OP Tampereessa ei uskota lamaan vaan valoisampaan talousnäkymään – Ylöjärvelläkin kannattaa tehdä asuntokauppaa

– Meillä ei ole missään tapauksessa sellaista näkymää, että lama olisi tulossa, kiteyttää OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Suomen talous painui viime vuonna maltilliseen taantumaan. Inflaatio on kuitenkin jo hidastunut ja korot kääntyneet hiljalleen laskuun, joten näkymät ovat kohentuneet. OP Tampereessa uskotaankin parempaan tulevaisuuteen. Pankki nostikin jo hivenen ensi vuoden kasvuennustettaan.

– Ajattelemme, että tämän vuoden loppupuolella talous lähtee elpymään ja ensi vuosi olisi jo aika hyvä, Vilpponen linjaa.

OP Tampere palvelee Ylöjärvellä Soppeenmäessä ja Kurun toimipisteessä. (Kuva: Sanna Hillberg)

OP Tampereen viime vuosi oli erinomainen, vaikka asuntolainakauppa olikin melko verkkaista. Jani Vilpponen muistuttaa, että suurimmalla osalla ihmisiä menee taloudelliselta kantilta edelleen ihan hyvin. Esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaita ei ole haettu normaalia enempää. Toki asuntolaina on monelle ihmisistä viimeinen laina, joka jätetään maksamatta.

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä OP Tampere sai viime vuonna yli 7 600 uutta asiakasta ja omistaja-asiakkaita on nyt yli 116 000. Pankin tuotot olivat 159,8 miljoona euroa, jossa oli kasvua peräti 55,8 miljoonaa euroa. Pankin asiakasvarat kasvoivat 11 miljoonalla eurolla 5,6 miljardiin euroon.

Uusia asuntoluottoja myönnettiin kuitenkin lähes viidennes (24,4 prosenttia) vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntokauppa laahaa vielä

Asuntomarkkinat ovatkin se, mistä isompi kasvu nyt kiikastaa. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton asuntokauppadatan mukaan asuntojen kauppamäärät putosivat viime vuonna 24,5 prosenttia. Asuntojen hinnat laskivat keskimäärin 6,4 prosenttia.

Jani Vilpponen muistuttaa, että asunto liikkuu silloin, kun se on oikein hinnoiteltu.

– Ylöjärveläisenkin asiakkaan näkökulmasta voisi olla ihan hyvä aika tehdä asuntokauppaa. Mutta, jos asunnon myyjä pitää kiinni esimerkiksi vuoden 2022 kesän huippuluvuista niin tilanne on vaikeampi, Vilpponen sanoo.

Hän korostaa, että vaikka oman asunnon hinta on tippunut jonkin verran niin myös ostettavan asunnon arvo on laskenut.

– Väliraha saattaa itse asiassa olla pienempi kuin se oli vaikka kaksi vuotta sitten.

Kirkonseutu on yksi Ylöjärven suosituimpia asuinalueita, jossa asuntokauppakin käy yleensä melko vilkkaasti. (Kuva: Jani Saarenpää)

OP Koti Pirkanmaan kiinteistönvälittäjän Outi Hannulan mukaan Ylöjärvellä asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli viime vuonna kolmisen kuukautta. Ylöjärvellä asuntokauppojen määrät ovat tippuneet esimerkiksi vuodesta 2019.

– On palattu niin sanotusti normaalimpaan aikaan, Outi Hannula linjaa.

Vuonna 2019 Ylöjärvellä tehtiin vielä 160 omakotitalokauppaa. Vuonna 2022 niitä tehtiin 143 ja viime vuonna 122. Omakotitalon keskimääräinen kauppahinta on Ylöjärvellä noussut vuoden 2019 reilusta 240 000 eurosta viime vuoden 272 493 euroon.

Ylöjärvellä kaupaksi menee parhaiten kohtuuhintainen perheasunto, ja suosituimmat asuinalueet ovat Soppeenmäki, Kirkonseutu ja Siivikkala.

Hannulan mukaan tälläkin hetkellä on varsin turvallista miettiä asunnon vaihtoa. Riskejä voi hallita ja huolia voi poistaa korkosuojauksella.

– Edelleen vain 36 prosenttia meidän asiakkaistamme on suojannut lainansa, Jani Vilpponen toteaa.

Vilpponen luottaa Tampereen kaupunkiseudun vetovoimaan ja siihen, että asuntokauppakin elpyy.

– Muuttovoitto tällä alueella on niin kova, että täällä kyllä pärjätään. Ylöjärvelläkin on se vahvuus, että omakotitalon saa sieltä edullisemmin kuin Tampereelta. Toimivat palvelut ovat lähellä.

Pienikin säästäminen auttaa

OP Tampereen luvuissa näkyy, että varallisuuden hoito on ennätysvilkasta. Etenkin kansainvälinen hajautus ja rahastot ovat suosittuja. OP Tampereen asiakkailla on pari miljardia euroa eri sijoitusinstrumenteissa. Tässä ajassa ihmisiä siis kiinnostaa, mistä saa rahalle tuottoa.
Toki edelleen on ihmisiä, jotka eivät harrasta kuukausisäästämistä. Jani Vilpponen sanookin, että heillä on pankissa missiona halu vaurastuttaa pirkanmaalaisia.

Vilpponen muistuttaa, että pienistä puroista syntyy iso virta.

– Jokainen voisi miettiä, pystyisikö laittamaan vaikka viisi prosenttia omista kuukausituloista säästöön. Kun sitten antaa ajan kulua niin voi saada aika kivoja tuottoja ja mahdolliset vastoinkäymisetkään eivät tunnu niin pahoilta.

Tällä hetkellä myös talletukset ovat iso asia varainhankinnassa, koska talletustilille saa yli kolmen prosentin koron.

– Joskus aina kysytään, mihin minä sijoittaisin. Mutta se voi olla eri asia kuin mihin jonkun muun kannattaa sijoittaa. Jokaiselle on hyvä räätälöidä oma sijoitussuunnitelma, joka palvelee juuri parhaiten omaa itseä, Vilpponen vinkkaa.