Punttikomediaa Ylöjärvellä kuvannut Iina Kuustonen kirjastotalo Leijasta: ”Täällä tulee lukemisen himo”

Iina Kuustosen lukulistalla odottaa seuraavana Mika Waltarin klassikkoromaani Sinuhe egyptiläinen.

Myös Ylöjärvi on saanut osansa Tampereen seudun lisääntyneestä vetovoimasta elokuvien ja tv-sarjojen kuvaus- ja tuotantopaikkana. Ensi vuonna ensi-iltansa saavassa Punttikomedia-elokuvassa vilahtaa monille ylöjärveläisille tuttu paikka.

Fitnessmaailmaan sijoittuvan komedian päähenkilö Kerttu (Iina Kuustonen) on ammatiltaan kirjastovirkailija, joka päätyy yllättäen bikini fitness -kisaajaksi. Roolihahmon työpaikkaa esittää elokuvassa Ylöjärven pääkirjasto Leija.

Kirjastolla kuvattiin elokuvan kirjastokohtauksia viime viikon keskiviikkona ja torstaina, minkä vuoksi se oli molempina päivinä auki vain muutaman tunnin ajan.

Toukokuun alkupuolella alkaneet kuvaukset ovat vieneet tuotantoryhmän ennen Ylöjärveä naapurikaupunki Nokialle, jossa kuvattiin elokuvan kuntosalikohtauksia. Ylöjärven jälkeen kuvaukset jatkuvat Tampereella juhannukseen asti.

Punttikomedian tuotantopäällikkö Pia Aho uskoo Pirkanmaan potentiaaliin elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikkana.

 Ylöjärven kirjasto erottui edukseen

Elokuvan tuotantopäällikkö Pia Aho Yellow Film & TV -tuotantoyhtiöstä kertoo, että Ylöjärven kirjasto osoittautui kartoitetuista vaihtoehdoista parhaaksi kuvauspaikaksi.

– Kirjasto on tarpeeksi moderni sekä tilava ja valoisa, hän perustelee valintaa.

Film Tampere on viime vuosina rakentanut Tampereesta määrätietoisesti merkittävää eurooppalaista tuotantokaupunkia. Tätä on edesauttanut erityisesti  helmikuussa 2018 käyttöön otettu tuotantokannustin, joka hyvittää osan Tampereen seudulla syntyneistä tuotantokuluista. Työ on tuottanut tulosta, ja alue nähdään pian jopa Hollywood-elokuvassa. Tampereella asuvan tuotantopäällikön kokemukset Pirkanmaalla kuvaamisesta ovat erittäin myönteiset.

– Pirkanmaa on kuvauspaikkana kauhean ystävällinen. Täällä otetaan kaikki avosylin vastaan ja ollaan kauhean kiinnostuneita, jos olemme tulossa kuvaamaan, hän kuvailee.

Aho uskoo, että alueella kuvattavien tuotantojen määrä tulee jatkossa kasvamaan entisestään.

– Esimerkiksi Helsingissä tehdään niin paljon tuotantoja, että se alkaa olla paikkana aika kuvattu. Täällä on paljon sellaista, mitä ei ole vielä nähty, hän miettii.

Lue myös: Komisario Koskisen kuvaukset toivat kamerat ja näyttelijät Ylöjärvelle – ”Meillä on aika näyttäviä kohtauksia”

Lue myös: Hymyä! – Aku Hirviniemi ja muu tähtikaarti vauhdikkaissa tv-sarjan kuvauksissa Ylöjärvellä – katso kuvat

Iina Kuustosen esittämä kirjastovirkailija Kerttu ja personal trainer Kim (Antti Launonen) Punttikomedian kuvauksissa Ylöjärven pääkirjastossa.

 Takana rankka valmistautuminen

Elokuvan pääosaa näyttelevä Iina Kuustonen on valmistautunut fyysiseen rooliinsa tiukalla treeniohjelmalla kahden eri valmentajan ohjauksessa.

– Ennen Punttikomediaa treenasin Ivalo-sarjaa varten, mutta siinä vaadittiin hiukan erilaista kuntoa. Vuoden vaihteessa aloin treenaamaan tätä roolia varten. Minulla oli valmiiksi todella hyvä pohja, jota olimme rakentaneet tietoisesti, sillä tällaista ei pysty tekemään päivässä, hän sanoo.

Kuustonen kertoo, että rooliin valmistautuminen on sisältänyt kuntosalitreenin lisäksi lenkkeilyä, porrasjuoksua, taistelutreeniä, kickboxingia ja vesijuoksua kavereiden kanssa. Rankasta treenistä ja uusiksi menneestä ruokavaliostaan huolimatta Kuustonen sanoo voineensa hyvin valmistautumisen aikana, vaikka myöntääkin intensiivisen treenaamisen olevan kuluttavaa.

– Valmentajani ovat tehneet tämän todella terveellisesti ja niin, että se on sopinut omaan elämääni. Pitkien kuvauspäivien lisäksi tärkein tehtäväni on kuitenkin olla äiti. En voi keskittyä pelkästään fitnekseen, kertoo Kuustonen, jolla on kaksi pientä lasta.

Fitnessmaailma ei ollut Kuustoselle entuudestaan lainkaan tuttu, mutta lenkkeilyä ja kuntosalilla käyntiä hän kertoo harrastaneensa jo pitkään. Lisäksi Kuustosella on joogaopettajan koulutus. Hän kertoo yllättyneensä uusimman projektinsa aikana positiivisesti siitä, kuinka mielekästä salitreeni voi olla. Myös vahva olo on tuntunut hienolta.

– Ivalon aikoina vedin kolme tai neljä leukaa, mutta nyt niitä menee yhdeksän. Ei ole sellaista asiaa, jota en tällä hetkellä jaksaisi tehdä. Siitä tulee todella hyvä olo, Kuustonen kuvailee.

Kuvausten päätyttyä Kuustosella koittaa kuitenkin paluu normaalimpaan elämään.

– Tästä jää varmasti hyviä asioita elämääni, mutta missään tapauksessa en aio jatkaa syömisen kontrollointia ulkonäön, lihastenkasvun ja rasvanpolton ehdoilla, hän toteaa.

Iina Kuustosen ja Katja Ståhlin lukupiirissä on kymmenkunta eri aloilla työskentelevää ja eri ikäistä jäsentä.

Osuva rooli innokkaalle lukijalle

Siinä missä fitnessmaailma ei ollut Kuustoselle entuudestaan tuttu, on roolihahmo Kertun työpaikkana toimiva kirjasto ollut hänelle tärkeä paikka jo lapsuudesta saakka.

– Kirjastot olivat minulle lapsena ihan sellaisia taivaita. Koko maailma oli siellä. Teininä äiti maksoi meille 20 markkaa per luettu kirja, kun lukeminen meinasi jäädä. Se oli mielestäni hyvä, sillä lukeminen on senkin jälkeen pysynyt aina elämässäni, hän muistelee.

Nykyään Kuustosella on oma lukupiiri ystävänsä Katja Ståhlin kanssa. Lukupiirin tuomat deadlinet ovat auttaneet näyttelijää tarttumaan kirjaan, sillä aiemmin hän ei ehtinyt lukea niin paljon kuin olisi halunnut. Lukemisen ilosanoma on tarttunut myös Kuustosen pieniin lapsiin.

– Luen paljon lapsilleni, ja nyt myös poikani on alkanut lukea kirjoja pikkusiskolleen. Ei hän oikeasti osaa lukea, mutta hän muistaa sadut ulkoa, Kuustonen kertoo.

Kuvausten päättyessä juhannuksena Punttikomedian tähti aikoo mökkeillä perheensä kanssa, ja aikaa löytyy enemmän myös kirjaan tarttumiselle. Lukukipinästä ei ainakaan ole puutetta.

– Ylöjärven kirjasto on todella hieno. Täällä tulee lukemisen himo, Kuustonen paljastaa.

Fakta: Punttikomedia

  • Kuntosalimaailmaan sijoittuvan elokuvan kuvaukset alkoivat Tampereella 11. toukokuuta.
  • Elokuvan pääosia näyttelevät Iina Kuustonen ja Mikko Töyssy.
  • Muissa rooleissa nähdään mm. Pamela Tola, Eero Ritala, Katariina Kaitue ja Juha Mentula.
  • Elokuvan on käsikirjoittanut Pekko Pesonen ja sen ohjaa debyyttielokuvanaan Aleksi Delikouras.
  • Punttikomedian tuottavat Yellow Film & TV:lle Olli Haikka ja Marko Talli. Elokuvan levittää SF Studios.
  • Budjetti noin 1,6 miljoonaa euroa.
  • Ensi-iltansa komedia saa vuonna 2022.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?