Suositun ylöjärveläisen ulkoilureitin kupeeseen suunnitellaan koirapuistoa ja jättimäistä ulkoilualuetta – Tulossa myös kuntoportaat ja uudet hiihtoladut?

Kauan kaivatun virkistysalueen suunnitelmat ovat nytkähtäneet eteenpäin. Tulevien vuosien saatossa Vuorentaustan vanhalle soramontulle rakennetaan monipuolinen ulkoilupaikka, jonka kustannukset hipovat miljoonaa euroa.
Vuorentaustan vanha soranottoalue muuntautuu ulkoilualueeksi tulevien vuosien aikana. Suurelle alueelle suunnitellaan koirapuistoa, ulkokuntosalia, kuntoportaita ja paljon muuta. 

Ylöjärven kaupunki on saanut valmiiksi uuden Vuorentaustan virkistysalueen suunnitelmat, jotka pohjautuvat jo vuonna 2016 laadittuihin ideasuunnitelmiin.

Virkistysalue sijoittuu Vuorentaustan vanhalle soranottoalueelle, joka sijaitsee Pohjolantien varrella ja harjun reitin läheisyydessä. Alueen vierestä menee nykyisellään hiihtoreitti, joka laskee Horhaan.

Kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpään mukaan ylöjärveläiset ovat toivoneet soramontun muokkaamista ulkoilualueeksi jo pitkän aikaa. Nyt tällainen olisi todennäköisesti tulossa, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan.

– Kyseessä on aika mittava juttu Vuorentaustaan ja koko harjun alueelle. Paikka palvelisi muitakin kuin vuorentaustalaisia, koska ulkoilureiteillä liikkuu niin paljon muutakin porukkaa.

Omat koirapuistot isoille ja pienille koirille

Tanhuanpään mukaan soranottoalueesta muokataan toiminnallinen alue, johon on tulossa jokaiselle jotakin, myös koirille.

Alueen pohjoispäähän on suunniteltu koirapuisto, jossa on omat puolet pienille ja isoille koirille. Pienten puoli olisi kooltaan 1700 neliötä, isojen 2200 neliötä. Suunnitelmaluonnoksessa aitausten sisäänkäynnit sijaitsevat lähekkäin, mutta itse aitaukset ovat eriytetty.

– Ne on hyvänkokoiset puistot. Niistä harvennetaan hieman puustoa, mutta ei kaikkea. Lisäksi jätetään joitakin pölkkyjä, joiden päälle voi hyppiä, Tanhuanpää kertoo.

Myös Vuorentaustan uuden, vielä rakentamattoman asuinalueen eteläpuolelle on suunniteltu mahdollista paikkaa koirapuistolle. Voiko Vuorentaustaan siis tulla kaksi uutta koiriapuistoa melko lähelle toisiaan?

– Ilman muuta, eivät ne toisiaan poissulje.

Myös Ylöjärven Aron rantaan rakennetaan tulevaisuudessa pitkään kaivattu koirapuisto rannan muiden uudistusten yhteydessä.

Virkistysalueen sijainti on merkitty karttaan keltaisella. Alueen parkkipaikka sijoittuu suunnitelmissa Pohjolantien läheisyyteen, jossa on nykyisellään tieliittymä. (grafiikka: Jani Saarenpää)

Alue mahdollistaa monipuolisen liikkumisen

Uuden Vuorentaustan ulkoilualueen asemapiirroksessa 100-paikkainen parkkipaikka on sijoitettu Pohjolantien varteen, jossa on jo olemassa oleva tieliittymä.

Parkkipaikalta kulkee reitti isolle 2500 neliön leikkialueelle, johon on suunniteltu monenlaisia leikkivälineitä lapsille, muun muassa vaijeriliuku, tavallisia keinuja ja pesäkeinu, kiipeilyverkko, hiekkalaatikko, leikkimaja, rinneliukumäki ja kiipeilyluiska.

Lisäksi rinteeseen on suunniteltu pulkkamäkeä.

Tanhuanpään mukaan alueella on mahdollista liikkua monipuolisesti, ja harjuinen maasto mahdollistaa esimerkiksi kuntoportaiden rakentamisen.

Alueelle rakennetaan myös kuntoilureitti, joka yhdistyy harjun olemassaoleviin reitteihin ja muotoutuu talvisin hiihtoladuksi. Lapsille on suunniteltu myös oma lyhyt hiihtoreittinsä. Lisäksi alueelle on suunniteltu uutta ulkokuntosalia ja tulistelupaikkaa.

Kallis hanke

Tanhuanpään mukaan uusi ulkoilualue toimintoineen maksaa tämän hetkisen arvion mukaan noin 900 000 euroa. Aluella on myös suoritettava mittavaa vieraslajitorjuntaa.

Tällä hetkellä virkistysalueen suunnitelmasta ja asemapiirroksesta kerätään ylöjärveläisiltä palautetta.

– Palautteen annon jälkeen virkistysalue menee teknisen lautakunnan käsittelyyn. Siellä katsotaan, paljonko rahaa on tulossa. Sen jälkeen nähdää, mitä kaikkea tuonne on mahdollista toteuttaa. Kyseessä on mittava ja hieno projekti, mikäli se saadaan tuonne luonnon helmaan toteuttaa. Jos kaikki menee hyvin, niin ensi vuonna hanke on mahdollista aloittaa.

Virkistysalueen suunnitelmiin ja asemapiirrokseen voi tutustua täällä. Suunnitelmaa koskevat muistutukset tulee toimittaa 17.4. mennessä.

Lue myös:

Tällainen on Vuorentaustaan rakentuva uusi asuinalue: värikkäitä townhouseja, mahdollinen koirapuisto, uusi koulu ja päiväkoti

Ylöjärveläiset haluavat Aron rantaan kioskin ja koirapuiston omalla uimapaikalla – Kaupunki suunnittelee myös virkistysreitin aukaisua junaradan varteen