Kaupunginjohtaja tervehtii 60-vuotiasta yrittäjäyhdistystä: Ylöjärven voima on arjen yhteistyössä

YLÖJÄRVEN kaupungissa on yli 3 000 yritystä ja yli 10 000 työpaikkaa. Elinkeinojen kirjo on laaja ja monipuolinen. Ylöjärven kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä kaikkien toimialojen yrittäjien kanssa, ja elinkeinopolitiikkamme on hyvin yrittäjämyönteinen. Tämä on noteerattu myös yrittäjien keskuudessa.
Kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen. Kuva: Rami Marjamäki

Viimeisimmässä kuntabarometrissa paikalliset yrittäjät arvioivat Ylöjärven Pirkanmaan parhain arvosanoin yritysmyönteisyydessä. Koko Suomen mittakaavassa Ylöjärvi sijoittui kolmannelle sijalle keskikokoisten kuntien luokassa. Tämän arvioinnin äärellä kaupunki on nöyrän kiitollinen. Toisaalta palaute kannustaa ja motivoi henkilöstöämme ja päättäjiämme aiempaakin kovempiin ponnisteluihin yritysten toimintaympäristön kehittämisessä.

Ylöjärvi juhlii tänä vuonna 155-vuotista historiaansa kuntana ja 20-vuotista taivaltaan kaupunkina. Kuin juhlan kunniaksi kaupunkiimme on saatu viime aikoina lukuisia hienoja uusia yrityksiä, ja myös kaupallisissa palveluissa on otettu aimo harppauksia. Esimerkkeinä tältä vuodelta mainittakoon Prisman avautuminen ja kauppakeskus Elon K-Citymarketin laajennus. Samaan aikaan ravintolapalveluissa sekä McDonald’s että Hesburger ovat avanneet uudet ravintolat Ylöjärvelle.

Ylöjärvi satsaa yrittämisen edellytyksiin jatkuvasti kaikissa toiminnoissaan. Lukiossamme on yleislinjan lisäksi yrittäjyyslinja, ja uusi teknologiapainotteinen linja käynnistyy vuonna 2026 koulutuskeskus Valon laajennuksen myötä.

Hankintaohjeistustamme päivitettäessä tehtiin erillinen yritysvaikutusten arviointi, kuten muidenkin keskeisten, yrityksiin vaikuttavien päätösten osalta olemme tottuneet tekemään.

Viime vuosina myös kaupungin kaavoituksen ja lupapalveluiden resursseja on lisätty, ja infrainvestointien määrää on voimakkaasti kasvatettu. Meiltä löytyy kattavasti yritystontteja uusille yrityksille, kuten myös jo kaupungissa olevien yritysten laajennuksille.

Liikenneyhteydet ovat hyvät, ja ne paranevat kaiken aikaa paikallisten ja valtakunnallisten liikennehankkeiden etenemisen myötä.

Yhdyskuntateknisissä palveluissa olemme olleet säännöllisesti kärkipäässä FCG:n asiakastyytyväisyyskyselyssä. Tämän vuoden tuloksissa olimme esimerkiksi kärkisijalla liikennealueiden ylläpidon ja talvihoidon osalta (kyselyssä oli mukana 28 kuntaa).

LÄHIVUOSINA kaupunki jatkaa laajentumistaan erityisesti Vuorentaustan, Siltatien, Siivikkalan ja Teivon-Mäkkylän alueilla. Viimeiseksi mainitun osalta kaupunginvaltuusto päätti yleiskaavan hyväksymisestä kesäkuun kokouksessaan. Teivon-Mäkkylän osayleiskaava-alue sisältää asuin- ja yritystonttien lisäksi laajan virkistyskäyttöön jäävän harjualueen, Teivon raviradan ja sen uuden tapahtumakeskuksen, raitiotielinjauksen sekä koulu- ja päiväkotivarauksia.

Teivon-Mäkkylän alueen kehittämisen vauhdittamiseksi kaupunki on perustanut erillisen projektiorganisaation, jonka ensimmäiset avainhenkilöt aloittivat työskentelynsä syyskuussa. Alueelle tavoitellaan 5 000 uutta asukasta ja noin 500 uutta työpaikkaa. Tavoitteena on ilmastoviisas, joukkoliikenteeseen tukeutuva kaupunginosa, jossa palvelut ja laajat virkistysalueet ovat lähellä.

Teivon raviradalla järjestetään kuninkuusravit vuonna 2026, jolloin Teivo juhlii 50-vuotista taivaltaan.

Tätä tervehdystä kirjoitettaessani kunnissa laaditaan tulevien vuosien talousarvioita ja taloussuunnitelmia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä työllisyyspalveluiden uudistukset suorine ja välillisine vaikutuksineen yhdistettynä taantumaan luovat kunnille erityisen haasteellisen tilanteen. Myös Ylöjärvi suunnittelee talouden tasapainotustoimia, jotka sisältävät kirjanpidollisten ja tulopuolen tarkastelujen lisäksi menopuolen toimenpiteitä. Ylöjärven taloudelliset lähtökohdat ja toisaalta maantieteellinen ja toiminnallinen ympäristö mahdollistavat kuitenkin sen, että voimme jatkaa voimakkaita satsauksia yritysten toimintaympäristön kehittämiseen.

HALUAN kiittää Ylöjärven Yrittäjät ry:tä erinomaisesta yhteistyöstä ja onnitella yhdistystä sen ansiokkaan historian johdosta. Yhteistyömme on välitöntä ja raja-aidat matalia vuorovaikutuksessamme.

Kuten olemme viime aikoina nähneet, yhteistyössä on voimaa!

PAULI PIIPARINEN
Kaupunginjohtaja