Varustevoimanostosta klassiseen voimanostoon

2010-luvun alussa klassinen voimanosto rynni voimalla kisalavoille ja lähes talloi jalkoihinsa lavoja parikymmentä vuotta hallinneen varustevoimanoston.
Pietari Huhtamäki teki ryhtiläistä historiaa sijoittumalla kolmanneksi ensimmäisessä vaikkakin epävirallisessa klassisen voimanoston SM-kisassa Kankaanpäässä 2011. (Kuva: Janne Ylimys)

Kankaanpäässä järjestettiin ensimmäiset, joskin epäviralliset, klassisen voimanoston SM-kisat vuoden 2011 syyskuussa. Osallistujia kisassa oli naisten sarjoissa seitsemän ja miesten sarjoissa 37.

Ryhdistä kisaan osallistui Pietari Huhtamäki, joka sijoittui kisassa kolmanneksi sarjassa alle 120-kiloisten miesten sarjassa.

Huhtamäen kisaan liittyi vähän dramatiikkaakin, kun jalkakyykyn tulos jäi kolmannen noston varaan. Kahdessa ensimmäisessä nostossa syvyys ei riittänyt ja Huhtamäki muistelee, että kolmaskin nosto taisi tulla hyväksytyksi äänin 2–1.

Kisasta tuli jännittävä Huhtamäen ja neljänneksi tulleen Veikko Kuosan välillä. Vielä viimeiseen maastanostoon Huhtamäki joutui lastauttamaan ennätysrautansa pronssin varmistamiseksi. Kuosan oli pakko myös korottaa viimeisen noston raudat pronssiin riittäväksi, mutta raudat jäivät lattiaan ja Huhtamäki voitti pronssin.

Seuraavana vuonna kisattiin niin ikään Kankaanpäässä huomattavasti suuremmalla kilpailijajoukolla ja kaikissa ikäryhmissä. Ryhtiä kisassa edustivat Teemu Hällfors, Jussi Airaksinen ja Voitto Ahopelto. Vuonna 2011 järjestettiin Porissa RAW-penkkipunnerruksen SM-kisa, jossa 17-vuotias Teemu Hällfors teki alle 66-kiloisten sarjan uuden SE-tuloksen 113 kiloa.

Vuodesta 2012 alkaen sekä voimanostossa että penkkipunnerruksessa on kilpailtu erikseen varusteilla ja klassisesti. Ylöjärvellä, kuten muissakin seuroissa, varustenostajien määrä on vähentynyt ja klassisesta voimanostosta ja penkkipunnerruksesta on tullut lajeina suositumpia.

Ryhtiläiset eivät kuitenkaan kokonaan ole siirtyneet klassiseen voimanostoon. Vuokko Viitasaari ja Voitto Ahopelto ovat kilpailleet 2010-luvun sekä varusteilla että klassisessa voimanostossa. Samoin Tarmo Vanhamäki on varustepenkkipunnerruksen vankka edustaja.

Nuorista nostajista Teemu Hällfors kisailee molemmissa lajeissa. Lisäksi Ari Myllyniemen paluu voimanoston pariin vuonna 2016 toi jaostoon uutta puhtia varustepuolelle.

Naisten alle 63-kiloisten sarjassa kilpaileva Tanja Petman teki Ryhdin historiaa sijoittumalla ensimmäisenä naisena avoimessa luokassa klassisen voimanoston ja penkkipunnerruksen SM-kisoissa mitaleille.

Petman sijoittui Lopella vuoden 2014 elokuussa järjestetyissä penkkipunnerruksen SM-kisoissa kolmanneksi tuloksella 67,5 kiloa. Klassisessa voimanostossa Petmanilla on kaksi SM-pronssia.

Vaikka jaoston kilpailijat olivat 2010-luvulle asti pääosin miehiä, saatiin miesten puolella ensimmäistä avoimen luokan mitalia odottaa yli 30 vuotta.
Varustepenkkipunnerruksessa mitali oli jo näpeissä vuonna 2010 Lopella järjestetyissä penkkipunnerruksen SM-kisoissa. Roope Aaltosen tulos kisassa oli 210 kiloa alle 90-kiloisten sarjassa. Hänellä oli sama nostotulos Jani Ratilaisen kanssa. Aaltonen kertoo, että jäi kisassa neljänneksi, koska oli Ratilaista 250 grammaa painavampi.

Avoimessa luokassa neljänsiä sijoja oli tullut aikaisemminkin, mutta ei niin pienellä erolla kuin Aaltosen kohdalla.

Vuoden 2006 penkkipunnerruksen SM-kisassa Maarianhaminassa Pietari Huhtamäki sijoittui neljänneksi 10 kiloa pienemmällä tuloksella kuin pronssimitalin saaja. Janne Ylimys sijoittui puolestaan Muuramessa penkin SM-kisassa neljänneksi myöskin 10 kilon erolla pronssimitalistiin. Varustevoimanostossa ei toistaiseksi ole Ryhdin miesedustajilla avoimen luokan mitaleita.

Virallisesti avoimen luokan mitalitilin avasi Jussi Ylimys vuonna 2017 Pornaisissa järjestetyissä klassisen voimanoston SM-kisoissa. Ylimyksen pronssimitali sarjassa alle 93-kiloisten sarjassa oli voimanostojaostolle todellinen ylpeyden aihe.

Ylimys oli aikaisemmin kilpaillut alle 105-kiloisten sarjassa, mutta pudotti painonsa vuoden 2017 aikana alle 93-kiloisiin. Painoluokan vaihto osui nappiin ja pronssi irtosi yhteistuloksella 677,5 kiloa.

Huomionarvoista on myös se, että Ylimyksen tulostaso ei tippunut painon pudotuksen myötä. Erityisesti Ylimyksen maastanostotulos 300 kiloa oli huikea saavutus. Jalkakyykyssä hänen paras nostonsa oli 237,5 kiloa ja penkkipunnerruksessa 140 kiloa.

PÄIVI RISTOLAINEN

Ylöjärven Uutiset julkaisee neljän osan juttusarjan Ylöjärven Ryhdin voimanostojaoston historiasta. Osa 1 käsitteli 1980-lukua, osa 2 käsitteli 1990-lukua, osa 3 käsitteli vuosia 2000-2010 ja osa 4 käsittelee 2010-lukua.

Lue lisää

  1. Ajankohtaista
    31.10.2024. 15:15

    Tilaajille

  2. Urheilu
    16.09.2024. 17:00

    Tilaajille

  3. Uutiset
    09.09.2024. 17:00

    Tilaajille