Pimeesalmen satamassa komeilee kymmenittäin kiiltäviä retkiveneitä. Nämä yöpymiseen tarkoitetut paatit ovat Ylöjärven veneilijöiden omaisuutta, joilla harrastetaan matkailua Kokemäenjoen vesistössä.
Ylöjärven veneilijöiden puheenjohtaja Sami Ellonen saapuu perheineen yhdistyksen Heposaaren tukikohdasta, jossa on vietetty viikonlopun ajan talkoita. Paikat on laitettu kuntoon, jotta luonnonkauniissa kohteessa olisi mukava veneilijöiden viettää aikaa kesällä.
– Juhannuksena väki kertyy mukavasti saarelle ja kesäkuun lopussa järjestetään perheleiri, jossa aikaa vietetään enemmän lasten ehdoilla, Ellonen kertoo Ylöjärven veneilijöiden kesästä.
– Tapahtumien osalta heinäkuussa vietetään taukoa. Ihmiset ovat lomilla ja lähtevät matkailemaan pidemmälle. Elokuussa alkaa taas yhteistoiminta. On venetsialaista iltamaa ja rosvopaistia, joka on vuoden suosituin tapahtuma.
Elämäntapana veneily
Ellosen perhe kävelee laiturin päähän Lounatuuli-nimiseen teräsveneeseen, jonka sisällä odottaa eläkeläispariskunta. Leena Nurmi on kattanut pöytään kahvia kauniisiin posliinikuppehin.
– 1970-luvun loppupuolella tuli mieliteko, että järvelle pitäisi päästä. Ostimme silloin yhdeksänmetrisen lasikuituveneen rungon, jonka laitoin kuntoon itse.
– Sillä me seilasimme ympäri Näsijärveä parisenkymmentä vuotta, jonka jälkeen se siirtyi tyttärelleni, Lassi Nurmi kertoo.
Nyt pariskunta seilaa veneessä jonka Lassi on rakentanut itse. Veneessä on vietetty monien retkien lisäksi neljä kokonaista kesää.
– Olen itse metallimies, jonka vuoksi teräsveneen rakentaminen on aina kiehtonut. Tämän veneen rakentaminen kesti yhdeksän vuotta, Nurmi kuvailee.
Ellosten perhe innostui veneilystä taas perheen isän kautta, joka tutustui liikkumismuotoon saaristossa.
– Olen Naantalista kotoisin, jossa nuorempana veneilin kavereitteni kanssa. Harrastus jäi Tampereelle muutettuani hetkeksi, mutta sittemmin pääsin taas vesille.
– Sain perheelleni vakuutettua kuinka kivaa veneily on, jonka kautta päädyimme hankkimaan isomman veneen.
– Minä olen mieheni kautta hurahtanut harrastukseen. Veneily tiivistää perhettä ja on kivan yhteisöllistä puuhaa, Samin vaimo Heidi Ellonen kertoo.
Kummatkaan pariskunnista eivät omista mökkiä, vaan kesän lomat kuluvat asumiseen soveltuvassa retkiveneessä. Veneilijät tuntuvat pitävän toisistaan huolta ja nauttivan sosiaalista elämää.
– Tämä on harrastus, josta tulee helposti elämäntapa, Sami Ellonen pohtii.
– Veneilyssä parasta ovat kanssaveneilijät ja sosialisoituminen. Olemme saaneet paljon ystäviä harrastuksen kautta, Leena ja Lassi Nurmi hymyilevät.
Historian havinaa
25 vuotta sitten elokuussa kolmisenkymmentä veneilijää päätti perustaa seuran, joka tukisi yhteistä veneharrastusta.
– Liikkeelle lähtö oli hyvin innostunutta ja seuran jäsenet ovat olleet innokkaasti mukana, seuran perustaja- ja kunniajäsen Lassi Nurmi muistelee.
Sittemmin aikaiseksi on saatu yhteisvoimin suuria projekteja.
– Aluksi ongelmana oli tietysti se, että asioita lähdettiin toteuttamaan tyhjästä. Lainaa ei ole kuitenkaan missään vaiheessa otettu.
– Aika pitkä taival on ollut takana ja hirvittävä määrä työtä. Ehkäpä suurin saavutus on tämä meidän Pimeesalmen kotisatama. Se oli yhdistyksen perustamisasiakirjaan kirjattu päätavoite, Nurmi pohtii.
Yhdistyksen ensimmäinen tukikohta oli Voionmaan opiston Väinölä-huvila, jossa seura kunnosti rakennusta ja rakenteli laitureita.
Pimeensalmen telakalla tapahtuneen omistajavaihdoksen myötä veneilijät kuitenkin löysivät uuden kotisataman.
– Tämä ranta oli aika eri näköinen ennen kuin aloitimme rakentamisen. Täällä oli paljon lahonneita laitureita, jotka revittiin pois. Maata oli myös täytettä aika paljon, Nurmi kertoo yli 800 talkootyötuntia vieneestä työrupeamasta.
Pimeesalmen kotisataman valmistuttua veneilijät tarttuivat seuraavaan projektiin.
– Halusimme oman saaritukikohdan, jonka vuokrasimme Ylöjärven kunnalta 2000-luvun alusta. Heposaarelle olemme rakentaneet muun muassa saunatuvan, kodan ja laiturit.
– Joka vuosi on jatkuvaa puuhaa pitää yllä vanhoista rakennelmista. On kuitenkin hienoa, että kaikki tehdään hyvässä hengessä talkootyönä, Nurmi sanoo.
ORNA BEN LULU