Ylöjärven Yhtenäiskoulun kenttä kuhisee kesällä kaikenikäisiä pesäpalloilijoita – YPA:n kausi käyntiin lyöntitapahtumalla

Ylöjärven Pallolla on edessä vauhdikas pesäpallokausi, joka starttaa avoimella avaustapahtumalla lauantaina 11. toukokuuta.
Ylöjärven Pallon pesäpallojaoston puheenjohtaja Arja Sonnen mukaan pesiskausi tulee olemaan vilkas. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven Pallon pesäpallojaoston puheenjohtaja Arja Sonne kertoo tulevan pesäpallokauden näyttävän kiireiseltä.

Kotikentällä eli Ylöjärven Yhtenäiskoulun kentällä on tiedossa kymmenien viikkoharjoitustuntien lisäksi yli viisikymmentä pesäpallo-ottelua kesän aikana.

– Ja meidän miehethän pelaavat vielä edelleen Hämeenkyrössä, kun miesten kenttä ei ole vieläkään käytössä, Sonne lisää.

YPAlaiset odottavatkin kovasti Siltatien pesäpallokentän valmistumista, joka tulee täyttämään virallisen pesäpallokentän mitat.

Nyt esimerkiksi miehet eivät voi lyödä Yhtenäiskoulun kentällä pitkiä lyöntejä, sillä pahimmassa tapauksessa pallot päätyisivät Vaasantielle.

YPA:n miehet pelaavat tällä hetkellä maakuntasarjaa, ja suunnitelmissa on uuden kentän valmistumisen myötä nousu Suomi-sarjaan.

Naisissa YPA:lla on kaksi joukkuetta. Niistä toinen pelaa alue- ja toinen maakuntasarjaa.

Maakuntasarjoihin lähdetään korkein odotuksin. Miehet olivat viime vuonna sarjansa toisia.
– Kyllä me odotamme, että he menestyvät. Naisilta odotetaan, että he pysyisivät tukevasti sarjassa.

Lue myös: Siltatien urheilukentät eivät valmistukaan vielä tänä vuonna – Kilpailutus uusiksi

Puhtimäki kauden aloitustapahtumassa

Manse PP:n lukkari Juha Puhtimäki on mukana lyöntitapahtumassa. (Kuva: Superpesis)

Kevään reipas aloitustapahtuma on lauantaina 11. toukokuuta kello 14 alkaen, jolloin Yhtenäiskoulun kentälle lyöntitapahtumaan saapuu värikkäänä pelaajana tunnettu Manse PP:n lukkari Juha Puhtimäki jakamaan nimikirjoituksia ja näyttämään mallia pallon lyömiseen.

Tuolloin kentälle voi tulla tutustumaan YPA:n toimintaan ja samalla testata tutkan avulla miten lujaa pesäpallon onnistuu lyömään lyöntiverkkoon – ja osuuko ylipäänsä palloon.

Höntsyjä ja liikkaria

YPA järjestää kuluvana kautena harrastustoimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Suunnitelmissa on aikuisten matalan kynnyksen höntsypesisharjoitukset sunnuntai-iltaisin, kunhan liikkeelle saadaan tarpeeksi innokkaita. Porukan ensimmäinen tapaaminen on 5. toukokuuta.

– Siellä muutaman kerran voi käydä kokeilemassa, että miltä se tuntuu, Sonne sanoo. Jos laji maistuu, niin pientä korvausta vastaan höntsyilemässä voi käydä koko kesän.

Lapsille alkaa Ylöjärven Yhtenäiskoulun kentällä maanantaina 3. kesäkuuta Kunnariketun pesisliikkari. Se kokoontuu kerran viikossa elokuun loppuun asti. Pesisliikkari on tarkoitettu 3–6-vuotiaille, ja sinne ilmoittaudutaan SuomiSportin kautta.

Pesisliikkarissa lapset oppivat liikkumaan itsenäisesti yhdessä muiden lasten ja vieraan aikuisen kanssa. Pienryhmissä harjoitellaan laji- ja tunnetaitoja ja pelataan.
– Tärkeintä on leikkiä, Sonne toteaa.

Kesäkuussa samalla kentällä kokoontuu keskiviikkoiltaisin pesiskoulu. Pesiskoulua on kahdelle ikäryhmälle. Ensimmäinen ryhmä on 5–7-vuotiaille ja toinen 8–12-vuotiaille.

– Siellä käydään läpi määrätyt heitot, lyönti, kiinniotto ja sitten jonkin verran aina pelataan.

Nuoret leireilevät

Ylöjärven Pallossa pelaa paljon aktiivisia nuoria. (Kuva: YPA)

Nuorissa YPA:lla on tänä vuonna joukkueet E-junioreissa, D-tytöissä sekä C-tytöissä ja -pojissa. D-pojat pelaavat yhdessä Ikaalisten Tarmon kanssa, koska YPA:ssa ei ole riittävästi ikäluokan pelaajia.

– He harjoittelevat ja pelaavat pääsääntöisesti Ikaalisissa, Sonne kertoo.

Tulevana kesänä ypalaiset osallistuvat jälleen aktiivisesti leireille: E-juniorit ja D-tytöt alueleirille sekä D-tytöt ja -pojat että C-tytöt ja -pojat viiden päivän mittaisille valtakunnallisille leireille.

Lue myös: YPA palkitsi pesäpalloväkeä

Tärkeää kolmannen sektorin työtä

Sonne toteaa, että urheiluseurana YPA tekee hyvää kolmannen sektorin työtä muun muassa lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi. Pesäpallossa oppii myös toisen kunnioittamista ja huomioimista.

– Joudut huomioimaan vastustajan ja kunnioittamaan häntä, koska peliähän ei ole, jos ei ole vastustajaa, Sonne sanoo.

– Myös pelikaverit pitää huomioida, pelijohto, ja juniorien hyvässä lykyssä vielä mailamies, joka näyttää, koska pelaaja tulee sieltä kolmoselta vai eikö tule.

Sonnen mukaan on tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on pesäpallon kaltainen harrastus, jossa olla mukana.

– Mikä tärkeintä, siellä pitää olla hauskaa, viihtyä ja kokea kuuluvansa siihen porukkaan.

Lisätietoa: www.ylojarvenpallo.fi

Korjattu tieto viikonpäivästä: 11.5. on lauantai, ei sunnuntai, kuten jutussa sanottiin virheellisesti.