Ylöjärveläiskouluilla kiertää Jumppakärry, jonka tarkoituksena on tehdä liikkumisesta kivaa

Erkki Tervo (oik.) suunnitteli ensimmäisen Jumppakärryn jo parikymmentä vuotta sitten. Hänen mukaansa kärry sisältöineen on lisännyt lasten liikkumista merkittävästi. Pirkanmaa-kierroksellaan Tervo vei omat kärrynsä myös Pirkkalaan ja Kangasalle.
Liikkuva koulu -hanke on tuonut Ylöjärvelle Jumppakärryn, jonka tarkoituksena on monipuolistaa koululiikuntaa ja tutustuttaa voimisteluun helppokäyttöisillä ja turvallisilla välineillä.

Vuorentaustan alakoulun liikuntasaliin on purettu iso määrä erilaisia upouusia jumppavälineitä. On voimistelukaarta, pukkia ja esimerkiksi seitsemän ja puoli metriä pitkä ilmatäytteinen patja, jolla onnistuu niin kärrynpyörien, hyppyjen ja kuperkeikkojen harjoittelu. Ilman arvolisäveroa voimistelupaketin hinta on 12 000 euroa, ja sen avulla ylöjärveläiskoululaiset olisi tarkoitus saada liikkumaan.

– Tällaisella pehmeällä ja joustavalla alustalla on hieman erilaista harjoitella kuin kovalla lattialla. Vältetään kammot ja pelot, joita joskus muinoin koulujen jumppatunnit saattoivat aiheuttaa, pitkän linjan voimistelumies ja Jyväskylän yliopiston emerituslehtori Erkki Tervo esittelee välineistöä.

Tervo on kurvannut Ylöjärvelle jumppavehkeet mukanaan ja opettaa nyt paikallisten koulujen henkilökuntaa jumppapaketin kokoamisessa ja purkamisessa. Valtava määrä välineitä mahtuu lopulta yhteen peräkärryyn. Siitä tuleekin nimi Jumppakärry.

Liikuntaa tunti päivässä

Jumppakärryn välineistöön kuuluu esimerkiksi käsilläseisontapatja.

Jumppakärry on tullut Ylöjärvelle jäädäkseen. Se on osa Liikkuva koulu -hanketta, jossa koululaisten kokonaisvaltaista liikkumista pyritään lisäämään siten, että jokainen oppilas liikkuisi ainakin tunnin päivässä. Hanketta tarvitaan, jotta lasten innostus liikkumiseen kasvaisi nykytilanteeseen verrattuna.

– Lasten liikkuminen on vähentynyt. Liikkuvassa koulussa oppilaita innostetaan liikkumaan esimerkiksi koulumatkat ja välitunnit. Jumppakärryn avulla myös liikuntatunneille saadaan mukavaa vaihtelua ja sen avulla pureudutaan yleisiin ongelmakohtiin, kuten lonkakoukistajien ja yläselän pulmiin, Ylöjärvellä hankkeen koordinoinnista vastaava Heikki Puttonen kertoo.

Tarkoituksena onkin nyt, että Jumppakärry on aina reilun viikon yhden koulun käytettävissä, minkä jälkeen se jatkaa matkaansa toiseen ylöjärveläiskouluun. Koululaisten lisäksi Jumppakärryä voivat käyttää myös liikuntasalien iltakäyttäjät.