Mutalassa pihoihin pyrkivälle karhukaksikolle karkotustuomio – Ylöjärven karhukanta kasvussa

Karhut on ovat heräilleet talviuniltaan jo maaliskuun puolivälissä. Toiminnanjohtaja Kimmo Alakoski kertoo Nokian seudun riistanhoitoyhdistyksen saavan karhuhavaintoja Ylöjärven suunnasta päivittäin.
Kuvan karhu ei liity Ylöjärven tapauksiin, vaan se on kuvattu Kuhmossa. (Kuva: Heidi Rikala)

– Havaintoja tulee Mutalasta Karhen suuntaan ja koko Kyrönlahden alueelta. Kurun, Viljakkalan ja Ylöjärven alueiden kulma on ollut sellainen keskusalue pitkän aikaa, Kimmo Alakoski kertoo.

Yle uutisoi aiemmin tänään, että kaksi Mutalan alueella kuljeskelevaa ja pihoihin pyrkivää karhua on saanut häätötuomion, kun Suomen Riistakeskus on myöntänyt luvat niiden karkotukseen.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lupa on määräaikainen ja voimassa määrätyillä alueilla, missä on myös metsästysoikeus.

– Mutalankin alueella on isojakin pinta-aloja, jotka eivät ole minkään metsästysseuran metsästysmaita. Niille alueille riistakeskus ei voi myöntää lupaa edes karkotukseen.

Alakoski kertoo, että karkotustoimenpiteet on rajattu siten, että karhuja voi karkottaa joko koirien avulla tai autoa käyttäen.

– Toinen vastaavan luvan voi myöntäjä on poliisi. Silloin se on voimassa sitten kaikkialla, eikä siinä ole aluerajauksia.

Alakosken mukaan todennäköisyys sille, että karkotetut karhut palaavat samoille alueille on suuri.

– Mutala on tiheästi asuttua ja siinä on kumminkin sitä metsää. Karhut pääsevät siinä kätevästi liikkumaan ja ne ajautuvat väkisinkin pihoihin siellä liikkuessaan.

Kanta kasvaa

Sen lisäksi että karhut etsiskelevät ravintoa talven jäljiltä, nuoremmat yksilöt etsivät itselleen elinpaikkaa. Alakosken mukaan karhujen määrä kasvaa jatkuvasti.

– Uusia pentuja syntyy ja toisesta päästä ei vähennetä, hän toteaa.

Karhu, kuten muutkin Etelä-Suomen petoeläimet, on tarkkaan suojeltu EU:n luontodirektiivillä.

– Jos niiden poistamista harkitaankaan, niin se täytyy kohdistua tiettyyn yksilöön, ja se täytyy hyvin tarkasti perustella, että sen yksilön tappamisella saataisiin ongelma ratkaistua ja kumminkin niin, että kanta pysyy suotuisalla suojelutasolla. Täytyy perustella sekin, että kaikki muut keinot on jo käytetty ja kokeiltu, että on yritetty estää vahinkojen ja haitan syntyminen.

Poikkeuslupia karhujen metsästykseen on käytännössä mahdoton saada. Alakoski epäilee, että Etelä-Suomen alueelle niitä ei ensi syksynä saada.

– Toissa vuonna kaikki luvat menivät toimeenpanokieltoon ja viime vuonna lupia oli hyvin vähän, lähinnä Itä-Suomen suunnalla muutamia.

Alakosken mukaan Ylöjärven karhut ovat Keski-Suomen kannan reunaa. Karhukanta on Keski-Suomessa vahva ja levinnyt sieltä Ruoveden ja Virtojen kautta kohti etelää.

– Nuoria yksilöltä vaeltaa Keski-Suomen suunnasta koko ajan lisää tännepäin.

Lue myös: Tommi Niemenmaa kohtasi karhun pentuineen – katso video tilanteesta

Viljakkalassa lopetettiin loukkaantunut karhu – Karhulla oli pieneläinrauta käpälässään

Ilmoita petohavainnosta

Tiedonkulku petohavainnoista on tärkeää. Alakoski kehottaa ilmoittamaan kaikista karhuhavainnoista petoyhdysmiehille tai metsästäjille.

– Jos karhu tulee ihan siihen pihapiiriin ja varsinkin, jos se jää siihen näkösälle oleilemaan pidemmäksi aikaa tai ei väistä ihmistä, niin silloin heti soitto hätäkeskukseen.

Poliisi saa tiedon hätäkeskuksen kautta ja määrää toimenpiteet siitä eteenpäin.

– Virka-apu, eli käytännössä metsästäjät, jotka on siihen koulutettu, voivat toimia vasta sen jälkeen, kun poliisi antaa määräyksen.

Alakoski muistuttaa, että karhujen omatoiminen hätistely pihapiiristä voi tulla kalliiksi.

– Vakuutukset esimerkiksi ovat voimassa vain silloin, kun toimitaan poliisin määräyksestä. Varsinkin karhun kanssa voi olla, että koiralle voi käydä huonosti ja isännällekin voi käydä huonosti. Jos on toimittu omin päin, niin siinä on sitten iso riski, että ollaan aikamoisissakin vastuissa.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot Ylöjärven alueella on julkaistu Suomen riistakeskuksen verkkosivuilla. Ylöjärvi kuuluu Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen toimialueeseen.

Lue myös: Ylöjärveläisvalokuvaajat katsoivat metsän kuninkaita silmästä silmään

 

Oikaisu 17.4. klo 9:05 Haastateltavan nimi korjattu.