Onko lokki pesineen epätoivottu vieras katollasi? Näin kattopesintää voi torjua luvallisesti ja linnuille turvallisesti

Lokkien kattopesinnät ovat lisääntyneet luontaisten veden ääressä olevien pesimäpaikkojen hävittyä, tiedottaa Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistys. Lokkien ja tiirojen pesintöjä katolle voi kuitenkin yrittää estää ennen pesänrakentamista.
Yksi tehokas tapa ennen pesinnän alkamista on liikkua katolla säännöllisesti eri kellonaikoina ahkerasti. Näin lokit ja tiirat toteavat paikan liian rauhattomaksi pesintää ajatellen. (Kuva: Jukka T. Helin)

Lokkien luonnollisten pesimäpaikkojen hävittyä lokit ovat havainneet kattopesinnän hyväksi vaihtoehdoksi, sillä katto pitää lokit ja pesät  turvassa monilta uhilta, kuten pedoilta. Ravintoakin voi löytyä esimerkiksi kaupunkialueilta pesän läheltä helpostikin.

Kaikkien lokkien ja tiirojen pesät ovat pesintäaikana suojattuja lailla. Kalalokki, naurulokki, selkälokki, kalatiira ja lapintiira ovat luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettuja koko vuoden.

–Harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia lintulajeja, mutta niitäkin koskee Pirkanmaalla pesintärauha ajanjaksolla 10.3.–31.7. Harmaalokkikoloniat ovat kuitenkin rauhoitettuja koko vuoden, Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Katolla kannattaa liikehtiä

Yhdistyksen mukaan lokkien ja tiirojen pesintöjä voi yrittää estää ennen pesänrakentamista, sillä ennakkotorjunta on luvallista ja lainmukaista. Torjunnassa on mahdollista käyttää erilaisia pelotteita, kuten verkkoja, lintupiikkejä, haukkaleijoja ja leijuvia värikkäitä nauhoja. Käytettävissä on lisäksi karkotusgeelejä, jotka uv-säteilyn vuoksi näkyvät linnuille liekehtivinä pikareina.

– Myös katon liukkaaksi tekeminen esimerkiksi muovipressulla ehkäisee pesintöjä. On kuitenkin huolehdittava siitä, että torjuntakeinot ovat linnuille turvallisia, yhdistys muistuttaa.

Yksi tehokas tapa ennen pesinnän alkamista on liikkua katolla säännöllisesti eri kellonaikoina ahkerasti. Näin lokit ja tiirat toteavat paikan liian rauhattomaksi pesintää ajatellen. Liikkuminen ja muutkin ennaltaehkäisevät toimet on kuitenkin tehtävä ennen kuin pesänrakentaminen on alkanut. Rakenteilla olevaa tai valmista pesää ei saa hävittää.

– Talonomistajien, taloyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden tulee ajoissa tarkkailla aktiivisesti esimerkiksi rakennusten päällä tai katoilla liikkuvia lokkeja ja tiiroja. Jos on vuosittain sama haittatilanne lokkien tai tiirojen vuoksi, on pyrittävä saamaan aikaan pysyvä torjunta ennaltaehäisevillä toimilla.

Linnun hävittäminen voi tulla kalliiksi

Yhdistys huomauttaa, että ympäristöministeriö on määritellyt rauhoitetuille lintulajeille rahalliset korvausmäärät. Esimerkiksi selkälokin arvo on 757 euroa. Sama rahamäärä koskee myös muun muassa munapesuetta.

– Jos selkälokki lainvastaisesti tapetaan tai sen pesä hävitetään, hävittäjä joutuu muun seuraamuksen lisäksi maksamaat tuon määritellyn korvausmäärän.

Lokeista ja tiiroista saattaa koitua sellaista haittaa, joka voi oikeuttaa esimerkiksi pesinnän estämisen pesinnän aikana. Tällöin tulee kuitenkin hakea luonnonsuojelulain perusteella rauhoitetun lajin osalta poikkeuslupaa Varsinais-Suomen Ely-keskukselta.

Rauhoittamattomien lajien osalta poikkeusluvan myöntää Suomen riistakeskus. Ilman haettua ja saatua poikkeuslupaa pesintöjä ei saa hävittää.

Lue lisää

  1. Lukijalta
    04.07.2024. 12:00

    Tilaajille

  2. Kaupallinen yhteistyö
    05.06.2024. 06:00

  3. Kaupallinen yhteistyö
    05.06.2024. 06:00