Varautuminen on jokaisen omalla vastuulla

Ville MäkinenViime viikon lopussa koettiin taas opetus siitä, että huoltovarmuudesta kannattaa pitää kiinni. Mitään kovin vakavaa ei päässyt tapahtumaan, vaikka Mannissa ja Vilpeessä oltiin pakkasen aiheuttaman putkirikon vuoksi 16 tuntia ilman juoksevaa vettä.

Mannilainen Tapio Liesko totesikin paikallislehden haastattelussa osuvasti, että pidempi vesikatkos herätti jälleen kerran huomaamaan, miten poikkeustilanteisiin kannattaisi varautua etukäteen.

Yllekirjoittanut kävi vajaat pari vuotta sitten alueellisen maanpuolustuskurssin, ja sen viikon aikana puhuttiin varautumisesta enemmän kuin mistään muusta.

Suomessa pitkään jatkuvat kovat pakkaset ovat aina talvella mahdollisia, kun olosuhteet ovat kylmän sään kehittymiselle otolliset. Pitää kuitenkin muistaa, että pakkanen ja sen mahdollisesti aiheuttamat vauriot eivät ole ainoita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa poikkeustilanteen.
Vedenjakelu voi siis katketa. Sähköt voivat mennä poikki monestakin syystä. Tietoliikennekatkokset saattavat aiheuttaa isojakin ongelmia.

Maastopalo voi saartaa taloja tai myrsky voi aiheuttaa tuhoja. Eikä kaikki aina johdu edes säästä, vaan poikkeustilanteen voi aiheuttaa esimerkiksi erilaiset kyberhyökkäykset.

Kotivarasta ovat kuulleet kaikki, eikä se ole sanahelinää. Tarvitaan riittävästi ruokaa, lääkkeitä, radio, pattereita, huopia, taskulamppu, wc-paperia ja niin edelleen. Myös ensiaputaidot on syytä pitää ajantasalla.

On jokaisen omalla vastuulla huolehtia varautumisesta.