Kaikkien aikojen ennätys puutarhakaupassa – Erityisesti kiinnostavat kasvien taimet, kompostorit ja puutarhatyökalut

Puutarhaharrastuksen suosio pysyy Suomessa erittäin korkealla. Noin puolet suomalaisia pitää sitä joko hyvin tai melko tärkeänä harrastuksena.

75 prosentille puutarhahoito on viikoittaista puuhaa kotipihoilla, mökeillä, terasseilla ja parvekkeilla.

Kantar Agri -tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan kotitalouden puutarhaostosten vuosittainen keskiostos nousi viime vuonna 351 euroon. Puutarhakaupan arvo oli 699 miljoonaa euroa tämän tutkimuksen arvion perusteella. Lisäksi suomalaiset käyttivät piharakentamiseen esimerkiksi piharakennuksiin ja terasseihin 707 miljoonaa euroa.

Moni on kiinnostunut lisäämään puutarhaharrastamista oman ja myös luonnon hyvinvoinnin luonnonnäkökulmasta. (Kuva: Puutarhaliitto)

Nykyisin erityisesti nuoret ja kaupunkilaiset harrastajat arvostavat omavaraisuutta ja luonnonmukaisuutta puutarhan hoidossa.

Tutkimuksen mukaan vanhemmat ikäpolvet kokevat puutarhaharrastamisen hyvänä fyysisen kunnon ylläpitäjänä. Nuoremmat puolestaan kertovat puutarhan auttavan rentoutumisessa.

Kolme neljäsosaa suomalaisista harrastaa jotain puutarhanhoitoon liittyvä. Noin seitsemän prosenttia, haluaisi edelleen lisätä puutarhaharrastustaan, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuuksia joko sopivan paikan tai harrastamiseen käytettävän ajan vuoksi.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori uskoo harrastamisen kasvuun niin pihoissa kuin kotiympäristöissä, sillä esimerkiksi led-valojen avulla myös pienimuotoinen kasvattaminen on mahdollista sisätiloissa jopa vuoden ympäri. Näin harrastaminen ja kasvukausi voivat jatkua ympäri vuoden.

– Moni arvostaa myös erityisesti sitä, että puutarha on lähes ainoita harrastuksia, joiden avulla voidaan sitoa ilmakehän haitallista hiilidioksidia kasveihin ja maaperään. Samalla kun harrastustoiminta tekee hyvää itselle, se myös auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.