Kaupunki vastaa kuntalaisaloitteeseen: miksi Siivikkalan metsäalueita kaavoitetaan?

Kaupungin ympäristölautakunta on antanut lausuntonsa kuntalaisaloitteeseen, jossa Siivikkalan metsät haluttaisiin säästää kaavoitukselta.
Kaupunki haluaisi laajentaa Siivikkalan koulun pohjoispuolen pientaloaluetta, mutta siivikkalalaiset taas säästäisivät metsän taloilta. (Kuva: Jani Saarenpää)

Siivikkalassa kaavoitetaan samaan aikaan kahta uutta pientaloaluetta: Siivikkalan koulun pohjoispuolelle sekä Leppästentielle. Molemmat asemakaavoitettavat alueet sijaitsevat kaupungin omistamilla metsäalueilla.

Kaavoitus on herättänyt huolta Siivikkalassa, jossa asukkaat haluaisivat säästää alueen metsät taloilta. Viime vuoden lopussa Siivikkalassa pantiinkin pystyyn kuntalaisaloite, jossa vaaditaan Ylöjärven kaupunkia rajoittamaan hakkuita Siivikkalassa.

Kuntalaisaloitteen 277 allekirjoittaneen mukaan Siivikkalan metsät ovat tärkeitä paitsi paikallisille ihmisille myös metsien eläimistölle.

– Hakkuiden tilalle istutettu puupelto, asuinalue tai puisto ei korvaa menetettyä luonnonmetsää, aloitteessa todetaan.

Allekirjoittajat toivovat, että Ylöjärven kaupunki myös neuvottelisi muiden maanomistajien kanssa hakkuiden rajoittamisesta Siivikkalassa.

Lue myös: Siivikkalalaisilta täystyrmäys pientaloalueen laajentamiselle – Asukkaat taistelevat taas tärkeän metsänsä puolesta

Maisematyölupa vaaditaan

Kuntalaisaloite luovutettiin Ylöjärven kaupungille viime vuoden lopussa. Kaupungin kaavoitus on laatinut aloiteeseen ympäristölautakunnan hyväksymän lausunnon, jossa ei vastata kuntalaisaloitteen vaatimukseen metsien säästämisestä.  Lausunnossa kuitenkin kerrotaan, miten ja miksi kaupunki suorittaa kaavoitustaan Siivikkalassa.

Kaupungin mukaan Siivikkalan metsäalueet ovat enimmäkseen yksityisessä omistuksessa, ja Näsijärven ranta-aluetta omistaa Tampereen kaupunki.

Ylöjärven kaupunki taas omistaa maita asemakaavojen välittömästä läheisyydestä, joihin kuuluvat esimerkiksi Leppästentien ympäristö ja Siivikkalan koulun pohjoispuolen alue. Kaupunki kertoo lausunnossaan, että kaikki kaupungin asemakaava-alueen metsissä suorittamat toimenpiteet vaativat maisematyöluvan, jonka tiimoilta kuullaan lähialueen asukkaita.

– Yksityisten omistamilla alueilla, joilla ei ole asemakaavaa tai jos osayleiskaavassa ei ole erikseen määrätty, on edelleen mahdollista tehdä metsänhoitotoimenpiteitä ilman maisematyölupaa. Kunkin maanomistajan velvollisuus on toimenpiteen yhteydessä selvittää, ettei toimenpiteillä heikennetä erityisiä luontoarvoja, lausunnossa sanotaan.

Lue myös: Siivikkalaan kaavoitetaan toistakin pientaloaluetta Serlapuiston lähelle – Alueelle päiväkoti sekä kaksikerroksisia omakotitaloja ja rivitaloja

Lue myös: Huiman suosion saanut asuinalue laajenee Ylöjärvellä – Kaavoitettavalla alueella sijaitsee vanha metsä, jonka säilyttämisestä asukkaat taistelivat edellisen kerran vuonna 2019

Kaavoitusta ohjaa kasvuohjelma

Kaupungin mukaan luontoselvitys on osa kaavoitusta, ja siinä esiin tulleet alueen erityiset luontoarvot tullaan huomioimaan.

Lisäksi maankäyttö ja rakennuslaki edellyttää kaavatyössä tehtävää vaikutusten arviointia, johon kuuluvat ympäristövaikutukset, yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset.

Lausunnossa huomautetaan, että Ylöjärvellä asemakaavoitus on ollut viime vuosina maltillista, ja uusia asemakaavoja on laadittu kymmenen vuoden aikana kaksi.

Lisäksi lausunnossa todetaan, että kaavoitusta ohjaa valtuuston hyväksymä kasvuohjelma, joka määrittää asukasmäärien kasvua Ylöjärvellä. Siivikkalassa asukasmäärää on tavoite kasvattaa noin 40 asukkaalla vuodessa, mukaan lukien Mettistön alue.

– Vuoteen 2040 arvioidaan asukasmäärän kasvavan noin 800 asukkaalla. Vastaavasti Teivo-Mäkkylän asukasluvun arvioidaan kasvavan 5000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä.  Siivikkalan kasvu arvioidaan suhteessa Ylöjärven keskusta-alueeseen hyvin pieneksi. Siivikkalan alue on kuitenkin suosittu asuinpaikka ja sitä halutaan kehittää jatkossakin, mutta maltillisesti.

Lue myös: Teivon-Mäkkylän alueelle koulu ja kaksi päiväkotia? – Otimme selvää, mitä kaikkea uuteen kaupunginosaan suunnitellaan