Kuntapäättäjät saavat tehdä työnsä Ylöjärvellä pääosin rauhassa. Valtuutetut kokevat jossain määrin häirintää esimerkiksi puhelimen välityksellä. Häiriköinti on harvinaista mutta toistuvaa.
Reilu viikko sitten naisvaltuutetuilla puhelin pirisi ahkerasti. Ainakin kuusi valtuutettua sai puheluita, jotka menivät häirintään asti. Puheluita tuli usean päivän aikana kellonajasta riippumatta. Kaikille naisille soitti sama henkilö.
Valtuutettu Katja Luojus kertoo, että tällaiset tapaukset ovat hänen kokemuksensa mukaan harvinaisia, vaikka valtuutettuja häiriköidäänkin aina välillä. Yleensä valtuutettujen saamat soitot ovat asiallisia, eikä niissä mennä henkilökohtaisuuksiin.
– Aikaisemmin on tullut joitain palveluihin liittyviä soittoja siitä, että tarpeet ja tarjonta eivät ole kohdanneet. Mutta ne ovat olleet palautesoittoja, eivät häirintää.
Valtuutettu näkee tärkeänä sen, että päättäjien ja kuntalaisten välillä on vuoropuhelua tai ainakin mahdollisuus siihen. Päättäjät haluavat kuulla ehdotuksia kaupungin palveluiden parantamisesta. Toisaalta palaute menee valtuutetuilta eteenpäin viranhaltijoille, mikäli palveluihin ei olla tyytyväisiä.
– Ihmisillä pitää olla mahdollisuus antaa luottamushenkilöille palautetta. Palaute on hyvä juttu, kunhan se kohdistuu asiaan. Palautteen antajallakin toivoo olevan ymmärrystä siitä, että emme voi lähteä selvittämään yksittäisen henkilön palvelukokemusta, koska se on niin monen asian summa, Luojus sanoo.
Luojus muistuttaa, että valtuutetut käyvät päivätöissä, minkä vuoksi heihin kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi alkuillasta. Silloin päättäjien tavoittaminen on kaikista todennäköisintä.
– Kuntapäätöksistä ei kannata antaa palautetta keskellä yötä.
Koska valtuutetuilla ei ole kaupungin puhelimia, häirikkösoitot vaikeuttavat tavallista elämää. Puhelin on mieluisampaa pitää äänettömällä, jos puhelimen pirinä on jatkuvaa. Tosin tällöin myös läheisten on vaikeampaa tavoittaa valtuutettu puhelimitse.
Piikkejä häirinnässä
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu arvioi lähes 40 vuoden poliitikkouransa perusteella, että piikki häirinnässä tulee usein keväisin. Syytä tälle hän ei osaa nimetä.
Häirintä painottuu usein merkittävissä rooleissa vaikuttaviin poliitikkoihin.
– Alkuun, kun olin uusi puheenjohtaja, koin paljon häiriköintiä. Muutamassa vuodessa se hävisi. Ihmiset ovat varmaan tottuneet minuun, Joensivu miettii.
Häirinnän määrä ei ole merkittävästi muuttunut viime vuosikymmeninä, mutta kanavat ovat erilaiset kuin ennen. Nykyisin käytössä on usein sosiaalinen media ja sähköposti.
Sen lisäksi, että häirintää tulee sähköpostitse, puhelimitse ja sosiaalisen median välityksellä, luottamushenkilöiden omaisuutta on silloin tällöin tuhottu.
Luojus kertoo, että hänen eduskuntavaalikampanjansa aikana hän koki tavallista enemmän häirintää.
– Silloin töhrittiin myös ulkomainoksiani. Tienvarsimainoksia käytiin kaatamassa, ja niitä töhrittiin mustalla tussilla. Mainoksia piti täten uusia, joten niistä tuli myös taloudellista tappiota.
Rangaistavaa toimintaa
Ylöjärvellä poliisin tietoon tulee jatkuvasti tapauksia, joissa puutarhakaupungin asukkaita on häiriköity esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse. Häiriköintejä tutkitaan yleensä kotirauhan rikkomisena. Joskus kyseessä on jopa laiton uhkaus.
Poliisin mukaan häiriköinti loppuu usein siihen, kun poliisi ottaa häiriköijään yhteyttä. Yksi äärimmäisistä keinoista on hakea häiriköijälle lähestymiskieltoa.
Häiriköinnistä voi saada sakkorangaistuksen, mikäli juttu etenee käräjäoikeuteen saakka. Toisaalta, jos lähestymiskielto on määrätty ja häirintä siitä huolimatta jatkuu, voidaan häiriköijä tuomita lähestymiskiellon rikkomisesta vankeuteenkin.