Jutta Selinin salilla harjoitellaan vain vapailla painoilla: ”Jos ei ole aiemmin paljoa treenannut, lihasta voi tulla selvästi lisää yli 60-vuotiaillekin”

Liikunta-alan yrittäjä Jutta Selin on avannut Elovainioon kuntosalin, josta löytyy kaikki toiminnalliseen lihaskuntoharjoitteluun tarvittavat välineet, muttei ylimääräisiä härpäkkeittä.
Vanha kunnon punttitanko on Jutta Selinin kuntosalin tärkein ja tehokkain väline.

Ennen rakennusliikkeen käytössä olleessa kiinteistössä voi kuntoaan kohentaa ohjatussa valmennuksessa levytangoilla, kahvakuulilla, käsipainoilla tai pelkästään oman kehon painolla. Asiakkaiden toiveiden perusteella Selin on hankkinut muutaman aerobisen laitteen sekä ylä-alataljan, mutta enempää hän ei aio laitteisiin sijoittaa.

– Toiminnallinen harjoittelu kehittää nopeammin ja tukee arkielämää paremmin kuin pelkästään kuntosalilaitteilla istuminen. Meillä treenataan pääasiassa vapailla painoilla, ja opetamme kaikkien liikkeiden turvalliset tekniikat, Selin tiivistää yritysideansa.

Hänen mukaansa kuntosaleille hakeutuvat ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, mitä heidän kannattaisi mennä tekemään.

– Se on ongelma. Hetken ehkä pärjää, mutta sitten tarvitaan osaava valmentaja katsomaan, että tekniikat ovat kunnossa, eikä tule niin helposti loukkaantumisia.

– Laitteilla tulee helposti puolieroja niin, että vahvempi puoli vahvistuu enemmän. Vapailla painoilla molemmat puolet joutuvat töihin.

Yksilöllistä valmennusta tiimityönä

Selinin saliyrityksen nimi Team Jutta Selin kertoo, että Jutalla on tukenaan muitakin liikunta- ja terveysalan ammattilaisia. Valmentajina työskentelevät myös hänen siskonsa Jessica Selin, Hilla Lahdensuu ja Jere Silanne. Maija Niemi ja Eija Rantanen tarjoavat hierontapalveluita.

– Kullakin valmentajalla on erityiset osaamisalueensa, joita käytetään yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Ryhmämme ovat pieniä, jolloin tekniikat pysyvät kunnossa, ja kaikille tunneille voi tulla ilman mitään liikuntakokemusta; valmentaja katsoo kullekin sopivat painot.

Lisäksi tarjolla on kerran viikossa säännöllisesti kokoontuvia ryhmiä sekä sarjakorttiryhmiä, joissa voi käydä, kun omiin aikatauluihin sopii, Omatoimisalille pääsee kulkulätkällä joka päivä kello 4–23, Selin kertoo.

Personal trainer -töillä aloittanut Selin aloitti kuntosalin pitämisen vuonna 2020 Asemantielle ja jatkoi tammikuussa 2022 Elopellontiellä, josta toiminta siirtyi nyt Vainiontielle maaliskuun lopulla. Uuden salin avajaisia vietetään lauantaina 13.4.

– Meillä on täällä enemmän tilaa ja pukuhuoneet sekä rauhallisemmat hierojien tilat. Omaa pihaakin on niin, että saamme kesällä vedettyä ulkona enemmän treenejä, Selin vertailee.

Hän on huomannut alusta asti, että Ylöjärvellä on tilausta nimenomaan punttisalille sanan perinteisessä merkityksessä.

– Asiakaspysyvyys on ollut todella hyvä. Joka on tänne löytänyt, on jäänyt ja sanonut tykkäävänsä enemmän kuin ”peruskuntosalimeiningistä”.

– Paljon merkitsee sekin, ettemme ole ketjusali. Vaikka asiakas kävisikin toisen salin valmennuksessa, hän näkee minut tässä päivittäin.

Jutta Selinin kuntosalin varusteisiin kuuluu myös palautumista tehostavia laitteita, vasemmalla punahoito- ja oikealla täsmäkylmähoitolaite.

Sekä seniorit että juniorit hyötyvät

Selin kertoo saaneensa hyvin eri-ikäisiä ja -kuntoisia asiakkaita. Suurin osa harjoittelee edistääkseen terveyttään ja hyvinvointiaan, mutta kilparyhmässä rautaa kolistelee tavoitteellisesti treenaavia painonnostajiakin.

– Senioreita käy varsinkin aamuisin, ja nuorimmat ovat 11–13-vuotiaita, jotka pääsevät vanhemman kanssa treenaamaan. Juniorit voivat turvallisesti opetella oikeita liikeratoja pienillä painoillakin ennen kasvupyrähdystäkin, sillä se auttaa kehonhallintaa

Toiminnallisesta lihaskuntoharjoittelusta on paljon hyötyä ikäihmisillekin, sillä hyvä lihaskunto parantaa myös tasapainoa sekä voiman tuottoa ja sitä kautta yleistä arjessa selviytymistä.

– Kun tekee vapailla painoilla, siinä tulee ”salaa” kehitettyä tasapainoa ja liikehallintaa. Jos ei ole aiemmin ole paljoa treenannut, lihasta voi tulla selvästi lisää yli 60-vuotiaillekin, Selin perustelee.

– Jos esimerkiksi olkapää tai polvi vaivaa, keksimme korvaavat liikkeet, joita asiakas pystyy tekemään, Selin lupaa.

Palautuminen on kunnon kehittymisen edellytys, ja siihen Selin on satsannut. Vainiontien salilta löytyvät Pirkanmaan ainoat kylmäkaappi ja punavalolaite sekä paikallisen kylmähoidon laite. Kylmähoidosta saavat helpotusta myös esimerkiksi leikkauksista toipujat sekä nivelrikkoiset.

Tavoitteena olympiakisat 2028

Kesäkuussa 25 vuotta täyttävä Jutta Selin tunnetaan korkean kansainvälisen tason painonnostajana: hän on yltänyt nuorten EM-hopealle ja aikuisten Pohjoismaiden mestariksi. Viime vuonna hän sijoittui MM-kilpailuissa 13:nneksi eli eri sarjojen suomalaisista korkeimmalle, ja seuraava iso tavoitekin on lyöty lukkoon:

– Olympiakisat 2028 Los Angelesissa on pitkän tähtäimen tavoitteenani. Minulla on nyt ollut varsinkin työntöä haitanneita selkävaivoja, joita olen kuntouttanut vuoden verran, ja lantion virheasentokin on aiheuttanut saksauksessa kipuja.

– Minulla on omaa taustaa yleisurheilusta ja lentopalloilusta, ja valmentanut olen 14-vuotiaasta asti eri-ikäisiä 5–6-vuotiaista eläkeläisiin. Nyt toimin muun muassa Uplakersin kahden jääkiekkojoukkueen fysiikkavalmentajana ja teen yhteistyötä myös jalkapalloilijoiden sekä salibandyn pelaajien kanssa.