Lämminhenkisessä kulttuuri- ja urheilugaalassa palkittiin kymmeniä urheilijoita – Illan tähtinä loistivat nuoret naiset

Erityisesti nuoret naiset juhlivat tämän vuoden urheilu- ja kulttuuritoimijoiden palkitsemistilaisuudessa. Ylöjärven kaupungilta saadut stipendit auttavat nuoria huippu-urheilijoita uralla eteenpäin ja tuovat uusia lukukokemuksia Karhen pienen kirjaston asiakkaille.
Näin iso joukko palkittiin eilen torstaina Vanhassa Räikässä. Kaikki palkitut eivät olleet edes tilaisuudessa paikalla. Kaupunki muisti stipendein urheilijoita junioreista mastereihin. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven kulttuuri- ja urheiluväkeä kokoontui eilen torstaina Vanhaan Räikkään juhlimaan Vuoden 2023 urheilu- ja kulttuuritoimijoita.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Jaana Tiura kertoi tilaisuuden avajaispuheessa, että valintojen tekeminen ei ollut palkintoraadille helppoa.

Esityksiä eri kategorioihin oli saanut esittää vapaasti kuka tahansa yksittäinen henkilö tai yhdistys. Vaatimuksena valintakelpoisuudelle urheilun puolella on, että urheilija on ylöjärveläinen tai edustaa ylöjärveläistä joukkuetta. Kulttuuriteon osalta vaatimukset ovat väljemmät.

Hyvinvointilautakunta huomioi valinnoissa myös edellisinä vuosina palkittujen lajikirjon ja henkilövaihtuvuuden.

Talousarviossa urheilijoiden palkitsemiseen on tänä vuonna varattu 10 000 euroa.

Lue myös: Ylöjärven Vuoden 2023 urheilija on Isabella Lillqvist – Vuoden 2023 kulttuuripalkinto Kirsi ja Terhi Teiskonlahden perustamalle kyläkirjastolle

Kulttuuriteko tuo lukuiloa Karhelle

Aamulehden toimittaja Kirsi Teiskonlahti juhlisti gaalaillassa vuoden kulttuuritekoa ilman siskoaan Terhi Teiskonlahtea, joka työskentelee Kathmandussa Suomen Lähetysseuran Nepalin hankehallinnon asiantuntijana.

– Tämä oli tosi iloinen yllätys. Sama silloin kun meidät palkittiin kyläteosta, koska (alun perin) lähdimme vain tekemään sellaista hyvänmielen juttua, Kirsi Teiskonlahti kertoo Karhen pienen kirjaston saamasta huomiosta.

Viime kesänä avattu kirjasto on avoinna vuoden ympäri. Teiskonlahti kertoo, että ihmiset ovat ottaneet maitolaiturilla toimivan omakirjaston omakseen. Kirjastoon voi tuoda kirjoja kierrätykseen, niitä voi lainata tai ottaa jopa omakseen.

– Ei ole palautuspakkoa. Kirjasto on silti pyörinyt, Teiskonlahti nauraa.

Tällä hetkellä lainattavia opuksia on noin sata ja genrejä on laidasta laitaan.

– Lasten- ja nuortenkirjojen osuus on kasvanut ja olemme sitä vähän kasvattaneetkin.

Teiskonlahti kertoo, että kesällä kirjaston avajaisissa poikkesi parin tunnin aikana nelisenkymmentä vierasta kahvilla ja pullalla. Nämä kohtaamiset tuttujen ja tuntemattomien kanssa olivat mieleenpainuvia.

Tämän innoittamana suunnitelmissa onkin järjestää muutaman kerran vuodessa kirjastolla tapahtumia kahvittelun ja ehkä mielenkiintoisten kirjailijavieraidenkin kera. Lisäksi Ylöjärven kaupungilta saatu stipendi mahdollistaa kirjauutuuksien hankkimisen lukijoiden iloksi.

Kirsi Teiskonlahti ja Isabella Lillqvist iloitsivat Ylöjärven kaupungilta saamistaan huomionosoituksista. (Kuva: Sanna Hillberg)

”Uskomattoman hieno palkinto”

Vuoden 2023 urheilijaksi valittu suunnistaja Isabella Lillqvist, 19, kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt valinnastaan vuoden urheilijaksi.

– En osannut yhtään odottaa, hän kertoi palkitsemisen jälkeen.

– Oli uskomattoman hienoa saada tämä palkinto. Se auttaa merkittävästi kaikkiin leirikustannuksiin.

Viime vuonna läpimurtonsa tehnyt Lillqvist siirtyy tänä vuonna kilpailemaan D20-sarjaan. Hän oli maajoukkueleirillä Alicantessa tammikuussa ja keväämmällä on vuorossa toinen maajoukkueleiri Tsekeissä. Kisakausi alkaa kun lumet alkavat sulaa metsistä.

– Kauden kovimmat tavoitteet ovat näyttökisoissa, että pääsisin edustamaan Suomea nuorten maailmanmestaruuskilpailuihin, Lillqvist kertoo kauden suunnitelmistaan.

Maailmanmestaruuskilpailut käydään kesä-heinäkuun vaihteessa Tsekeissä.

Talvella suunnistajan elämään kuuluu harjoituksia ja ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista. Viime viikolla penkkarirekan kyydistä Tampereella karkkeja heitellyt Lillqvist kirjoittaa keväällä fysiikan, matematiikan ja ruotsin.

Tavoitteena SM-kulta

Liikuntapäällikkö Sini Aalto ojensi palkinnon vuoden 2023 nuorelle urheilijalle Nella Honkaniemelle. (Kuva: Sanna Hillberg)

Vuoden 2023 nuori urheilija Nella Honkaniemi kertoo, että valinta oli myös hänelle myönteinen yllätys. Honkaniemi voitti viime vuonna sekä oman sarjansa että naisten Suomen mestaruuden sekä Pohjoismaiden mestaruuden.

– Se (Ylöjärven kaupungilta saatu stipendi) auttaa kisojen ja leirien maksamisessa. Se on hyvä, että saa tukea niihin, lukiolainen kertoi.

Maaliskuussa 18 vuotta täyttävä, Kooveeta edustava Honkaniemi on painijana jo konkari, sillä hän aloitti painitreenit 6-vuotiaana.

Hänen mukaansa paini on laji, jossa pitää kehittyä koko ajan pärjätäkseen.

– Paini on kivaa. Siinä ei ole koskaan samanlaista kisamatsia. Ikinä ei pysty ennakoimaan, että mitä haluaa tehdä. Itseään pystyy haastamaan koko ajan lisää.

Kevään SM-kilpailuissa tavoitteet ovat korkealla ja kultamitali on jälleen hakusessa.

– Kesän EM-kisoihin haluan paikan ja jos pääsen sinne, niin haluan pärjätä siellä hyvin.

Honkaniemeä valmentavat Ville Lehtikangas ja Petra Olli.

Vuoden joukkue oli Ylöjärven C-tyttöjen lentopallojoukkue. Gaalaillassa sitä edustivat Sara Sorjonen (vas.) Kari Lehtola ja Aino Airaksinen. (Kuva: Sanna Hillberg)
Vuoden 2023 urheilutoimijana palkittiin Uplakersin Jali Jamalainen. (Kuva: Sanna Hillberg)
Jenni Torvinen pokkasi palkinnon Vuoden 2023 urheiluteosta Elsa Torvisen ja Eevi-Inkeri Tossavaisen puolesta. (Kuva: Sanna Hillberg)
Tilaisuudessa esiintyi ”maailman väärinymmärretyimmän soittimen” spesialisti, Kaartin Combosta tuttu ammattinokkahuilisti Eero Saunamäki. Saunamäen värikkäät tulkinnat saivat juhlayleisön hyvälle tuulelle. Saunamäki esiintyi illan aikana kahdesti ja jälkimmäisessä esityksessään hän esitteli nokkahuilun isosisaruksen, parimetrisen kontrabassonokkahuilun. (Kuva: Sanna Hillberg)

Katso kuvagalleriasta tunnelmia kulttuuri- ja urheilugaalasta. (Kuvat: Sanna Hillberg).