellään ennen Papin kostoa. Nämä kaksi itsenäistä teosta muodostavat yhden suuren kertomuksen.

Hukkuneissa oli monta päähenkilöä, kuten tamperelaispoliisi Paula Korhonen ja tukholmalainen Annmari Akselsson. Onko tässä kirjassa samat henkilöt?

– Paula Korhonen ja Annmari Akselsson ovat päähenkilöinä myös tässä kirjassa, Hyvinkäälle asettunutta NORDSAn etsivää Kalle Nordinia unohtamatta. Lisäksi mukana ovat melkein kaikki muutkin Hukkuneista tutut keskeiset henkilöt.

Miksi tykkäät kirjoittaa useista paikoista ja henkilöistä?

– Halusin luoda Pohjoismaiden yhteisen poliisiyksikön NORDSAn, joka ratkoo vakavia rikoksia Pohjoismaissa. Se on riittävän laaja alusta pitkällekin kirjasarjalle, mutta edellyttää laajaa henkilögalleriaa ja
lukuisia tapahtumapaikkoja. Monipolvisen tarinan luominen on minulle jostain syystä luontevaa.

 

Jaakko Melentjeff, Papin kosto
(kuva: Atena kustannus

Mistä sait ideasi tähän kirjaan?

– En enää muista. Idea saattoi tulla vaimoltani. Olisi hyvä pitää kirjoituspäiväkirjaa, josta voisi sitten myöhemmin kerrata, millainen oli romaanin kirjoitusprosessi kaikkine vaiheineen. Tässä iässä muisti tuppaa jälkeenpäin jo paikoin pettämään.

Mitä aiot kirjoittaa seuraavaksi tai kirjoitat paraikaa?

– Kolmas NORDSA-kirja on ideoitu ja prologi kirjoitettu. Luultavasti ensimmäinen versio on kirjoitettu vuodenvaihteeseen mennessä. Kirjoitusakut on viime kuukausina taas ladattu täyteen ja maaliskuun puolella on aika päästää kynä irti!

Miksi kirjoitat nimenomaan dekkareita?

– Pidän tästä genrestä niin kirjoina kuin valkokankaalla. Jännittävät rikostarinat ovat muutenkin minun juttuni. Pahan täytyy kuitenkin saada pääsääntöisesti palkkansa. Saatan kyllä jossain vaiheessa hyvinkin kirjoittaa myös mainitun genren ulkopuolelta.

 

Asut Ylöjärvellä. Millainen paikkakunta Ylöjärvi on? Tykkäätkö asua täällä ja miksi?

– Olen asunut aiemmin Tampereella ja Nokialla. Ajattelin aina, että en muuta koskaan Ylöjärvelle. Muutin kuitenkin tänne nykyisen vaimoni perässä ja tykkään paikkakunnasta. Ylöjärvi on puistomainen kaupunki, jossa peruspalvelut ovat lähellä. Tampere laajennettuine palveluineen on sekin sopivan lähellä. Asuntilaan kääntyvään risteykseen kun saisi vielä yhden liikenneympyrän. Ja talviaikaan Asuntilan pyörätiet voisivat olla hieman perusteellisemmin auratut. Kaiken kaikkiaan Ylöjärvellä on tänä talvena ollut mielestäni ihan hyvät olosuhteet talvipyöräilyyn.

Tunnistavatko ylöjärveläiset sinua?

– Kuljen ihmisten ilmoilla ”laput silmillä” eli en itse juurikaan seuraa ihmisiä. Vaimo tunnistaa kyllä minut, kun kuskaa tyttöjään autolla ja tulen töistä Tampereelta maastopyörälläni vastaan. Myös Tampereella työpaikallani Tipotien sosiaali- ja terveysasemalla eräänä aamuna ulko-ovilla eräs rouva tunnisti minut ja antoi hyvää palautetta kirjastani.

Saatko paljon palautetta lukijoilta?

– Palautetta on tullut erityisesti sosiaalisen median kautta, ja palautetta on annettu myös sähköpostitse. Se on ollut pääsääntöisesti positiivista, mistä olen kiitollinen. Unohtamatta työpaikkani vartijaa ja työkavereitani, jotka ovat antaneet palautetta. Läheiset ja ystävät ovat tietysti oma lukunsa.

Millaista on olla suomalainen dekkarikirjailija?

– Uutena suomalaisena dekkarikirjailijana on hyvä olla. Elän samanlaista arkea kuin ennen esikoiskirjan julkaisemista: Käyn päivätöissä ja kirjoitan vapaa-ajalla. Tärkeintä on tietoisuus, että dekkareita luetaan eli niitä lainataan ja ostetaan. On mukava kirjoittaa uusia tarinoita, kun tietää että niitä oikeasti luetaan. Se tarkoittaa myös sitä, että kirjailijan uralleni on luvassa jatkuvuutta.

Onko sinulle tapahtunut mitään uutta viime aikoina?

– Papin koston julkaisemisen lisäksi en keksi mitään uutta ihan viime hetkiin… Muistissa on vielä viime syksyn unohtumaton kokemus Sveitsin kiertueesta ja Hukkuneiden saksankielisen käännöksen Die Ertrunkenen julkaisusta. Papin koston julkaiseminen on nyt se iso juttu.

Lue myös aiemmin tehty henkilöjuttu Melentjeffistä. Siinä hän kertoo muun muassa erikoisesta sukunimestään:

https://ylojarvenuutiset.fi/2018/06/29/hukkuneet-saa-jatko-osan-ja-saksannoksen/