Lunta sataa: Mitä voi tehdä, jos taloyhtiön piha on jo täynnä lunta?

Viikonloppuna tuli jälleen runsaasti lunta myös Ylöjärvellä. Taloyhtiöt saattavatkin olla pulassa lumen runsauden kanssa.

Taloyhtiön kannalta tärkeää on sopia talvikunnossapidosta ja huomioida budjetissa runsaslumisen talven aiheuttamat lisäkustannukset sekä turvallisuuskysymykset.

Runsasluminen talvi ei ole ongelma niissä taloyhtiöissä, joissa on suuri piha ja sopivia lumen kasauspaikkoja isommallekin lumimäärälle. Monissa kaupungeissa joidenkin taloyhtiöiden pihat ovat kuitenkin pieniä ja ahtaita, pihalla on osakkaiden autopaikkoja tai tontin malli on haasteellinen.

– Vaikka taloyhtiön pihalla ei olisi lumelle sopivaa paikkaa tai sopiva paikka olisi jo täynnä, niin missään tapauksessa lunta ei saa kolata kaupungin maille, naapurin puolelle eikä tielle, lakiasiantuntija Sara Rintamo Isännöintiliitosta toteaa.

– Tällaisessa tapauksessa taloyhtiön tulee kuljettaa lumi pois, vaikka siitä tulee taloyhtiölle lisäkuluja, Rintamo jatkaa.

Usein taloyhtiö yrittää viimeiseen asti löytää muun ratkaisun kuin lumen poisviemisen juuri lisäkulujen takia. Tällöin tulee varmistaa turvallisuus ja ottaa se huomioon sopivaa paikkaa taloyhtiön pihalta etsittäessä. Esimerkiksi liian korkea tai väärään paikkaan kasattu lumikasa saattaa aiheuttaa vaaraa.

Monet kaupungit ovat myös muistutelleet taloyhtiöitä siitä, että taloyhtiön tontin edusta kuuluu myös taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Usein käy niin, että taloyhtiön tontin ja kaupungin puolella olevan tien väliin syntyy lumikynnys, joka taloyhtiön pitäisi kohtuullisesta ajassa myös kolata puhtaaksi, jotta kulkuväylä pysyy auki.

– Taloyhtiöitä saattaa turhauttaa, jos oma huoltoyhtiö on juuri käynyt kolaamassa taloyhtiön pihan ja aurausauto sen jälkeen kolaa kaupungin puolella olevan tien, jolloin tällainen lumikynnys syntyy tontin reunaan. Vaikka se tuokin lisätyötä ja saattaa olla ärsyttävää, on taloyhtiö kuitenkin tässä tapauksessa kunnossapitovastuussa, Rintamo muistuttaa.

– Lumen auraus pihalta ei ole ainoa haaste näillä keleillä, vaan taloyhtiön tulee huomioida myös pihan turvallisuus liukkauden ja katolla olevien lumimassojen osalta. Viimeistää nyt kannattaa katsoa oman taloyhtiön huoltosopimus kuntoon, Rintamo vinkkaa.