Ylöjärvelläkin kuvattu ’Punttikomedia’ on elokuva oman intohimon löytämisestä – ”Mielestäni tämä on sydämellinen leffa ja uskon, että siitä jää hyvä olo ja hyvä mieli”

18.10.2022 16:00

Mitä tapahtuukaan, kun hiljainen kirjastonhoitaja Kerttu päätyy hoidattamaan kipeää selkäänsä Koljosen veljesten punttisalille ja saa valmentajakseen Vilin, elämää nähneen kehäraakiksi päätyneen kehonrakennuksen laji-ikonin? Elokuva saa ensi-iltansa perjantaina.
Punttikomediaa kuvattiin Ylöjärvellä. Kerttu on hiljainen kirjastonhoitaja. (Arkistokuva: Heta Ylitie)

Kysymykseen vastauksia antaa Aleksi Delikouraksen ohjaama Punttikomedia, joka saa ensi-iltansa perjantaina. Ylöjärven kirjastossa ja Pirkanmaalla kuvatun elokuvan pääosia tähdittävät Iina Kuustonen (Kerttu) ja Mikko Töyssy (Vili).

– Minusta Kertun voimaantumisen tarina on ihana ja se, että hän löytää itsensä, Iina Kuustonen sanoo.

Tarinassa Kerttu löytää oman vahvuutensa bikinifitneksen kautta.

– Minusta on hauskaa, että se on juuri bikinifitness, koska hahmo menee todella epämukavuusalueelle monella tapaa. Hän menee pelkojaan kohti, tutustuu itselleen ihan vieraaseen maailmaan ja löytää itsensä sen kautta.

Kertun pragmaattinen suhtautuminen harjoitteluun vie häntä eteenpäin niin lajissa kuin elämässä. Myös Kuustosen omistautuneisuutta Kertun rooliin on pakko ihailla. Hän treenasi personal trainerin kanssa hyvän pohjakunnon jo Ivalo-sarjan kakkoskauden aikana ja Punttikomediaa silmällä pitäen.

Kun rahoitus elokuvalle varmistui, hänellä oli neljä kuukautta aikaa virittää itsensä huippukuntoon. Kuustonen harrastaa juoksua, joogaa ja käy salilla, mutta roolia varten treeni muutettiin aivan erilaiseksi.

– Aloin treenata tosi isoilla painoilla määrätietoisesti. Treenasin 6–8 kertaa viikossa, punnitsin kaikki ruoat ja elin tosi kurinalaisesti.

Kun fitness-urheilijat valmistautuvat kilpailuihin usein useamman vuoden ajan, Kuustonen joutui tekemään saman paljon lyhyemmässä ajassa. Tiukkaa treeniä ja tarkkaa dieettiä vedettiin vielä kaksi kuukautta kestäneiden kuvausten ajan.

– Jouduin samaan aikaan ajamaan rasvat alas, kun kasvatin lihasmassaa. Se teki siitä erityisen haastavaa, koska oli tosi vähän energiaa ja piti jaksaa treenata ja elää muutakin elämää.
Kuustonen sanookin, ettei olisi pystynyt tekemään rooliaan uskottavasti ilman tätä prosessia.

Ennakkoluulot karisivat

Kuustonen on nähty useissa eri rooleissa muun muassa Syke-sarjassa sairaanhoitaja Iiris Ketolana sekä Ivalo-sarjassa poliisi Nina Kautsalona: ”On ihanaa, kun töiden kautta avautuu ovia uusiin maailmoihin ja pystyy oppimaan lisää ihmisiltä ja näkemään erilaisten ammattien kulissien taakse.” (Kuva: Sanna Hillberg)

Kuustonen toivoo, että elokuva avaa ymmärrystä ja keskustelua fitness-urheilun suhteen.

– Ajattelen, että kannattaa tutustua asioihin ennen kuin niitä alkaa kritisoida. Kun kilpaillaan ulkonäöstä niin kuin fitneksessä, se on tosi helppo maalitaulu kritiikille. Ajattelen, että en ole mikään kritisoimaan kenenkään rakasta lajia ja intohimoa. Se on jokaisen oma asia mitä haluaa tehdä. Usein kritiikki johtuu epätietoisuudesta ja pelosta uusia asioita kohtaan. Kun niihin tutustuu, ne eivät olekaan niin pelottavia.
Kuustonen sanoo, että hänellä itsellään moni lajiin liittyvä ennakkoluulo karisi kuvausten aikana.

– Toivon, että tämä leffa tuo hyvää mieltä ihmisille. Mielestäni tämä on sydämellinen leffa ja uskon, että siitä jää hyvä olo ja hyvä mieli. Semmoista tarvitaan erityisesti tässä ajassa, niin kuin aina, mutta varsinkin nyt.

Vili – symppis valmentaja

Personal trainer Viliä näyttelevä Mikko Töyssy kertoo valmistautuneensa rooliinsa Bull Mentulan salilla Teemu Niemen valmennuksessa.

– Siinä sai mies, rauta ja ruoka kyytiä, hän sanoo.

Varalan Urheiluopistosta liikunnanohjaksi valmistuneelle Töyssylle salimaailma ei ollut vieras, mutta näin kova treenaaminen oli uutta.

Töyssy kertoo, että Vilin rooli oli hänelle mielenkiintoinen retki. Töyssyn hahmo Urmas Viilunk voitti Putouksen vuonna 2020. (Kuva: Sanna Hillberg)

Töyssy kertoo, että Vilin rooli oli hänelle mielenkiintoinen retki.
– Ajoin pääni kaljuksi ja kasvatin parran. Kyllä se muuttaa ihmistä: Kun vaan kävelee, niin tuntuu, että on erilainen versus kun ajoi sen parran pois, Töyssy nauraa.

Punttikomediassa sympaattinen Vili tukee Kerttua tämän tavoitteissa.

– Se on samalla traaginen tarina, että joku on niin putkikatseinen ja omistautunut. Vili joutuu kohtaamaan omia ennakkoluulojaan. Se on mielestäni hieno matka.

Töyssy toivoo elokuvan pystyvän rikkomaan ennakkoluuloja myös katsomon puolella ja tuovan sinne muita kin kuin lajin harrastajia.

Samaistuttava leffa

Pekko Pesosen käsikirjoittama Punttikomedia oli ohjaaja Aleksi Delikouraksen ensimmäinen pitkä elokuva. Hän on aiemmin ohjannut lyhytelokuvia sekä tv-sarjoja kuten Nörtti: DragonSlayer666 ja Pahan väri.

Kuullessaan Pesosen käsikirjoituksen sijoittuvan punttisalille, Delikouras tarttui innolla projektiin. Nyt 32-vuotias Delikouras on harrastanut salia 16-vuotiaasta lähtien.

Delikouras kykeneekin välittämään sen yhteishengen, joka salilla parhaimmillaan vallitsee ja jota testataan, kun mennään kohti yhteistä päämäärää.

Ohjaaja Aleksi Delikouras kertoo, että Punttikomedian kuvauksissa oli hauskaa ja uskoo, että välittyy myös valkokankaalla. (Kuva: Sanna Hillberg)

Punttikomedia kuvattiin kesällä 2021. Ylöjärven kirjastossa kuvattiin lähes viikon verran.

– Jälkityöt oli viime talvena ja elokuvan piti tulla jo tammikuussa ulos, mutta koronarajoitukset lykkäsivät sitä.

Delikouras on innoissaan, kun elokuva tulee vihdoin ison yleisön nähtäville. Samalla hieman jännittää.

– Luulen, että ainakin bodausväki varmasti löytää leffan, mutta olemme tehneet elokuvan sellaiseksi, että se ei ole ainoastaan bodausskenen leffa, vaan kuka tahansa saa siitä irti. Kyse on oman intohimon löytämisestä ja tavoitteiden saavuttamisesta. Se on samaistuttava kenelle tahansa.

Lue myös: Punttikomediaa Ylöjärvellä kuvannut Iina Kuustonen kirjastotalo Leijasta: ”Täällä tulee lukemisen himo”