”Atmosfääri, joka on välttämätöntä kokea” – YU:n lukijamatkan oppaalle Jukka Soisalon-Soiniselle Puola on toinen kotimaa

Ylöjärven Uutisten lukijamatka suuntautuu huhtikuussa Puolan Varsovaan ja Krakovaan. Matkalaisten oppaana Puolassa toimii Jukka Soisalon-Soininen, joka ihastui Puolaan jo opiskeluaikanaan.

1970-luvulla Soisalon-Soininen valittiin Helsingin yliopiston osakaskuntien yhteistyöelimen ulkoasian sihteeriksi, ja hänen tehtävänään oli järjestää vaihtomatka Krakovan Jagellon yliopiston osakaskunnan kanssa. Tuon kymmenen päivän vaihtomatkan aikana Soisalon-Soininen alkoi jo kiintyä Puolaan.

Toki asiaan vaikutti myös se, että Soisalon-Soininen oli jo opiskeluaikanaan niin sanotusti harrastanut Mannerheimia, joka puolestaan sanoi, että puolalaiset naiset ovat maailman kauniimpia.

– Minulla meni kuitenkin 20 vuotta ennen kuin kohdalleni osui se minun kauneimpani, Soisalon-Soininen naurahtaa.

Ennen kuin Soisalon-Soininen avioitui puolalaisen Annan kanssa, hän oli käynyt Puolassa noin 60 kertaa. Nykyisin Soisalon-Soininen vetää opastuksia Puolassa matkailijaryhmille.

– Minulla on onneksi kyky ja taito kertoa Puolasta. Kun kaksi lastani ovat käyneet koulunsa puolassa, osaan kertoa myös kulttuurieroista Suomen ja Puolan välillä, Soisalon-Soininen toteaa.

Puola on taas länsimainen

Kulttuurieroista yksi on se, että Puolassa vastaan tulee jatkuvasti järjestyksen puute. Soisalon-Soinisen mukaan puolalaisilta puuttuu jollain tavalla ymmärrys siitä, ettei kaikkien tarvitsisi sulloutua yhtä aikaa samaan paikkaan.

1950-luvulla rakennettu Kulttuurin ja tieteen palatsi edustaa sosialistista realismia Varsovan keskustassa. Varsovassa asuu vajaat pari miljoonaa ihmistä.

– Tässä asiassa on myös kultareunus, sillä myös Josif Stalin oli sitä mieltä, että puolalaisten hallitseminen on verrattavissa siihen, että yrittää satuloida lehmää. Toisin sanoen mahdotonta. Siksi sosialismin aikaankin Puolassa oli melko vapaata ainakin keskustella.

Kun vapaus sosialismista koitti vuoden 1989 parlamenttivaalien jälkeen niin yrittäjyys on näkynyt Puolan hyvässä kehityksessä. Viime syksynä koitti eräänlainen toinen vapaus, kun erityisesti puolalaiset naiset ja nuoriso saivat tarpeekseen silloisesta hallituksesta ja Puola kääntyi taas enemmän länsimieliseksi.

– Vallassa olleen konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen pahimpia virheitä oli aborttilainsäädännön tiukentaminen, Soisalon-Soininen sanoo.

Tällä hetkellä Puolan arjessa näkyy Ukrainan sota. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa, Puolassa työskenteli jo valmiiksi noin miljoona ukrainalaista. Nyt heitä on pari miljoonaa lisää.

– Ukrainalaisia on paljon töissä kaupoissa ja muissa palvelutehtävissä. Puolalaiset ovat olleet hyvin vastaanottavaisia ukrainalaisia kohtaan. Meilläkin oli vierashuoneessa muutaman kuukauden ajan neljä ukrainalaista, Soisalon-Soininen kertoo.

Krakova naljailee Varsovalle

Ylöjärven Uutisten lukijamatkalla päästään tutustumaan Puolan pääkaupunkiin Varsovaan sekä kulttuurilliseen pääkaupunkiin Krakovaan.

Siinä missä Varsovassa on paljon neuvostoliittolaista rakennusperintöä, on Krakova puolestaan säilyttänyt kasvonsa historian saatossa.

Wawelin kuninkaallinen linna Krakovassa on rakennettu 1300 luvulla ja se on ollut Puolan kuninkaallisten tärkein residenssi.

– Saksalaiset ja neuvostoliittolaiset tuhosivat Varsovan pahasti ja Stalinin lahjana kaupunkiin rakennettiin kulttuuripalatsi, joka otti alleen huomattavan ison alueen. Krakovaa puolestaan saksalaiset pitivät jossain määrin saksalaisena kaupunkina ja halusivat sen säilyvän. Krakovassa onkin perinteinen saksalainen kaupunkikaava, Jukka Soisalon-Soininen selvittää.

Puolan pienemmissä kaupungeissa Varsovaan suhtaudutaan hieman negatiivisesti. Tähän on vaikuttanut se, että sosialismin aikaan oli periaate, että kaikki puolalaiset rakentavat pääkaupunkia.

– Lisäksi Varsovaan on ollut aina tulijoita joka suunnasta ja se on sekoittanut kaupungin kulttuuria. Pienemmissä kaupungeissa ihmiset tuntevat toisensa, kun taas Varsovassa tätä ilmiötä ei ole. Krakovalaiset kertovatkin tarinaa siitä, miten Varsovan yöelämä päättyy siinä vaiheessa, kun viimeinen juna Varsovasta lähtee Krakovaan, Soisalon-Soininen kuvailee.

Chopin, suolakaivos ja vanha kaupunki

Lukijamatkalla nähdään ja koetaan monenlaista. Yksi retkistä tehdään säveltäjä Frédéric Chopinin syntymäkylään Żelazowa Wolaan.

– Se on todella idyllinen ja kaunis paikka. Matkalla sinne ehdin kertoa Chopinin elämästä. Niin ikään matkalla Varsovasta Krakovaan ehdin kertoa Mannerheimista ja hänen Puola-suhteestaan, Soisalon-Soininen toteaa.

Eräs matkan kohokohdista on vierailu Wieliczkan suolakaivokseen, joka on Unescon maailmanperintökohde. Esimerkiksi Krakovan kaupunki on pitkälti rakennettu kaivoksen suolan myynnistä saaduilla varoilla.

Mariankirkko hallitsee Krakovan vanhankaupungintoria. Tähän miljööseen ja tunnelmaan moni matkailija on ihastunut. (Kuvat: Polish Tourism Organisation)

– Suolakaivoksen museokohteet ovat edelleen upeita. Kompleksi ulottuu kilometrien päähän maan alle. Kaivoksessa on myös huikea Pyhän Kingan kappeli, jonka tapaista ei ole missään muualla maailmassa, Soisalon-Soininen sanoo.

Toki lukijamatkalla tutustutaan myös puolalaiseen ruokakulttuuriin. Soisalon-Soinisen mukaan puolalaiseen tapaan maassa syödään hyvin ja paljon.

– Puolalaisia erikoisuuksia on runsaasti ja Puola on erityisesti keittojen maa. Olemme koonneet matkan menut parhaan taitomme mukaan. Lisäksi pitää muistaa, että puolalaiset hotelliaamiaiset ovat hyviä tai vielä parempia.

Soisalon-Soininen nostaa esiin vielä yhden asian, mikä on mahdollisimman monen koettava itse.

– Lukijamatkan hotelli on Krakovassa aivan vanhan kaupungin laitamilla ja vanhan kaupungin atmosfääri on jokaisen välttämätöntä kokea. Kerran tunnissa Marian tuomiokirkon torniin nousevat Krakovan palokunnan miehet ja puhaltavat torvilla hälytyssoiton. Tämä on hyvin vaikuttava kokonaisuus.

Krakova on säilynyt ehjänä läpi historian ja siitä on tullut Puolan kulttuurin keskus.

 

Ylöjärven Uutisten 90-vuotisjuhlamatka lukijoille 15.–19.4.2024

Matkavaraukset ja tiedustelut: Hanna-Mari Kujala, puh 040 048 1499, hanna-mari.kujala@pirmediat.fi

Lisätietoa matkasta ja matkan tarkka ohjelma löytyy täältä!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?