Luetuimmat jutut 2023: Kuruntien vakava ulosajo vei kolmesta kaveruksesta nuorimman hengen – Auto suistui tieltä humalan ja ylinopeuden seurauksena

Julkaisemme uudelleen vuoden 2023 luetuimpia juttua. Tämä juttu julkaistiin 3.11.2023

Antaverkan kohdalla Kuruntiellä tapahtui kesäkuussa 2021 vakava liikenneturma, jossa kolmesta kaveruksesta yksi menetti henkensä ja toinen loukkaantui vakavasti. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa marraskuun lopussa.
17-vuotiaan nuorukaisen hengen vaatinut kolari tapahtui Kuruntiellä 19. kesäkuuta 2021.  (arkistokuva)

Tapahtumat saivat alkunsa 19. kesäkuuta 2021, kun kolme ylöjärveläiskaverusta kapusi Viljakkalassa autoon ja lähti ajamaan sillä ensin  Viljakkalantietä ja sen jälkeen Kuruntietä kohti Ylistä. Ennen autoon hyppäämistä oli edeltänyt jo perjantaina alkanut ja heti aamusta jatkunut alkoholin juominen.

Autoa kuljetti nykyisin 27-vuotias ylöjärveläissyntyinen mies, jonka kyydissä olivat auton omistaja, noin nelikymppinen mies ja 17-vuotias nuorukainen. Matkan aikana autolla ajettiin huomattavaa ylinopeutta, ja kuljettaja ohitteli muita tienkäyttäjiä. Ajohetkellä asfaltti oli märkä sateen jäljiltä.

Kuruntiellä Antaverkan kohdalla auto riistäytyikin kuljettajan hallinnasta ajautui päin sähkötolppaa, suistuen tieltä ja pyörien useiden kymmenien metrien matkan metsään päätyen katolleen. Törmäyksen ja pyörimisen seurauksena ajoneuvo vaurioitui mittavasti, ja nelikymppinen ja 17-vuotias matkustaja lensivät siitä ulos.

Matkustajana takapenkillä ollut 17-vuotias nuorukainen kuoli törmäyksen seurauksena saamiinsa vakaviin vammoihin. Auton omistaja, etupenkillä matkustanut nelikymppinen mies loukkaantui vakavasti saaden onnettomuuden seurauksena aivovamman ja hengenvaarallisia sisäelinvammoja. Miehen tila vaati useita leikkauksia ja tehohoitoa.

Myös auton kuljettaja loukkaantui turmassa.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Kahden vuoden takaista murheellista onnettomuutta on käsitelty tällä viikolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Auton kuljettajaa, 27-vuotiasta miestä syytetään törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Syytteen mukaan kuljettajan veren alkoholipitoisuus oli ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 1,58 promillea. Kuljettaja on myöntänyt esitutkinnassa juoneensa alkoholia edellisenä iltana ja jatkaneensa juomista turma-aamuna. Kuulusteluissa hän arvioi juoneensa aamulla kolmesta kuuteen olutta.

Lisäksi hän on myöntänyt toimineensa auton kuljettajana ja ohitelleensa Viljakkalan ja Ylöjärven välisellä matkalla muita ajoneuvoja ja kokeilleensa auton tehoja syrjäisellä tiellä Viljakkalan suunnalla.

Syyttäjän mukaan autolla on ollut vauhtia turmakohdalla jopa 120-140 kilometriä tunnissa, kun nopeusrajoitus on alueella 60 km/h. Kuulusteluissa mies ei ole osannut kertoa ajonopeuttaan, mutta hän on arvioinut ajaneensa kovempaa nopeutta kuin rajoitukset ovat sallineet.

Syyttäjä vaatii 27-vuotiaalle kuljettajalle vähintään vuoden ja neljän kuukauden pituista ehdollista vankeusrangaistusta ja sen ohelle yhdyskuntapalvelua.

Auton omistajalle, nelikymppiselle miehelle syyttäjä vaatii 30-40 päiväsakkoa kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle.

Tuomio asiasta annetaan  marraskuun lopussa.