Lehtikirjoittamisen kurssilla saa valmiudet toimia medioiden avustajana

Ylöjärven Uutisten toimituksessa järjestetään syksyllä Tampereen seudun työväenopiston kurssi, jossa paneudutaan lehtikirjoittamisen saloihin.

Kurssin tavoitteena on tarjota eväät sanomalehden tai muun sisältömedian avustajan tehtäviin. Kurssilla käydään läpi lehtikirjoittamisen perusteet aina juttuideoinnista valmiin jutun lähettämiseen. Kurssin jälkeen oppilailla on valmiudet tarjota itseään avustaviksi toimittajiksi eri medioille.

Kussilla on kuusi puolentoista tunnin opetuskertaa. Kurssin aikana kurssilaiset tekevät yhtä tai useampaa harjoitusjuttua.

Aluksi käydään läpi lehtijutun ideointia ja taustatietojen hankkimista. Sitten on vuorossa eri juttutyypit ja haastattelutekniikat. Kurssilla myös pohditaan, miten juttu kuvitetaan, ja mietitään valokuvaamista älypuhelimella sekä järjestelmäkameralla.

Harjoitusjutun teossa syvennytään kirjoittamisprosessiin, pohditaan jutun kärkeä sekä käydään läpi otsikointi ja ingressi. Tehtäville jutuille suoritetaan faktantarkistusta ja niitä oikoluetaan.

Kurssilla syvennytään myös artikkelia rikastaviin kainolojuttuihin ja mahdolliseen toimittajan kommenttiin sekä tehdään pikku-uutisia tiedotteiden pohjalta. Jos aikaa jää, kurssilla käydään lyhyesti läpi myös jutun taittamista sanomalehteen.

Lopuksi kerrotaan, miten ja millä keinoilla juttua tai omaa juttuideaansa voi tarjota eri medioille.

Kurssin vetäjä toimii Ylöjärven Uutisten päätoimittaja Ville Mäkinen. Mäkinen on urallaan tehnyt uutisia, juttuja ja pitkiä artikkeleja yli 40 eri mediaan sekä laatinut raporttikokonaisuuksia isoille organisaatioille (mm. Sitra, Tekes, STTK, Metso). Mäkinen toimii nykyisin myös Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen puheenjohtajana.

Kurssi järjestetään keskiviikkoisin 2.10.–6.10. kello 18–19.30

Tampereen seudun työnväenopiston lehtikirjoittamisen kurssille voi ilmoittautua täällä!