Nyt vaatetta niille koirille! Kulkisitko itse alusvaatteilla näillä keleillä?

Kaikilla koiranomistajalla ei tunnu olevan käsitystä siitä, miten kova pakkanen vaikuttaa ohutkarvaiseen lemmikkiin, kirjoittaa toimittaja Vilma Kaura kolumnissaan.
Lämpimän haalarin kaulus jalostuu korvia lämmittäväksi myssyksi, josta koirat ovat silminnähden ilahtuneita.

Kahden lyhytkarvaisen koiran omistajana elämäni on muuttunut vuodenvaihteessa seuraavanlaiseksi: ennen uloslähtöä kaivan talviunta nukkuvat koirat sohvan nurkasta vilttikasan alta eteiseen pakkaseltasuojausoperaatiota varten. Vastahakoisia kavereita ei tunnu pisuhätä painavan, vaikka edellisestä ulkoilureissusta on vierähtänyt semmoinen 15 tuntia. Unton ja Sylvin pettyneet silmät kertovat, että seurapiirirakossa olisi vielä riittänyt tilavuutta.

Ennen -25 asteen pakkaseen astumista koirat on puettava asianmukaisesti. Varustaudumme puolen tunnin ulkoiluun lämpöhaalarein, joista emäntä pulitti pitkän pennin. Mutta todettu on, että haalarit pitävät lämpimänä jopa nämä Espanjan aurinkorannikon entiset katupiskit – haalareiden sisävuoressa on nimittäin foliomainen pinnoite, joka heijastelee takaisin koiran omaa kehonlämpöä.

Haalaria seuraa operaation vastenmielisin osuus, eli fleece-tossujen pukeminen. Neljän tassuparin pukeminen ottaa oman aikansa, ja aiheuttaa koirille alaraajojen halvausoireita, mutta eipä ainakaan palellu varpaat.

Pakkasen kestävän kokonaisuuden viimeistelee myssyksi jalostuva haalarin kaulus, josta koirat ovat silminnähden kiitollisia. Näin topatut nuttupäät ovat valmiita ulkoiluun.

 

Kaikilla koiranomistajalla ei tunnu olevan käsitystä siitä, miten kova pakkanen vaikuttaa ohutkarvaiseen lemmikkiin. Olen törmännyt useampana päivänä ranskanbulldogin omistajaan, joka on pukenut päällensä toppatakin, rukkaset ja paksun pipon. Narun päässä oleva koira taas värjöttelee vailla mitään vaatetusta nostellen pakkasen puremia tassujansa selkä kyyryssä.

Koiran kohtalo sai minut jo ensi kohtaamisella raivostuneeksi. Savu nousi korvistani viimeistään siinä kohtaa, kun olin hienovaraisesti huomauttanut koiran pukemisesta -25 asteen pakkaseen, ja omistaja ilmoitti, että se on koira ja kestää kyllä.

Kyseinen henkilö ei ole ainut laatuaan. Samantyyppisiä tapauksia, jossa omistaja on jättänyt pukematta kovalla pakkasella ohutturkkisen koiransa, näkee liikenteessä tuon tuosta.

Eläinsuojeluyhdistyksetkin joutuvat nyt muistuttelemaan lemmikin omistajia pakkasen vaaroista. Pahimmillaan kovalle pakkaselle altistuminen voi aiheuttaa ohutturkkiselle ja pohjavillattomalle koiralle vaikkapa paleltuman, joita tulee herkimmin koiran korvanlehtiin ja tassujen anturoihin. Lisäksi pakkanen voi aiheuttaa kipuja lihaksiin, minkä tuloksena voi olla äkäinen koira.

Mikäli koirasi siis osoittaa ulkona palelemisen oireita, kuten tärisee, nostelee tassujaan, ravistelee itseään tai näyttää selkeästi haluttomalta ulkoiluun, pue se. Kaupat ovat nykyään pullollaan koirien vaatteita. Näppärä osaa tehdä itse netistä löytyvistä kaavoista koiralleen mittatilauspuvun.

Myöskään tossuja ei kannata unohtaa. Herkät tassut voi suojata vaikka ensihätään sukilla, jotka teipataan koiran jalkoihin.