Ylöjärveläiskoululaiselle upea kunniamaininta Napero-Finlandia 2023 -kilpailussa

Ylöjärveläinen Niklas Laitisen kirjoitus menestyi hienosti 936 kilpailukirjoituksen joukossa. Alakoululaisille suunnattu Napero-Finlandia järjestettiin jo 31. kerran ja satuja kilpailuun lähetettiin peräti 2 689.

Niklas Laitinen sai kunniamaininnan 5–6-luokkalaisten sarjassa. Tähän sarjaan lähetettiin siis peräti 936 kirjoitusta.

Laitisen kirjoitus oli nimeltään Oli tuulinen päivä

– Muinaiseen Egyptiin sijoittuva novelli, jonka päähenkilö, orja Nassor, joutuu moraalisesti vaikeiden kysymysten eteen. Kertomuksessa kuvataan sattuman julmaa leikkiä hienosti esitetystä näkökulmasta. Hahmojen ja ympäristön kuvaus ja dialogi tukevat toisiaan tarinan rakentamisessa. Tarinan lopetus kaikessa vaikuttavuudessaan jättää lukijan pohtimaan elämän epätasa-arvoisuutta. Tarina ei ole satu, mutta erinomaisen kielen ja koskettavan aiheen takia palkitaan kunniamaininnalla, kilpailun tuomaristo perusteli Laitisen saamaa kunniamainintaa.

Tämän sarjan voitti kirkkonummelainen Onni Repo sadulla Tarina aakkosista. Kaikissa kolmessa sarjassa palkittiin kolme parasta. Lisäksi 1–2-luokkalaisten sarjassa jaettiin viisi kunniamainintaa ja 3–4-luokkalaisten sekä 5–6-luokkalaisten sarjoissa annettiin kummassakin kahdeksan kunniamainintaa. 3–4-luokkalaisten sarjan voitti turkulainen Silja Soini sadullaan Piirustukset hengissä. Silja Soinin kirjoitus valittiin myös koko Napero-Finlandian voittajaksi. 1–2-luokkalaisten sarjan voitti helsinkiläinen Arvi Solin sadullaan Viinirypäleiden reissu.

Napero-Finlandian järjestää Taivalkoskella sijaitseva Päätalo-instituutti yhteistyössä Apu Juniorin kanssa. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia lukemisen ja kirjoittamisen pariin.

Tuomariston mukaan tänä vuonna lasten tarinoissa korostuivat sadun ja fantasian yhdistelmät, joskin parhaimmistoon seuloontui enemmän perinteisiä satuja. Mukana oli seikkailuja historiassa ja mielikuvitusmaailmoissa, tehtävä- ja pelastusmatkoja, maagisia olentoja, prinsessoja ja velhoja. Kirjojen, lukemisen ja kirjoittamisen tärkeys nousi esiin myös huippusaduissa.

– Tarinat tarjoavat pakopaikkoja, kun mieli tarvitsee lepoa tästä hetkestä. Ja tämän toden totta Napero-Finlandian kirjoittajat tietävät. Sain lukea viinirypäleiden seikkailuista ja matkustaa muinaisesta Egyptistä aina avaruuteen asti. Ja kukapa olisi arvannut, että makkara tai lumihiutale voi olla supersankari! Toisaalta juuri niinhän se usein on: meissä kaikissa on enemmän rohkeutta, tietoa ja taitoa kuin usein edes itse uskomme, kilpailun toinen päätuomari, Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin kertoo.

Tuomariston mukaan parhaimmat tekstit erottuivat satujoukosta persoonallisuutensa ja hyvän kirjoitustaidon ansiosta. Erityisesti kolmannen sarjan taso oli huikea, ja huolimatta lukuisista kunniamaininnoista niiden ulkopuolelle jäi todella hyviä satuja. Toki näin oli myös muissa sarjoissa. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös siihen, että kilpailuun osallistui runsaasti sääntöihin nähden ylipitkiä satuja, jotka tästä syystä jäivät palkintojen ulkopuolelle.

Esiraatina kilpailussa toimivat kirjallisuuden opiskelijat Helsingin yliopistosta FT, lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Myry Voipion johdolla. Kilpailun päätuomareina olivat Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin ja kirjailija Niilo Keränen Taivalkoskelta.