Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja tervehtii 60-vuotiasta yrittäjäyhdistystä: Elinvoima tehdään yhdessä

YLÖJÄRVEN Yrittäjät on tehnyt työtä paikkakunnan yrittäjien hyväksi jo 60 vuotta. Sukupolvien työ on kantanut hyvää hedelmää: Ylöjärven Yrittäjät on erittäin vahva Yrittäjien paikallisyhdistys ja Ylöjärvellä tehdään erinomaista elinkeinopolitiikkaa.
– Myös yksittäinen kaupunki voi olla elinvoimakummajainen. Ylöjärvellä on siihen edellytykset niin sijainnin, elinkeinopolitiikan kuin yrityspohjan vuoksi, Mikael Pentikäinen sanoo. Kuva: Suomen Yrittäjät

Hyvä työ näkyy muun muassa Yrittäjien kuntabarometrissä, jossa Ylöjärvi on Pirkanmaan ykkönen ja valtakunnallisissa tuloksissa sarjansa kolmas. Se on erinomainen saavutus, ja kertoo paitsi yrittäjäyhdistyksen toiminnasta myös koko kaupungin työstä ja elinkeinopolitiikasta.

Erityistä kiitosta Ylöjärvi saa muun muassa hankintapolitiikasta, yrityspalveluista, yritysten tilatarpeiden edistämisestä, liikenneyhteyksistä, infrastruktuurista, yrittäjyyskasvatuksesta sekä koulutuksesta.

Tämä lupaa hyvää Ylöjärven tulevaisuudelle, sillä elinkeinopolitiikalla vahvistetaan paikkakunnan yritysten asemaa. Kun on vahvoja yrityksiä, on myös työpaikkoja ja verotuloja.

YRITYKSEN takana on aina yrittäjä. Vahvat yritykset eivät kuitenkaan synny itsestään. Jokaisen yrityksen takana on yrittäjä. Kun yritys kehittyy ja kasvaa, omistuspohja voi muuttua ja yrittäjän rooli muuttua. Siksi on tärkeää kantaa huolta yrittäjistä ja heidän palveluistaan.

Yrittäjyyden ytimessä on yrittäjä itse. Kun yrittäjä haluaa kasvattaa yritystään, se voi kasvaa. Kun yrittäjä voi hyvin, myös yrityksellä on edellytykset voida hyvin. Kun yrittäjällä on menestyksen nälkää, myös yrityksellä on nälkää menestykselle.

Kun yrittäjällä on vaikeaa, myös yrityksellä on vaikeuksia. Siksi pitää huolehtia hyvin yrittäjistä, ja siksi jokaisen yrittäjän pitää huolehtia itsestään. Meidän järjestön ihmisten pitää herkällä korvalla ja tarkalla silmällä seurata, miten kollegat jaksavat, tukea heitä ja tehdä selväksi, että kukaan ei ole yksin.

Yrittäjyyden ydin ei ole helppo pikavoitto, vaan kova työ, joka vaatii rohkeutta, sopivaa hulluutta, ahkeruutta, kykyä kuunnella ja kuulla asiakkaan tarpeita ja kehittää rohkeasti toimintaa sen pohjalta. Se vaatii myös kykyä sopeutua, kun maailma muuttuu.

Yrittäjyys ei ole koskaan ollut vain hyvien aikojen laji. Sitä on tarvittu niin hyvinä kuin vaikeina aikoina. Aina – kovimmassakin vastatuulessa – on yrittäjiä, joilla on taito menestyä ja kasvaa.

YLÖJÄRVESTÄ elinvoimakummajainen. Vahvat yritykset ja hyvät yrittäjät eivät kuitenkaan riitä, jos ei ole työvoimaa. Yritykset investoivat sinne, mistä löytyy tekijöitä. Ylöjärven väestökasvu on yritysten kannalta myönteinen tekijä. Tampereen seutu on monelle yritykselle houkutteleva toimintaympäristö.

Strategiakirjallisuudessa puhutaan elinvoimakummajaisista, jotka tarjoavat suotuisat rakenteelliset ja kulttuuripuitteet innovaatioita etsiville yrityksille ja muille toimijoille. Tunnetuimpia elinvoimakummajaisia ovat maailmalla Piilaakso Kaliforniassa tai Singapore. Myös Oulun ympäristö usein mainitaan.

Tällaiset alueet houkuttelevat tavallisuudesta poikkeavia yrityksiä ja jopa toimialoja.

Myös yksittäinen kaupunki voi olla elinvoimakummajainen. Ylöjärvellä on siihen edellytykset niin sijainnin, elinkeinopolitiikan kuin yrityspohjan vuoksi.

Vahva yrityspohja on perusta, mutta lisäksi tarvitaan hyviä palveluita sekä vahvaa yritysten ja julkisen sektorin kumppanuutta. Sitä tarvitaan esimerkiksi yrityspalveluissa, osaamisen vahvistamisessa, saavutettavuudessa, innovaatiojärjestelmässä ja maahanmuutossa. Olennaista on kytkeä oppilaitokset yliopistoista peruskouluun yhteistyöhön.

LÄMMIN kiitos kaikille jäsenille. Muuttuvassa maailmassa ja kilpailussa elinvoiman rakentaminen on jatkuvaa työtä, jossa ei saa väsyä. Toivotan ylöjärvisille yrityksille, päättäjille ja muille vaikuttajille voimia, onnea ja menestystä kummajaisen rakentamiseen.

Haluan myös kiittää kaikkia yrittäjäjärjestön jäseniä, jotka ovat tukeneet Yrittäjien työtä niin Ylöjärvellä, Pirkanmaalla kuin koko Suomessa.

Erityisesti kiitän yrittäjiä, jotka ovat olleet mukana Ylöjärven Yrittäjien luottamustehtävissä. Se on vienyt monilta paljon aikaa, joka on ollut pois perheeltä tai yritystoiminnalta. Tämä työ on ollut tärkeää oman kotiseudun ja isänmaan rakentamista.

MIKAEL PENTIKÄINEN

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja