Koirankakat ovat jälleen ilmestyneet katukuvaan ja nurmikoille: ”Aivan keskusta-alueella saa tämän tästä lenkillä väistellä jätöskasoja”

Kun lumet alkoivat sulaa, paljastuivat keräämättömät koirien jätökset jälleen hangista ja osa niistä on valunut sulavan lumen mukana jalkakäytäville jokakeväiseen tapaan.
Järjestyslain mukaan koiranomistajan tai -ulkoiluttajan tulee kerätä koiran ulosteet taajamien hoidetuilta alueilta. (Kuva: Vilma Kaura)

Monia ulkoilijoita harmittava huono tapa olla keräämättä koirien ulosteita on myös vastoin jo yli 20 vuotta sitten voimaan tullutta järjestyslakia, jonka mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilta alueilta. Näitä ovat kuntien ja yksityisten ylläpitämät ja hoitamat alueet, esimerkiksi puistot ja alueet, joilla on istutuksia ja leikattu nurmi.

Vastuu kakkojen keräilystä on koiran omistajalla ja ulkoiluttajalla.

Sen lisäksi, että keräämättömät ulosteet takertuvat kenkien pohjiin sekä lastenvaunujen ja polkupyörien renkaisiin, ne voivat levittää viruksia, bakteereita ja loisia muihin koiriin. Loiset kuten Giardia ja suolinkaisloinen voivat tarttua myös ihmisiin.

Ylöjärven kaupungin vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon toteaakin, että koiran kakka ja sen kerääminen on ikuisuusaihe. Viheralueiden ja kadunvarsien koirankakat ovat valitettavan tuttuja myös kaupungin kunnossapidon työntekijöille.

– Toivon, että jokainen koiran omistaja tuntisi velvollisuudekseen oman koiran jätösten keräämisen, ainakin kaava-alueilla. Ihan käy välillä sääliksi meidän kunnossapidon työntekijät, jotka ahkerasti hoitavat katuviheralueita ja astuvat jatkuvasti koirankakkaan ja trimmeröidessään saavat sitä itseään kasvomaskiinsa. Se ei ole kivaa.

Se pieni pussi

Koirankakkapussitelineitä on Ylöjärven kaava-alueella 20 kappaletta. Telineen kyljessä on myös ohjeet pussin käyttöön.(Kuva: Sanna Hillberg)

Kauttoon muistuttaa, että mukana kulkeva pieni pussi on jokaisen koiranomistajan vakiovaruste. Niitä on saatavilla myös kaupungin ylläpitämistä koirankakkapussitelineistä, joita on kaupungin kaava-alueella 20 kappaletta.

Kaupungilla on huomattu selkeä ero pussien menekissä kesällä ja talvella, mikä ehkä kielii siitä, että osa koirien ulkoiluttajista ei koe välttämättömäksi kerätä lemmikkinsä jätöksiä hangesta.

– Täyttä pussia ei saa heittää luontoon, koska eihän se siellä maadu, vaan kantaa mukana seuraavalle roskikselle saakka, Kauttoon sanoo.

Hän toteaa, että ympäri kaupunkia on paljon roskiksia, mutta ihan kaikkialle niitä ei voida asentaa, sillä niiden tyhjennysresurssit eivät yksinkertaisesti riitä.

– Siksi toivonkin, että asukkaat antaisivat laittaa omiin roskiksiinsa koirankakkapusseja, vähän niin kuin yhteisen hyvän puolesta. Koirankakkaroskis-tarran voi noutaa ilmaiseksi kirjastosta ja liimata se omaan roskikseen merkiksi muille, että tänne voi jättää koirankakkapussin, Kauttoon vinkkaa.

Koirankakkaroskista osoittavan tarran voi hakea ilmaiseksi kirjastosta. Tarran voi liimata omaan roskikseen osoitukseksi siitä, että koiranulkoiluttajat voivat heittää koirankakkapussit sinne. (Kuva: Vilma Kaura)

Ylöjärvellä välinpitämättömämpää kuin Tampereella

Kysyimme Ylöjärven Uutisten lukijoilta ärsyttävätkö heitä koirankakat. Useat vastaajista kertoivat, että koirien jätökset ovat ongelma taajama-alueen kevytväylillä.

– Iso osa koiranomistajista kerää jätökset. Harmillisesti pieni osa ei. Yleensä niin, että mitä isompi koira, sitä isompi todennäköisyys, ettei jätöksiä kerätä talteen.

Eräs vastaajista huomautti, että kakat tulee kerätä myös järven jäältä.

– Tampereelta hiljattain muuttaneena on siellä siisteihin lenkkipolkujen varsiin tottuneena ollut yllätys huomata, miten välinpitämättömiä koiranomistajat ovat täällä. Aivan keskusta-alueella saa tämän tästä lenkillä väistellä jätöskasoja, totesi yksi vastaajista.

– Tekee pahaa katsoa, kun nuori perhe on kävelyllä lapsi pulkassa ja lapsen lapaset viistävät maata ja niitä koiruuden jättämiä pökäleitä… No ehkä vastustuskyky siinä kehittyy, kun rukkanen hakeutuu suuhun, yksi vastaaja pohtii.

– Se ei ole koiran vika. Vika on hihnan toisessa päässä, todettiin yhdessä vastauksessa.

Eräs kyselyymme vastannut koiranomistaja arveli, että koirankakat jätetään keräämättä osittain siksi, että kaupungissa ei ole riittävästi roskiksia.

– On todella tympeää kävellä kakkapussin kanssa korttelitolkulla. Kysyin asiasta kaupungilta, kun Siltatien koulun roskikset täyttyvät kakkapusseista. Vastaus oli ”Kakkapussit eivät kuulu koulun roskikseen”!!! Onko sitten parempi jättää keräämättä? Roskiksia on muutamilla bussipysäkeillä, mutta sinne ei ole mielekästä kakkapussia viedä mm. hajuhaitan vuoksi.