Kesäretkeilijöistä kesäkumppaneihin – Tänä kesänä Ylöjärven matkakohteita esittelevät ensimmäistä kertaa yrittäjät

Kahtena edellisenä vuonna Ylöjärven matkailukohteita ovat esitelleet palkatut kesäretkeilijät. Tänä kesänä kaupunki päätti kokeilla toista tapaa ja haki kunnan matkailumarkkinointiin yrittäjäpohjalta toimivia kesäkumppaneita.

Tänä kesänä Ylöjärven kaupungin kesäkumppaneiksi valikoituivat keväällä 55 hakijan joukosta viestintäalan yrittäjä Katja Lehtinen sekä yhteistä sometoimistoaan pyörittävät Eemil Hinkka ja Severi Salomaa. He ovat retkeilleet Ylöjärven matkailukohteissa ja tuottaneet sisältöä kunnan somekanaviin kesäkuun alusta lähtien.

Katja Lehtinen ajatteli aiemmin, ettei koskaan aio ryhtyä yrittäjäksi. Lopulta ajan mittaan jopa huomaamatta muodostuneet verkostot auttoivat saamaan yritystoiminnan liikkeelle.

Oman näköistä kesähommaa

Yrittäjänä viestinnän ja freelance-toimittajan töitä neljän vuoden ajan tehneelle Katja Lehtiselle Ylöjärven kesäkumppaniksi hakeminen oli aiemman kokemuksen vuoksi sopiva päätös.

– Olen tehnyt aika paljon töitä sosiaalisen median parissa ja muun muassa yhteistyötä Tampereen, Kangasalan ja Nokian kanssa. Siksi ajattelin, että tämä olisi näköistäni kesähommaa. Ylipäänsä tällainen lähimatkailu on hauskaa ja reissuille saa usein myös perheen mukaan.

Lehtinen on myös aikanaan toiminut Thaimaassa matkaoppaana ja aloittaa pian opinnot auktorisoiduksi Tampere-matkaoppaaksi.

– Kiinnostaa siis toimia oppaana erilaisissa paikoissa.

Tähän mennessä Lehtinen on vieraillut Ylöjärven kesäkumppanina Seitsemisessä ja Räikän rannassa sekä tehnyt juhannustervehdyksen.

– Vielä ei ole ehtinyt tehdä kovin paljon, koska vuorottelemme viikoittain toisten kesäkumppaneiden kanssa.

Lehtinen on tähän mennessä vieraillut kesäkumppanina muun muassa Räikän rannalla. (Kuva: Jani Saarenpää)

Yrittäjäksi melkein vahingossa

Lehtisen matka yrittäjäksi tapahtui monen mutkan kautta.

– Valmistuin yliopistosta jo vuonna 2008 ja olen sen jälkeen tehnyt ihan muita juttuja. Olin esimerkiksi monta vuotta Thaimaassa ihan vain kartuttamassa elämänkokemusta. Olin myös useamman vuoden kotiäitinä ja sen jälkeen CV oli mitä oli.

– Kun lopulta aloin etsimään töitä, niin lähetin kymmeniä hakemuksia enkä muistaakseni päässyt yhteenkään haastatteluun. Tuntui, etten vain kelpaa mihinkään paikkaan.

Kotiäitiys ja elämänkokemuksen kartuttaminen ei kuitenkaan mennyt hukkaan, vaan pikemminkin päinvastoin. Vuosien varrella lehtinen oli kirjoittanut omaa blogia, mikä sysäsi hänet yrittäjäksi vähän huomaamatta.

– Vasta myöhemmin huomasin, miten isot verkostot olin luonut, kun olin päivittänyt blogia lähes päivittäin. Lisäksi silloin 2019 yrittäjäkurssi tarjottiin ilmaiseksi korkeakoulutetuille työttömille. Ja vaikka olin aina ajatellut, että en koskaan ala yrittäjäksi, niin menin silti kurssille, koska se oli ilmainen.

– Tein sitten liiketoimintasuunnitelman, ja kun sain starttirahan, niin päätin kokeilla, että mihin asti rakentamani verkostot kantavat.

Työt seuraavat mukana ja aina voisi tehdä jotain

Lehtisen mukaan yrittäjyydessä on hyvät ja huonot puolensa. Hyviksi puoliksi hän listaa vapauden ja mahdollisuuden sovittaa työ oman arkielämän kanssa yhteen. Vastaavasti ikäviä puolia on tietynlaisen epävarmuuden tuoma stressi.

– Tämä on jatkuvaa itsensä myymistä ja aina on sellainen tunne, että koko ajan voisi tehdä jotain. Työt siis seuraavat koko ajan mukana eikä niitä voi jättää työpaikalle. Taloudellinen epävarmuus on myös stressaavaa, kun aina ei välttämättä tiedä, mistä tulee seuraava palkka.

Sen vuoksi Lehtinen iloitsee mahdollisuudesta toimia Ylöjärven kesäkumppanina, koska kolmen kuukauden työrupeama sovittiin jo keväällä.

– Nyt ei tarvitse koko ajan miettiä, mitä tekisi ensi viikolla.

Kesäkumppanina Lehtinen odottaa vielä pääsevänsä reissaamaan Ylöjärven vesistöillä.

– Tänä kesänä kesäkumppaneiden on tarkoitus esitellä kaupunkia enemmän vesiltä käsin. Järvet ovat mahtava juttu ja siksi odotan, että pääsen vesille tutkimaan Ylöjärveä.

Severi Salomaa (vas.) ja Eemil Hinkka ovat pyörittäneet yhteistä yritystään noin vuoden. Somealan yritys muodostui halusta rakentaa jotain omaa. (Kuva: Runo Digital)

Kesäkumppaniksi oli pakko päästä

Yhteistä somealan yritystä pyörittävät Eemil Hinkka ja Severi Salomaa kertovat, että Ylöjärven kesäkumppaniksi oli vain ”pakko päästä”.

– Severi bongasi tästä hommasta mainoksen ja lähetti sen minulle. En ollut kuullutkaan, että kunnilla on tällaista matkailumainontaa, mutta heti päätimme, että kyllä me tänne hakemuksen laitamme, sanoo Hinkka.

– Otimme sitten kamerat mukaan ja lähdimme Pikku-Ahvenistoon kuvaamaan videota hakemusta varten. Videota ei vaadittu, mutta halusimme erottua jotenkin, hän jatkaa.

Ylöjärvi ei kuitenkaan ollut Hinkalle ja Salomaalle ennestään kovin tuttu ja siksi kesän aikana tehdyt retket ovat olleet heille uusia.

Tähän mennessä kaverukset ovat ehtineet vierailla Kurun risteilyllä ja kesäkauden avajaisissa. Lisäksi he ovat olleet testaamassa kaupungin laavuja ja tutustuneet Villa Vinoon ja Tahlon Glampingiin. Vierailukohteistaan he tuottavat sisältöä kaupungin somekanaviin.

Hinkka ja Salomaa kuvasivat hakuvideonsa Pikku-Ahvenistolla. (Kuva: Jani Saarenpää)

Oma yritys muodostui koulussa

Hinkka ja Salomaa aloittavat elokuussa kolmannen vuotensa liiketalouden opinnoissa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Opinnoissa muodostui myös pohja heidän yhteiselle Runo Digital someyrityksellensä, koska he molemmat halusivat tehdä ja rakentaa jotain omaa.

Yritys alkoi muodostua, kun he molemmat suuntautuivat myyntiin ja markkinointiin.

– Tajusimme, että somemarkkinointi on meille ykkösjuttu, jota haluamme tehdä. Sitten mietimme, että miten voisimme auttaa muita osaamisellamme ja pistimme pystyyn Runo Digitalin, Hinkka kertoo.

Nyt Hinkka ja Salomaa ovat pyörittäneet omaa yritystään noin vuoden. Sinä aikana on täytynyt oppia jatkuvasti jotain uutta.

– Paljon tulee sellaisia hetkiä, kun miettii, että mitä pitäisi tehdä. Eli kyllä tässä on ollut paljon opettelua, että mitä yrittäjyys oikeasti vaatii. Pitää olla itse koko ajan tosi aktiivinen ja siinä olemme kehittyneet tämän vuoden aikana, Hinkka sanoo.

Salomaa on samoilla linjoilla.

– Tavallaan parasta on se vapaus, mutta samalla se on myös suurin haaste olla itsensä pomo. Itsensä johtaminen on välillä tosi haastavaa, Salomaa kertoo.

Ei enää palkkatöihin

Vaikka Hinkan ja Salomaan mukaan välillä yritystä pyörittäessä tulee hakattua päätä seinään, ei yrittäjäkaksikko ole kiinnostunut menemään enää palkkatöihin.

– Se kynnys on kasvanut tosi korkeaksi, että menisi jollekin toiselle töihin, Salomaa toteaa.

– Kyllä yrittäjyydestä on lähinnä positiivisia kokemuksia. Suosittelen kaikille, Hinkka jatkaa.

Somemarkkinointiin erikoistuneiden kaverusten työ Ylöjärven kesäkumppaneina on noin puolessa välissä ja myös Ylöjärveltä heillä on vain positiivisia kokemuksia.

– Olemme saaneet Ylöjärvellä kaikilta todella lämpimän vastaanoton ja olemme olleet siitä tosi iloisia. Siksi ehkä odotan loppukesältä eniten sitä, että pääsemme kohtaamaan lisää ylöjärveläisiä, Salomaa sanoo.