Keijärven uimahyppytorni jää haaveeksi?

Ylöjärven nuorisovaltuusto teki joulukuussa 2022 valtuustoaloitteen uimahyppytornin rakentamisesta Räikän uimarannalle. Tekninen lautakunta käsittelee aloitetta ensi viikolla.
Nuorisovaltuusto teki toissavuonna aloitteen uimahyppytornin rakentamisesta Räikän rantaan. (Arkistokuva)

Toive hyppytornin rakentamisesta nousi esiin nuorisovaltuuston nuorille tekemässä kyselyssä, aloitteessa sanotaan.

Nuorisovaltuusto ehdotti uimahyppytornin toteuttamista kelluvana versiona, jossa olisi useampia hyppytasoja eri suuntiin. Vastaava torni on esimerkiksi Pirkkalassa Turrin uimarannalla.

Ideana oli sijoittaa torni keskemmälle Keijärveä, jossa vesi on syvempää ja ilkivallan mahdollisuus vähäisempi kuin likellä laituria.

Perusteluissa mainittiin eräänä turvallisuusnäkökohtana myös se, että ”kelluvalle hyppytornille pääseminen vaatisi jo itsessään jonkintasoisen uimataidon ja siten vähentäisi torniin liittyvien liian heikosta uimataidosta aiheutuvien hyppimistapaturmien riskiä”. Samalla laituri jäisi muiden uimareiden käyttöön.

Kaupunginhallitus lähetti aloitteen tammikuussa 2023 teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Tekninen lautakunta käsittelee aloitetta kokouksessaan 13. maaliskuuta, eikä päätösehdotuksen mukaan puolla uimahyppytornin rakentamista.

Lue myös: Ylöjärvellä on nuorille paljon harrastusmahdollisuuksia – Hyppytornit olisivat hyvä lisä uimarannoille

Tällaisia ovat Ylöjärven viisi suurinta uimarantaa palveluineen – 8-vuotias Martta arvioimassa: ”Räikkä olisi täydellinen, jos siellä olisi hyppytorni, muille rannoille pitäisi saada kunnon laiturit”

Jo hyppytornille uiminen lisää hukkumisriskiä

Räikällä on aiemmin ollut hyppytorni. Sen hyppykorkeudet olivat kolme ja viisi metriä.

– Vesialue tornin alla oli ruopattu. Hyppytorni purettiin sen huonon kunnon vuoksi ja uuden torni rakentamistakin suunniteltiin, mutta tuolloin todettiin, että riittävää turvallista määräysten mukaista vesisyvyyttä ei voida luotettavasti saavuttaa, teknisen lautakunnan päätösehdotuksessa todetaan.

Ehdotuksen mukaan onnettomuusriski säilyisi, vaikka hyppytorni rakennettaisiin kauemmaksi rannasta, sillä jo uintimatka hyppytornille lisää hukkumisriskiä.

Samalla kuitenkin todetaan, että Ylöjärven uimarannat ovat vähimmäisvaatimukset täyttäviä, matalan riskin kohteita.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ohjeistuksen mukaan vähimmäisvaatimus veden syvyydeksi on vähintään kaksi metriä silloin kun hyppy veteen tapahtuu likimain veden korkeudelta, vähintään neljä metriä kun hypätään alle kolmesta metristä ja vähintään viisi metriä, kun hypätään yli kolmesta metristä.

– Yhdyskuntatekniikan vastuualue selvittää kuitenkin mahdollisuutta kartoittaa Räikän uimarannan alueella vesisyvyydet laajemmalta alueelta ajantasaisen vesisyvyystiedon saamiseksi, ehdotuksessa todetaan lopuksi.

Räikän uimarannan turvallisuudesta vastaa Ylöjärven kaupunki.