Kiinnostaako tuftaus tai sashiko-kirjonta? Niihin voi tutustua Taitokeskus Pirkanmaan kursseilla Ylöjärvellä

Krankkulassa toimiva Taitokeskus Ylöjärvi tarjoaa käsityön harrastajille tukun erilaisia käsityökursseja Taitoklubista lasten savihetkiin.
Taitokeskus Epilän ja Ylöjärven vastaava neuvoja Anna Mäkelä näyttää millaista on tuftaus. – Se on kuin maalaamista kankaalle, hän sanoo. (Kuva: Sanna Hillberg)

Taitokeskus Ylöjärvi järjestää kevään aikana viikonloppukursseja ja joka toinen tiistai Krankkulassa kokoontuu Taitoklubi.

Taitoklubi kokoontui ensimmäistä kertaa tammikuun viimeisenä tiistaina, mutta klubiin ehtii ilmoittautua edelleen. Klubi kokoontuu kevään aikana kaikkiaan seitsemän kertaa. Seuraava kokoontuminen on 13. helmikuuta.

– Tutustumme siellä erilaisiin käsityötekniikoihin ja valmistamme niistä oman tuotteen, Taitokeskus Epilän ja Ylöjärven vastaava neuvoja Anna Mäkelä kertoo.

Taitoklubissa tutustutaan lisäksi erilaisiin materiaaleihin. Ohjelmassa on esimerkiksi japanilaista sashiko-kirjontaa ja tuftausta. Krankkulassa on uuni, joten myös keramiikan tekemiseen on mahdollisuus tutustua kevään aikana.

– Meillä on kahdet kangaspuut. On tarkoitus, että kurssin aikana pääsisi kutomaankin.

Aiemmin tilassa oli enemmänkin kangaspuita, mutta nyt Taitokeskuksen varsinainen kutomotoiminta on päättynyt Ylöjärvellä. Kutoa voi Taito Pirkanmaan muissa toimipisteissä. Ylöjärveläisiä niistä lähimpänä sijaitsee Epilän toimipiste.

– Taitoklubi on rentoa yhdessä tekemistä, ei tarvitse olla aiemmin tehnyt paljon käsitöitä, voidakseen tulla Taitoklubiin. Päätämme aina yhdessä aiheet, mihin keskitymme, Mäkelä kertoo ja lisää, että niiden kanssa, joille käsityöt ovat jo tuttuja, voidaan katsoa tekemistä sen mukaan.

Taitokeskus Pirkanmaa järjestää erilaisia kursseja, joissa voi tutustua muun muassa sashiko-kirjailuun, savitöihin ja kankaanpainantaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

Myös aikuinen-lapsi -kursseja

Taitokeskus Ylöjärvi järjestää kevään aikana Krankkulassa kaksi aikuinen-lapsi -kurssia. Ensimmäisellä kurssilla ommellaan kassi, joka koristellaan painovärein ja jälkimmäisellä kurssilla tehdään savitöitä.

Talvilomaviikolla lapsille järjestetään savileiri.

– Savesta pystyy valmistamaan niin monenlaista muovailemalla, esimerkiksi käyttötuotteita vaikkapa kukkaruukun tai mukin, Mäkelä sanoo.

Taitojärjestöjen vuoden teema on punonta ja maaliskuussa Krankkulassa opetellaankin punomaan kori vanhoista farkuista. Myöhemmin keväällä ommellaan moderni ryijy ja tehdään boho-henkinen kukkakranssi.

Kurssit ovat maksullisia ja materiaalit voi hankkia joko itse tai Taitokeskuksen kautta.

Mäkelä kertoo, että käsitöissä suosittuja ovat edelleen kukkakranssien teko, savityöt ja tuftaus.

Tuftauksessa käytetään paksua neulaa, jonka läpi lanka juoksee samalla kun neula painetaan kankaan läpi. Tuftaamalla voi tehdä esimerkiksi tauluja tai koristella vaikkapa vaatteita.  (Kuva: Sanna Hillberg)

Taitokeskus Ylöjärvi

Suojastentie 10, 33480 Ylöjärvi
www.taito.fi/pirkanmaa/taitokeskus-ylojarvi

Taito Pirkanmaa järjestää erilaisia käsityökursseja aikuisille ja lapsille.

Taitokeskus Ylöjärvi toimii Krankkulan keltaisessa puutalossa Ylöjärven kirjaston kupeessa Suojastentien puolella.

Samoissa tiloissa toimivat lasten ja nuorten Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä sekä Ylöjärven kuvataidekoulu Piirto.