Yleisötilaisuus: Lielahden ja Lakialan välistä kaksoisraidehanketta esitellään Ylöjärvellä

Väylävirasto suunnittelee kaksoisraiteen rakentamista Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosuudelle. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta pidetään yleisötilaisuus torstaina 11.4. klo 17–19 Ylöjärven Koulutuskeskus Valon auditoriossa.
Lielahden ja Lakialan välistä kaksoisraidetta suunnitellaan noin 16,8 kilometrin matkalle. (Kuva: Jani Saarenpää)

Väylävirasto suunnittelee Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosalle nykyisen raiteen rinnalle uutta raidetta eli kaksoisraidetta. Käytännössä kaksoisraide tarkoittaa sitä, että ratakäytävä levenee noin 10–15 metriä nykyisestä sille puolelle, jolle uusi raide on suunniteltu. Kaarreoikaisujen kohdalla koko ratalinja siirtyy enintään noin 20–30 metriä nykyiseltä sijaltaan.

Suunnitteluosuuden pituus on noin 16,8 km. Suunnitteluun sisältyvät kaksoisraiteeseen liittyvät sillat ja muut taitorakenteet sekä tarvittavien tiejärjestelyjen suunnittelu maanteiden, katujen, yksityisteiden ja jalankulku- ja pyöräteiden osalta. Myös huoltoteille varataan tilaa.

Väylävirasto on toimittanut Pirkanmaan ely-keskukselle Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen. Arviointiselostus on hankkeesta vastaavan esittämä asiakirja, josta selviävät tiedot hankkeesta, sen vaihtoehdoista sekä yhtenäinen arvio hankkeesta aiheutuvista todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Lue myös: Maakuntahallitukselta vihreää valoa Lielahti-Lakiala kaksoisraiteelle – Puuterminaali Ahvenusjärvelle?

Kolme vaihtoehtoa

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan kolmea erilaista vaihtoehtoa.

Vaihtoehto 0+  – suunnitelmassa kaksoisraidetta ei rakenneta ollenkaan vaan nykyistä rataa parannetaan.

Vaihtoehto 1 -suunnitelmassa kaksoisraide rakennetaan 16,8 kilometrin matkalle ja sen tavoitenopeus on 200 km/h.  Uusi raide rakennetaan  Mäkkylän peltojen kohdalla nykyisen raiteen länsipuolella, kaarreoikaisuja ei rakenneta.

Vaihtoehto 2 -suunnitelmassa kaksoisraide rakennetaan 16,8 kilometrin matkalle ja sen tavoitenopeus 200–250 km/h. Uusi raide rakennetaan Mäkkylän peltojen kohdalla nykyisen raiteen itäpuolella. Kaarreoikaisuista toinen rakennetaisiin Haaviston tuntumaan Kortesuon kohdalle ja toinen Takamaalle Lepojärven alueella.

Lue myös: Siltatien sillalla voi olla edessään iso remontti – Liikennettä lisäävät tulevaisuudessa uusi Yhdystien teollisuusalue ja kaksoisraide

Yleisötilaisuus Ylöjärvellä

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Ylöjärvellä Koulutuskeskus Valon auditoriossa torstaina 11.4.2024 klo 17–19(Pallotie 5, 33470 Ylöjärvi).

Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Osallistumislinkki ja ohjeet julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA.

Arviointiselostukseen voi tutustua osoitteessa www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA

Selostuksesta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 3.6.2024 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@elykeskus.fi