Autoputseja koulupäivän jälkeen: K&R Autosiivous kasvoi 4H-yrityksestä osakeyhtiöksi

K&R Autosiivous on yhtä kuin Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla ensimmäistä vuotta opiskelevat Casimir Kalteinen, 16, ja Frans Rintamäki, 16.
Casimir Kalteisen (oik.) ja Frans Rintamäen yrityksestä tuli osakeyhtiö vuoden vaihteessa. Samoihin aikoihin liiketilat muuttivat Ylöjärvelle. (Kuva: Sanna Hillberg)

Yritys sai alkunsa Lentävänniemen Rientolassa 4H-yrityksenä loppuvuodesta 2022. Vuoden vaihteesta asti K&R Autosiivous on ollut osakeyhtiö ja se toimii Elovainion alueella tyylikkääksi laitetussa hallissa.

Mistä syntyi idea perustaa oma autosiivousyritys?
– Idea lähti siitä, kun Fransin isällä oli pieni hallitila ja tykkäsimme pestä omiakin laitteita. Olemme tehneet isiemme kanssa autoihin putseja ja semmoista. Siitä se lähti, kertoo Kalteinen.
– Molemmilla tuli sellainen visio, että laitetaan hyvä päältäpesutarjous ja se lähti vetämään aika hyvin. Innostuimme siitä sitten, jatkaa Rintamäki.

Mitä kaikkea palveluihinne nyt kuuluu?
– Teemme keraamisia pinnoituksia, vahauksia, sisäfiksejä, käsinpesuja, ajovalojen kiillotuksia ja renkaan vaihtoja. Tarvittaessa olemme käyneet myös asiakkaiden luona, nuoret yrittäjät kertovat. He tekevät kotikäyntejä toistaiseksi mönkijöillä, kunnes saavat pian ajokortit.

Mistä olette saaneet oppinne autojen putsaukseen?
– Olemme itseopiskelleet paljon ja olemme saaneet paljon koulutuksia esimerkiksi pinnoituksiin ja myllytyksiin.

Millaisia autoja siivoatte?
– Oikeastaan kaikkia, mitkä tänne halliin mahtuvat. Nytkin tuossa pihassa odottaa pakettiauto. Myös pienkuormaajia, veneitä ja vesijettejä on ollut fiksissä, kertoo Rintamäki.

Miten koulunkäynnin ja yrityksen pyörittämisen yhdistäminen toimii?
– Aika paljon vapaa-aikaa palaa yritykseen, eikä sitä paljon koulun ja tämän jälkeen jääkään. Toistaiseksi olemme pystyneet sovittamaan lukion ja työt hyvin yhteen, sanoo Kalteinen.
– Pyrimme molemmat käymään lukion läpi kolmessa vuodessa, lisää Rintamäki.

Frans Rintamäen (vas.) ja Casimir Kalteisen päivät kuluvat koulun jälkeen töissä omassa yrityksessä. (Kuva: Sanna Hillberg)
Casimir Kalteinen myllyttää auton konepelliä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Aiotteko jatkaa tällä alalla tai onko teillä uusia bisnesideoita?
– Toistaiseksi aiomme pysyä tällä alalla. Tässäkin on paljon kehitettävää. Meillä on tulevaisuudensuunnitelmissa tehdä teippauksia, tummennuksia ja kiveniskemien korjauksia. Tehdään niin kauan kuin tuntuu hyvältä, nuoret yrittäjät kertovat.

Miten isoa roolia sosiaalinen media näyttelee yrityksessänne?
– Kyllä se aika isossa roolissa on, ja aina sitä saisi enemmänkin tehdä. Se on yllättävän aikaa vievää, kun tekee tiktok-videoitakin. Meillä on melkein 2 000 seuraajaa tiktokissa, kertoo Kalteinen.
– Olemme Instagramissa ja Facebook on myös aika isossa roolissa. Ryhmät ovat hyviä markkinointipaikkoja, lisää Rintamäki.

Mitä sanoisitte muille nuorille, joita kiinnostaa oman liiketoiminnan perustaminen?
– Kannattaa rohkeasti lähteä kehittämään omaa juttua, jos siihen into piisaa, Rintamäki kannustaa.
– Ehdottomasti kannattaa. Tietenkin tässä iässä on yleensä pienestä aloitettava. Tietysti siihen voi monesti saada lähipiiriltä apua. Jos on idea, niin suunnittelee kunnolla ja lähtee sitten toteuttamaan, neuvoo Kalteinen ja kertoo, että yrittäjyydestä haaveilevien nuorten on mahdollisuus saada liiketoiminnan aloittamiseen asiantuntevaa apua 4H:n kautta.

Frans Rintamäki kannustaa muitakin nuoria kehittämään omia ideoita, jos intoa piisaa. (Kuva: Sanna Hillberg)
Nuorten yrittäjien hallitila on siisti ja esimerkiksi kiillotuslaikkoja on monenlaisia. (Kuva: Sanna Hillberg)