Äijäporukalla miestansseihin Lapualle

Ylöjärvellä on treenattu keväästä asti tanssitapahtumaan, joka järjestetään elokuussa Lapualla. Kehitysvammaisista miehistä koostuva tanssiporukka on innostunut tanssista niin, että harrastusta aiotaan jatkaa myös Lapuan reissun jälkeen päivätoimintakeskus Huiskeen luovan tanssin ryhmässä.
Yhteistreeneissä salin valtaa miestuoksu, naisohjaajat kuvailevat. Vaikka Lapuan Mies-tanssipidot onkin tarkoitettu miehille, ovat ylöjärveläisporukkaa avustavat naisohjaajat tervetulleita mukaan esitykseen.

Päivätoimintakeskus Huiskeen päiväsalissa on käynnissä miesten tanssitreenit. Mukaan on kokoontunut kehitysvammaisia niin Huiskeesta, Mikkolan työtuvasta kuin päiväkeskus Tuulikellosta.

Ja vaikka tanssiporukasta osa istuu pyörätuolissa, ei se haittaa treenaamista. Tanssiahan voi monella tyylillä, ja sekös on näiden treenien pääpointti. Tämä miesporukka nimittäin aikoo elokuussa Lapualle, missä järjestetään Suomen historian suurimmat miestanssipidot. Mistä on oikein kysymys?

– Kevättatalvella bongasin mainoksen, jossa eri Pohjanmaan kunnat esittäytyivät. Joukossa oli Lapua, joka ilmoitti Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestettävistä Mies-tanssipidoista, joihin haettiin tanssimaan vuosiluvun 1917 mukaisesti 1917:ta miestä Lapuan pesäpallostadionille. Esittelin idean Huiskeen porukalle, ja he totta kai innostuivat, Huiskeen ohjaaja Vuokko Ovaskainen kertaa tanssitreenien tiimellyksessä.

Mies, mies, mies

Osalla miehistä on jo valmiiksi tanssikokemusta. Elokuun esityksessä kaikki pukeutuvat yhtenäisiin vaatteisiin, joihin sisältyy ainakin vihreä t-paita.

Yhdeksästä miehestä ja seitsemästä ohjaajasta koostuva tanssiporukka on treenannut nyt joka kolmas viikko maaliskuusta asti.

Tanssiliikkeitä on opeteltu television kautta, jossa pyörii  tanssitaiteilijoiden Ari Nummisen ja Jukka Haapalaisen Mies-tanssipitoihin suunnittelema koreografia. Musiikista vastaa muusikko Heikki Salo.

Koko spektaakkeli kertoo tarinan miehestä, joka ei tanssi.

Mutta nämä miehet kyllä tanssivat.

Tämän sai todeta myös koreografian pääsuunnittelija Ari Numminen, joka kutsuttiin Huiskeeseen yhteistreeneihin äijäporukan kanssa. Vuokko Ovaskaisen mukaan Numminen oli näkemästään enemmän kuin haltioissaan.

– Näistä meidän miehistä näkee sen, kuinka suuri merkitys musiikilla on kehitysvammaisille. Koreografi Numminen povasi, että aikoo asettaa meidät Lapuan pesäpallostadionilla lavan etuosaan. Voipi olla, että olemme pian tv:stä tuttuja, Ovaskainen sanoo ja  naurattaa ajatuksella tanssiporukkaa.

Sponsoreita kaivataan

Vaikka Mies-tanssipitoihin on suunniteltu valmis koreografia, saavat kaikki tanssia oman tyylinsä mukaan. Etenkin pyörätuolissa istuvat ovat saaneet soveltaa koreografiaa mieleisekseen.

5. elokuuta Lapuan pesäpallostadion täyttyy siis äijäenergiasta. Ylöjärveläisten miesosallistujien retki vaatii hiukan enemmän suunnittelua ja erityisjärjestelyjä, minkä vuoksi tanssiryhmä hakee reissulleen sponsoreita.

Tukirahaa on saatu jo nyt niin Ylöjärven kaupungin Suomi 100 -ohjelmasta kuin Teivon Lions Klubilta. Lisäsponsoreita tarvitaan vielä, sillä esimerkiksi pyörätuolihissillä varusteltu linja-auto kustantaa  tanssiporukalle 835 euroa retkipäivältä.

– Voi olla, että kehitysvammaisten tukeminen on yrityksille vieras asia. Reissu liittyy kuitenkin vahvasti liikuntaan ja kulttuuriin, joten meistä tämä ei eroa paljoakaan urheilijan sponsoroinnista, Ovaskainen huomauttaa.

– Lisäksi tässä tempauksessa tuodaan taiteen kautta ilmi kehitysvammaisten oikeuksien ja tasa-arvon merkitystä, Nummikodin ohjaaja Paula Mangelus-
Vinnenmaa sanoo.