YIlves hienoon kotivoittoon vauhdikkaassa liigan kärkiottelussa

Naisten Futsal-Liigan viidennen kierroksen kärkiottelussa Ylöjärven Ilves haastoi pari sijaa korkeammalla sarjataulukossa majailleen Raision Futiksen. 4–2 (1–1) -voiton myötä nelospaikan RaiFu on enää pisteen ylöjärveläisjoukkuetta edellä. Sarjataulukossa YIlveksen ero kärkisijoihin pysyi ennallaan kolmessa pisteessä.
Elisa Ilottu jahtaa palloa RaiFun Tekla Valkeapäältä. (Kuva: Esa Norvia)

Ottelu oli joukkueiden edellisen kohtaamisen tapaan tilanteita ja vauhtia täynnä. Katsomossa pelaajien otteita tarkkaillut maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen saikin nähdä todellisen tasonmittarin.

Viikonvaihteen muissa otteluissa nähtiin yksi todellinen rökälevoitto, kun sarjakärki HIFK paukutti Vaasassa peräti 17 maalia. Kierroksen ottelutulokset olivat: GFT-MadMax 1-0, FC Sport-HIFK 1-17, PU-62-FTK 7-2, Ilves FS-EBK 5-2, KaDy-FTK 3-0.

YIlves oli muuttanut avauskenttäänsä Mia Pajusen jouduttua edellisessä ottelussa sairastuvalle. Kapteeni Sini Sutinen sai nyt raataa ykköskentässä liikunnallisen iltapuhteen vikkelien raisiolaisten hillitsijänä. Maalia vartioi Emiilia Syvänen ja kokoonpanoon oli jälleen löytynyt kauden aloitusta hakemaan uusiakin nimiä. Heidi Linjamaa ja Emmi Orrberg ovat siis kuntoutuneet ja janoavat peliminuutteja.

Senni Viren tuulettaa tekemäänsä 3–2-maalia. (Kuva: Esa Norvia)

RaiFun kokoonpanosta löytyi kolme korkeammalle pistepörssissä sijoittunutta pelaajaa, kuin kotijoukkueen paras, Mia Pajunen. Tilastojen mukaan YIlves on aiemmat kohtaamiset kuitenkin pelannut voitokkaasti.

Ensimmäinen puoliaika alkoi kotijoukkueen viedessä alkuminuuttien maalitilanteet nimiinsä. Eveliina Koskela vieraiden maalilla sai venyä pallon tielle ahkerasti. Pian kuitenkin RaiFun terävät haastot ja ärhäkkä prässi puolen kentän tuntumassa tasasivat pelitapahtumat.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi, kun Tiiu Lehtonen nappasi YIlveksen huolimattoman poikkisyötön itselleen keskialueella ja karkasi läpiajoon. Ajassa 11.12 RaiFu otti ottelussa kuskin paikan ujuttamalla pallon maaliin ohi Syväsen.

Senni Viren karkaa pallon kanssa RaiFun Amalia Aarniolta. (Kuva: Esa Norvia)

Kotijoukkue tuli tasoihin ajassa 16.55 Senni Virenin lauottua keskialueelta yllättävästi pomppaavan laukauksen takanurkkaan ohi Koskelan. Tilanteita vilisevässä ottelussa virhetilit kasvoivat tasaisesti ja YIlveksellä tili täyttyi jo hiukan ennen puoliajan loppua. Lopulta palloa ei kuitenkaan kiikutettu kympille, eikä lisämaaleja nähty, vaan tauolle mentiin tasatilanteessa.

Toinen puoliaika näytti, että kotijoukkue on edelleen valmis taistelemaan liigan kärkisijoista. Alkukauden kaikista otteluistaan pisteitä ottanut RaiFu joutui tappioasemaan ajassa 23.15. Kapteeni Sini Sutinen laukoi kovan vedon rajapotkun jälkitilanteesta matalana maalin takanurkkaan Koskelan jalkaa hipoen. Rosa-Maria Siren nappasi illan toisen syöttöpisteensä alustamalla syntyneen johtomaalin.

Edettiin jo viimmeistä kymmenminuuttista ennen kuin tulostaululla jälleen tapahtui. YIlveksen pallon menetys keskiympyrässä johti sekavaan tilanteeseen kotijoukkueen puolustuksessa. RaiFun Lehtonen näytti jälleen maalivainunsa nappaamalla pallon ja sijoittamalla sen verkon perukoille ohi Syväsen ajassa 30.24.

Jenna Oksanen juhlii YIlveksen neljättä osumaa. (Kuva: Esa Norvia)

YIlves haki kiihkeästi uutta johtomaalia tasapäisesti RaiFun kanssa. Taisto oli kiivasta ja rikkeitä kertyi joka minuutilla. Seuraava maali enteili jo ottelun ratkaisua.

Syväsen pitkä maaliheitto ajassa 36.46 tavoitti ylimpänä pelaajana vierasmaalille sijoittuneen Virenin. Viren puski pallon maaliin yli Koskelan ja nakersi vieraiden uskoa voitosta illan toisella maalillaan.

Alle minuutti edellisestä maalista ajassa 37.35 iski YIlveksen Jenna Oksanen niitin ottelulle. Syväsen pitkä avaus vierasmaalille, tällä kertaa jalalla, löysi Oksasen pään ja päätyi komealla puskulla jälleen verkon perukoille. Vierasjoukkue ei enää saanut uutta vaihdetta peliinsä, eikä ottanut lentävää maalivahtiakaan osaksi takaa-ajoaan. Nopeat kaksi maalia toivat lopulta täyden pistepotin YIlvekselle. RaiFu joutui siis edelleen siirtämään ensimmäistä voittoaan ylöjärveläisistä hamaan tulevaisuuteen.

Esran Erden (16) kamppailee vieraiden maalilla. (Kuva: Esa Norvia)

Moni YIlveksen pelaajista on jo saanut maalitilinsä auki ja sen myötä osan ylimääräisistä paineista päästettyä pois. Ehkä viikon päästä kohdattava vielä nollakerholainen FTK mahdollistaa pelitilanteiden viimeistelyn vielä huolellisemmin. Ainakin peli näyttää hiljalleen paranevan pistepussin karttuessa.

Voittoputki on kuitenkin edelleen lyhyt ja ylöjärveläisten on vielä kerättävä monta päänahkaa loppupeleihin päästäkseen.

Päävalmentajan magneettitaulu oli tässä ottelussa päätynyt Juha-Pekka Peltomäen osaaviin käsiin.

– Etukäteen oli varauduttu kohtaamaan kova prässipeli ja oltiin valmiina siihen. Puolustuksemme toimi hyvin, vaikka tilanteita oli tosi paljon. Liigan pistepörssin kärkinimi Tiiu Lehtonen pääsi kuitenkin kahteen rokotukseen eriloispihdeistä huolimatta. Omallakin jengillä alkaa jo jyvä kirkastua. Katse on kuitenkin heti käännettävä pohjoisen suuntaan Tornioon. Vieraspeli odottaa viikon päästä. Varmaan valmistelemme matkaevääksi erikoistilannepelaamista, jossa tehokkuus on ollut hakusessa, Peltomäki selvitti.

YIlves pelaa ensi lauantaina klo 15 seuraavan ottelunsa vieraskentällä Torniossa FTK:n vieraana. Vastassa on sarjassa vielä pisteittä oleva joukkue. Ennakkosuosikkia otteluun ei tarvitse miettiä, sillä torniolaisten rosterista on poistunut parhaimmisto ulkomaisiin joukkueisiin. YIlvekselle ottelu on ennen muuta mahdollisuus testata harjoiteltuja asioita ja kehittyä edelleen.