Metka-labbis noutaa pian tavaroita, kytkee valot päälle, auttaa pukeutumisessa ja tukee tasapainossa – Avustajakoira on liikuntarajoitteiselle omistajalleen korvaamaton apuväline

23.01.2019 12:06

Avustajakoira auttaa liikuntarajoitteista ohjaajaansa monissa arjen toimissa. Se pomii tippuneet tavarat, laittaa valot päälle, avaa ovet, tilaa hissin ja auttaa tarvittaessa pukemisessa. Avustajakoira mahdollistaakin vammaisen ihmisen itsenäisen elämän, liikkumisen ja pärjäämisen.
Avustajakoiria työskentelee Suomessa tällä hetkellä 70 kappaletta, joka on pieni määrä avuntarvitsijoiden lukuun nähden. Mari Kalliolle Metka on ensimmäinen avustajakoirakoulutettava.

 

Vanut lentelevät pitkin huonetta, kun nelikuinen Metka säntäilee paikasta toiseen tossu suussaan. Seuraavaksi pentu päättääkin haluta rapsutuksia ja tulee pyytämään niitä hyppäämällä tuolia vasten. Katse on niin söpö, ettei sitä voi vastustaa. Syliin päästyään vilperi sulkee silmänsä ja alkaa torkkua.

– Tuo on Metkassa hieno piirre, että se osaa myös rauhoittua. Se on melko villi käyttölinjaiseksi labradorinnoutajaksi, Metkan ohjaaja Mari Kallio luonnehtii.

Vaikka Metka onkin vilperi, on se silti sosiaalinen sellainen. Juuri sosiaalisuus olikin se piirre, joka sai koiran erottumaan muista pentueensa jäsenistä. Metka rakastaa uusia ihmisiä ja tekee tuttavuutta innolla myös toisiin koiriin.

– Pentueessa oli myös hyvällä temperamentilla varustettu uros. Metkan sosiaalisuus kääntyi lopulta sen voitoksi, Kallio toteaa.

Avustajakoirina työskentelee paljon labradorinnoutajia ja kultaisianoutajia.

Koira on apuväline

Allihuupan kennelistä Antaverkkaan kahdeksanviikkoisena muuttanut Metka ei ole tullut Ylöjärvelle jäädäkseen. Seuraavan kahden vuoden aikana Kallio aikoo kouluttaa Metkan siihen pisteeseen, että koira pystyy toimimaan tärkeässä tehtävässä: jos Metka läpäisee kaikki testit, tulee siitä aikuisena henkilökohtainen hyötykoira, avustajakoira.

– Koiran tehtäviin kuuluu esimerkiksi pudonneiden esineiden nostaminen automaattisesti ja tavaroiden kantaminen. Koira osaa avata ja sulkea ovet ja laittaa valot päälle ja pois katkaisimesta. Se voi auttaa omistajaansa pysymään tasapainossa. Koira pystyy myös vetämään pyörätuolia tarvittaessa, Kallio avaa avustajakoiran tehtävälistaa.

Avustajakoira toimii siis fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön apuvälineenä, oikeana kätenä. Avustajakoiria työskentelee Suomessa tällä hetkellä 70 kappaletta, joka on pieni luku avuntarvitsijoiden lukuun nähden. Avustajakoiratoimintaa pyöritetään osittain lahjoitusvarojen avulla.

– Eräs ihminen lahjoitti syntymäpäivärahansa Avustajakoira ry:lle. Tuolla lahjoituksella hankittiin Metka, Kallio kertoo.

Ensin kotona

Avustajakoiran koulutus aloitetaan heti pentuiässä. Ensin koiralle koulutetaan samat asiat kuin normaalille pennulle. Avustamiseen liittyviä asioita taas aletaan painottaa noin viiden kuukauden iässä.

– Luopumisen opettaminen pennulle on tärkeää. Se ei saa jahdata esimerkiksi liikkuvia kohteita, Kallio kertoo.

Avustustehtävien harjoittelu aloitetaan ensin kotona. Kun homma alkaa luistaa kotioloissa, siirtyy koirakko harjoittelemaan samaa asiaa muualle, hälyisempään ympäristöön.

– Metkan kanssa tulemme viettämään paljon aikaa Tampereen rautatieasemalla, linja-autoasemalla ja Koskikeskuksessa.

Hälyisessä paikassa harjoittelu on ensisijaisen tärkeää, sillä avustajakoira kulkee  siellä missä ohjaajakin.

– Rauhoittumisen ja odottamisen tulisi olla helppoa avustajakoiralle. Jos avustettava esimerkiksi opiskelee, kulkee koira hänellä mukana koulussa. Luennoilla koiran pitää siis osata olla rauhassa ja vain pötkötellä.

Avustajakoiran tulee olla varma erilaisilla alustoilla, kuten liukkaalla. Se ei saa myöskään säikkyä yllättäviä ääniä.

Hyvä mätsi

Metka on Kallion ensimmäinen avustajakoirakoulutettava. Nainen on kouluttanut aikaisemmin kaksi pelastuskoiraa, jotka ovat toimineet ihmisten etsimistehtävissä yhdessä Vapepan ja poliisin kanssa.

15 vuoden koiraharrastusura ja eläintenkouluttajaopinnot rohkaisivat Kalliota perustamaan myös koirien ja niiden omistajille koulutuspalveluita tarjoavan yrityksen, Vainutaidon.

– Leipätyössäni ohjaan pitkälti omistajia ja autan heitä kouluttamaan koirilleen perustaitoja. Autan heitä myös koiran  käytösongelmien ratkaisemisessa.

Koulutuspalveluiden lisäksi Kallio valmetaa koirakkoja myös erilaisissa lajeissa, kuten jäljestyksessä, haussa, tottelevaisuudessa ja rally-tokossa.

Siksi Kallio kertookin nauttivansa erityisesti Metkan kouluttamisestan: avustajakoiran kouluttajana hän saa keskittyä pelkästään koiraan ja sille hyödyllisten taitojen opettamiseen.

Puolentoistavuoden iässä Metka pääseekin tositoimiin kunhan on läpäissyt ensin luonne- ja terveystestit.

– Tämän jälkeen Metkalle katsotaan hakijoista sopiva ihminen, sellainen, jonka kanssa he ovat hyvä mätsi. Ja sitten uutta ihmistä koulutetaan toimimaan koiran kanssa.

Kun Metka on kaksivuotias, edessä on vielä käyttöönottotesti yhdessä uuden omistajan kanssa. Jos testin tulos on hyväksytty, tulee Metkasta virallinen avustajakoira.

– Luopumisen suru tulee olemaan varmasti suuri, kun olen viettänyt koiran kanssa tiiviisti niin pitkän ajan. Mutta kun koira pääsee uuden ihmisen luo, tiedän, että olen onnistunut tehtävässäni.

Australiankelpie Sisu tulee hyvin toimeen uuden kämppäkaverinsa Metkan kanssa.