Yhden nuorukaisen ja Hiacen firmasta tuli kymmenessä vuodessa tunnettu talotektiikkayhtiö – Enää Jonne Kurikka ei pelästy pienestä

25-vuotias Jonne Kurikka avasi ajatuksiaan yrittämisestä Ylöjärven Yrittäjät 50 vuotta -aviisissa vuoden 2014 marraskuussa. Lehtikuvassa yrittäjäkärpäsen puraisema lippispäinen Kurikka istuu Rocla-trukin kuljettajan pukilla. Nyt 35-vuotias yrittäjä luki vanhan haastattelunsa ja kommentoi vuosikymmenen takaisia mietteitään ja odotuksiaan. Ne mies allekirjoittaa edelleen sataprosenttisesti. Myös oranssinen trukki palvelee edelleen täydellä teholla LVI Kurikka Oy:n hallissa.

Yrittäjä-toimitusjohtaja Jonne Kurikka istuutui Rocla-trukin kyytiin ja luki hänestä kymmenen vuotta sitten kirjoitetun haastattelun , joka julkaistiin Ylöjärven Uutisten toimittamassa Ylöjärven Yrittäjät 50 vuotta -lehdessä. Hän kommentoi taivaltaan kasvufirman johdossa. Yhden miehen ja Hiacen firmasta on varttunut LVIS-palvelut tarjoava maakunnallinen toimija. Kuva: Rami Marjamäki
JONNE Kurikka sanoi vuosikymmenen takaisessa haastattelussa: ­– Yritämme parhaamme, jotta kehittyisimme koko ajan. Yrittäjän hommia ei kannattaisi tehdä ollenkaan, jos ei koettaisi oppia ja olla joka päivä parempi kuin edellisenä päivänä.

Kurikka päivittelee ajan juoksua. Vuodet vierivät kuin nopeutetusti. Vuonna 2011 oli nuorukainen ja Hiace ja voimakas halu palkata lisätyövoimaa. Kolme vuotta myöhemmin Kurikka rakentaa oman hallin Siltatien yrityspuistoon, ja samana vuonna mies palkitaan Ylöjärven vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksella.

– Kymmenen vuotta on mennyt yhdessä hujauksessa, Kurikka ihmettelee.

Nyt LVI Kurikka Oy on osa KOTERA Groupia.

Kurikan mukaan vuosikymmeneen mahtuu erittäin paljon erilaisia asioita.

– Alamäiltäkään emme ole välttyneet, mutta onneksemme on ollut myös hyviä ylämäkiä, Kurikka kuvaa.

JONNE Kurikka on nauttinut täysin siemauksin haasteista, joita yrittäminen ja arjen työt ovat tuoneet hänen elämänsä tielle. Taival on ollut monipuolinen ja mielenkiintoinen. Sen huomasi myös Pirkanmaan Yrittäjät, joka antoi Pirkanmaan vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksen Kurikalle vuonna 2017. Hän sijoittui hopeasijalle valtakunnallisessa Vuoden nuori yrittäjä -kisassa.

– Yrittäjävuodet ovat hioneet ja kasvattaneet minua ihmisenä paljon. Olen isosti kiitollinen jokaisesta ihmisestä, joka on ollut ja on lähelläni. Onnekseni olen saanut koko ajan huippu persoonia ympärilleni. He jakavat kanssani jokapäiväisen elämän asioita, Kurikka kiittää.

Kurikka näkee, että yrittäjyyteen kuuluu myös tietynlaista yksinäisyyttä.

Kurikka teroittaa, että jokainen työntekijä vastaa pitkälle itsenäisesti omasta ruudustaan. Hän pitää yrityksen tukevana kivijalkana taitavia ja kannustavia työnjohtajia, joilla on herkkä korva kuunnella erilaisiin työalueisiin erikoistuneiden tiimien jäseniä. Keskiössä ovat kovan tason asentajat. Koko paletti pysyy hallinnassa yhteisellä tahdolla ja voimalla.

Suurten kiinteistöjen putkiremonteista vastaavat niihin erikoistuneet asentajat. Omakotitaloihin on keskittynyt oma LVI-asentajatiiminsä. Sellaiset ovat myös lämpöpumppujen asennuksilla, öljysäiliöiden tyhjennyksillä, jäähdytysratkaisuilla ja kylmälaitteilla, sähköasennuksilla sekä huollolla.

LVI Kurikka Oy:n pääluku on kasvanut viidestä yhdeksäänkymmeneen.

Kurikka sanoi jo yrityksensä alkumetreillä: – Tärkein kilpailuvalttimme on kuitenkin luottamus. Siitä kiitos hyville asentajillemme, joita ilman tämä yritys ei toimisi mitenkään. Yritän olla lojaali ja kohdella kaikkia työntekijöitä tasapuolisesti. Jos pojilla on huono olla, sitten on minullakin.   

Vaikka LVI Kurikka Oy:n pääluku on moninkertaistunut, työyhteisö on säilyttänyt vahvan me-hengen. Kurikka on vakuuttunut siitä, että tasapuolisuus jokaista työntekijää kohtaan on paras tae yhteen hiilen puhaltamisesta ja sitoutumisesta työnantajaan.

– Tsemppaava yritysilmapiiri luo yhteisöllisyyttä, ja se motivoi. Luotan tänä päivänäkin esimerkin voimaan, Kurikka teroittaa.   

– Se, että minulla itselläni on myös vankka käytännön työkokemus, auttaa minua asettumaan jokaisen suorittavaa työtä tekevän henkilön asemaan, Kurikka painottaa.   

– Yrityksenä olemme onnistuneet paljossa. Olemme kyenneet kasvamaan myönteisesti vaikeinakin aikoina. Ja, mikä parasta, luomme tietoisesti uudenlaista, asiakaslähtöistä palvelukulttuuria LVI-alalle, Kurikka lisää.   

Kurikka muistuttaa, että hän on luonteeltaan määrätietoinen ja eteenpäin sekä uutta kohti pyrkivä ahkeroija.

– Punaisena lankana on ollut kasvun edistäminen ja kaikkinainen kehittyminen oman alan monipuolisena ja vahvana toimijana. Päämäärämme on jatkossakin vahvistua talotekniikkayhtiönä, LVIS-palveluyrityksenä, Kurikka luotaa.

Ylöjärveläisyrityksen taival yhden miehen firmasta alansa maakunnan suurimmaksi on opettavainen tarina. Siihen liittyy yritysostoja. Vuonna 2021 LVI Kurikka Oy osti Pirkanmaan Automaatiokeskus Melo Oy:n koko osakekannan. Viime vuonna mukaan tuli Sähkö Mint Oy:n liiketoiminta.

VUONNA 2014 maassamme elettiin taloudellisesti vaikeaa aikaa. Silloin Jonne Kurikka totesi: – Aika ei ole helppo. Meillä voisi mennä nykyistä paremmin, mutta toki asiat voisivat olla myös nykyistä heikommin. Toisaalta, jos wc-pönttö vuotaa, se on pakko korjata, oli lama tai ei.

Kurikka kertoo, että hän on oppinut vaikeiden asioiden mankeloimana kärsivällisyyttä, jota hän pitää myönteisenä taitolajina.

Elämä opettaa. Kurikan mielestä virheet ovat vaikuttavia kouluttajia. Samaa mokaa ei halua kokea toistamiseen.

– Nykyään en pienestä pelästy. Asioiden oikeaan mittasuhteeseen laittaminen ja ongelman selättäminen ovat taitoja, jotka eletty elämä on tuonut mukanaan, Kurikka kertoo.

TALOTEKNIIKKA harppoo isoin askelin eteenpäin. Jonne Kurikka pitää kehitystä isosti myönteisenä asiana, joka kannustaa hankkimaan lisää koulutusta ja kurssitusta. Alan kehitysaskeleet vaikuttavat suoraan tekemiseen.

– Satsaammekin vuosittain mittavasti henkilökunnan tietotaidon lujittamiseen. Iloitsen siitä, että koko porukalla on voimakas palo laajentaa osaamistaan, Kurikka ihastelee.  

Kurikka odottaa paljon myös tekoälyltä, joka valtaa jalansijaa kaikilla aloilla. Se on tervetullut ja myönteinen renki.

– Myös työmenetelmät kehittyvät hurjaa kyytiä. Kymmenen viime vuoden aikana tapahtuneet harppaukset ovat valtavia, Kurikka vertailee.

Kurikka sanoo, että ilmastonmuutos ja kestävä kehitys muovaavat voimakkaasti talotekniikkaakin.

– Nyt esimerkiksi energiatehokkuus otetaan isosti huomioon kaikessa tekemisessä, Kurikka tarkentaa.

Yhdestä asiasta Kurikka on varma. Lämmitys, vesi- ja viemäri-sekä ilmanvaihtojärjestelmien parissa työskenneltäessä ihmisellä säilyy keskeinen rooli. Tekoäly ja robotit eivät syrjäytä ammattilaisia.      

Vaikka rakentaminen on ollut Suomessa kovin vaimeaa viime vuosina, Kurikka näkee tulevaisuuden lupaavana. Hän muistuttaa, että työtä on paitsi uudiskohteissa ennen kaikkea ikääntyvän kiinteistömassan parissa.

– Varmasti kaikki alalla olevat yritykset kärsivät hiljaisuudesta. Markkinatilanne on heikko, joten katteellisia työkohteita on vaikea löytää. Luotan siihen, että ala nousee. Silloin osaavilla tekijöillä on kova kysyntä. Toivottavasti sektorilta ei poistu huippuosaajia muihin tehtäviin, Kurikka miettii.

Kurikka kertoo, että tarjouspyyntöjä ja -kyselyjä on kuitenkin varsin hyvin liikkeellä, joten niitä sinkoaa tiuhaan tahtiin sähköposteihin.

– Meilläkin lasketaan uutterasti ja jätetään tarjouksia, mutta myönteistä paluupostia saisi tulla rivakammin, Kurikka kuvaa arkitodellisuutta.

Vuoden 2014 lehtihaastattelussa Kurikka kommentoi: ­– Kyselyitä tulee paljon, mutta aika harva niistä konkretisoituu työksi. Mitä isompi työ on kyseessä, sen kovempi kilpailu sen saamisesta on.

KEVÄT 2025 tuo valoa toimialalle ja työmahdollisuuksiin. Jonne Kurikka jaksaa uskoa, että lähestyvän talven jälkeen aukeavat uudenlaiset mahdollisuudet.
Yrittäjä-toimitusjohtaja Jonne Kurikka odottaa kovasti, että LVI Kurikka Oy pääsee rakentamaan uusia toimitiloja Ylöjärvellä. Vuonna 2014 valmistunut halli on käynyt ahtaaksi. Työntekijöillä on työhuoneita jo saunassa sekä suikutilassa. Kuva: Rami Marjamäki

– Korot ovat olleet lasku-uralla, ja ne alenevat edelleen. Tällä on merkittävä vaikutus maamme rakentamiselle, Kurikka vakuuttaa.

Kurikka painottaa kunkin kansalaisen valtaa ja vastuuta talousnäkymän kirkastamisessa.

 – Ihmisten luottamus talouteen on saatava palautettua, Kurikka näkee.  

Kurikka kannustaa niin yksityisiä ihmisiä kuin yrityksiä terveeseen rohkeuteen.

– Uskalletaan nyt tehdä asioita, Kurikka pyytää.

Kurikan mielestä kaupunkien ja kuntien olisi pitänyt olla nykyistä aktiivisempia investointiensa käynnistämisessä. Hän muistuttaa myönteisestä ja vaikuttavasta ketjureaktiosta, jossa päänavaava työ antaa toimeliaisuutta ja kerryttää verotuloja.

Suomalaisissa kiinteistöissä ja rakennuksissa piilevää korjausvelkaa kuvataan aikapommiksi. Kurikka miettiikin, ettei tulevaisuudessa kaikkeen tekemiseen yksinkertaisesti riitä tekijöitä.

– Rajuimmissa tapauksissa päädytään tilanteeseen, ettei laiminlyödyssä kohteessa vesi tule eikä mene, Kurikka herättelee.

JONNE Kurikalla on sanansa sanottavana myös ammattikoulutuksesta. Ylöjärveläinen yrittäjä ei katso suopein silmin kielteistä suuntausta, jossa ammatillisen koulutuksen taloudellisia voimavaroja nipistetään. Se vähentää opetusta.

Kurikka on kantanut kiitettävästi yhteiskunnallisen vastuunsa tarjoamalla alalle opiskeleville harjoittelupaikkoja ja palkkaamalla nuoria työntekijöitä.

– Pidän huonona muutoksena sitä, että ammattikoulusta tulevilla ei ole riittäviä ammatillisia tietoja ja taitoja. Yrittäjillä ja yrityksillä onkin aika kohtuuton tehtävä, kun niiden työntekijät käyttävät aikaansa opettamiseen. Tällaisissa tilanteissa yhteiskunnan tai koulun olisi maksettava yritykselle siitä, että siellä annetaan omaa aikaa kouluttamiselle, Kurikka ehdottaa.

JONNE Kurikka on pitänyt kunnia-asianaan kuulua yrittäjäjärjestöön.

– Olen tunnistanut koko yrittäjyyteni ajan, että Ylöjärvellä on kannustava ja myönteinen asenne- ja ilmapiiri. Ne ovat tärkeitä seikkoja, Kurikka arvostaa.  

Ylöjärven Yrityspalvelu Oy antoi Ylöjärven kaupungin elinkeinopalkinnon vuonna 2022 LVI Kurikka Oy:lle.     

Kurikka arvelee, että yrittäjiksi haluavat ja heittäytyvät kuuluvat omaan rotuunsa.

– Kyse on varmasti isosti ihmisen tahtotilasta. Yrittäjyyteen nivoutuu periksiantamattomuus. On taito nähdä vaikeiden aikojen yli, Kurikka listaa.

LVI Kurikka Oy:n halli Kivilähteentien varrella on käynyt ahtaaksi ja piukaksi. Uusiin tiloihin investointi on ajankohtainen asia.

– Kolme työntekijäämme on saanut työtilat sauna- ja pesutiloista. Jokainen neliö on tehokkaassa hyötykäytössä, Jonne Kurikka laskee.

Kurikka on odottanut jo jonkin aikaa, että kasvunälkäinen yritys saisi uuden, haluamansa yritystontin logistisesti keskeiseltä paikalta ja pääsisi sille rakentamaan ajan vaatimusten mukaista hallia.

– Kaupungin kehitykselle mahdollistavat kaavat ja eri tarkoituksiin sopivat valmiit tontit ovat menestymisen kivijalkoja. Niistä on huolehdittava, Kurikka kirittää.

– Kaikista pahinta on, että me kaikki jäämme paikoillemme voivottelemaan. Jos kukaan ei tee mitään, alamäki jatkuu. Vaikka aika on vaikea, kannattaa yrittää kehittää asioita, Kurikka totesi vuoden 2014 haastattelussa.

Kurikalla on sama viesti tänäänkin, kun olemme vuodessa 2024.