Maajoukkueryhmään valittu metsäkyläläinen Kaisa Kivimäki haluaisi jalkapalloammattilaiseksi

Metsäkyläläinen jalkapalloilija Kaisa Kivimäki pääsi todella harvalukuiseen kerhoon: Hän on toinen Ylöjärven Ilveksen kasvatti, joka on valittu tyttömaajoukkueeseen.

Nykyisin FC Nokiaa edustava Kivimäki osallistui joulukuun alussa alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueleirille Eerikkilän urheiluopistolla. Leirillä oli mukana 27 tyttöä, joiden osaamista ja ominaisuuksia seurattiin sekä fyysisillä testeillä että keskinäisessä pelissä.

– Haluaisin joskus pelata jalkapalloa ammatikseni, Kaisa Kivimäki myöntää. (Kuva: Tommi Korpi)

– Vahvimmat ominaisuuteni ovat nopeus ja kestävyys. Eniten parannettavaa on voimassa, jota kehittämällä myös tulee myös lisää nopeutta, Kaisa arvioi.

– Ennen leiriä jännitti kyllä melkoisesti, mutta ihan myönteinen kokemus se oli. Itselleni jäi tosin sellainen tunne, että varsinkaan peliosassa en saanut aivan parastani irti.

Maajoukkuekutsun kannalta ratkaisevaa oli onnistuminen marraskuun alussa Lännen alueleirillä Tukholmassa. Alueleiritys jatkui joulua edeltävänä viikonloppuna.

– Pidän tavoitteenani sitä, että jonain päivänä pelaisin jalkapalloa ammatikseni, hän myöntää.

Kiirettä ei ole, sillä Kaisalle tuli 16. joulukuuta täyteen 15 vuotta. Arvattavasti myös kotimaan liigaseurat ovat hänestä lähitulevaisuudessa kiinnostuneet, mutta Kaisa ei ota siitä paineita.

Esimerkki erilaisesta pelaajapolusta

Tommi Korpi on valmentanut Kaisaa tämän uran alusta asti. Korpi kuuluu YIlveksen lisäksi myös FC Nokian valmennustiimiin. Korpi iloitsee siitä, että valtatrendin vastaisella pelaajapolullakin maajoukkuetason voi saavuttaa.

– Nykyään jo alle kymmenvuotiaiden harjoitusmääriä lasketaan, ja vanhemmat kuskaavat heitä vaikka millaisiin tehotreeneihin. Kaisa on esimerkki omaehtoisen harrastamisen hauskuudesta ja mielekkyydestä lähtevästä polusta, Korpi sanoo.

– Kaisan esimerkki kertoo YIlveksen junnuille ja heidän vanhemmilleen, ettei Ylöjärveltä tarvitse lähteä esimerkiksi Tampereen Ilvekseen. Täällä voi harrastaa ja kehittyä kustannustehokkaasti, laadukkaassa valmennuksessa ja talvisinkin lämpimissä oloissa tekonurmihallissa, hän jatkaa.

Kaisa kiinnostui jalkapalloilusta jo päiväkoti-ikäisenä. Hän pelasi mielellään kaveriensa kanssa, mutta meni usein pihalle potkimaan palloa yksinäänkin.

– Kun äitini näki, että tykkäsin siitä, hän kysyi, haluaisinko mennä kokeilemaan joukkueeseen. Niin menin Ylöjärven Ilvekseen vuoden 2014 toukokuussa.

Ylöjärven Ilves muisti kasvattiaan Kaisa Kivimäkeä (vas.) maajoukkueleirin jälkeen pienellä lahjalla, jonka hänelle ojensi toiminnanjohtaja Amma Tuominen. (Kuva: Tommi Korpi)

– Muistan yhä Kaisan ensimmäiset harjoitukset. Siinä oli pallonkuljetustehtäviä värien havainnoinnin avulla. Niitä Kaisa heti alkoi innokkaasti ratkoa, Korpi kertaa.

Sen enempää Anna-äiti kuin Juuso-isäkään eivät ole urheilleet kilpaa, mutta Kivimäkien perheestä löytyy toinenkin nouseva jalkapalloilija, 11-vuotias Roni pelaa YIlveksessä.

YIlveksen kolmesta eri ikäluokasta koottu tyttöjoukkue hajosi vuonna 2020, kun pelaajia ei ollut tarpeeksi 11 vastaan 11 -peleihin. Niin Kaisa kuin valmentaja Korpi tyttärineen siirtyivät FC Nokiaan, jossa kokonaisvaltainen harjoittelu on tehostunut järkevästi kausi kaudelta.

Myös hajonnut YIlves-joukkue on palannut aktiiviseksi Korven valmennukseen ja toimii FC Nokian kanssa tiiviissä yhteistyössä, ikään kuin tämän farmijoukkueena mahdollistaen harjoittelun sovelletusti, pelaajien tavoitteiden ohjaamana.

Kovuutta tullut 18-vuotiaiden peleistä

Viime maaliskuussa Kaisan nilkka murtui, mutta huolellisella kuntoutuksella jalka saatiin pelikuntoon kauden alkupuolella.

Viime kesänä Kaisa pelasi kahta sarjaa. 15-vuotiaiden tyttöjen Eteläliigaa sekä 18-vuotiaiden tyttöjen Ykköstä. Pelaaminen selvästi vanhempia vastaan toi Kaisalle tulevaisuuden kannalta arvokasta kokemusta.

– T18:ssa pelataan selvästi kovempaa kuin ikäisissäni. Siellä saa vääntää paljon enemmän kaksinkamppailuissa.
Talvikausi tarjoaa hyvää harjoitusta pienen tilan ja nopeiden ratkaisujen kehittämiseksi, sillä Kaisa pelaa futsalia 19-vuotiaiden tyttöjen liigassa.

– Futsal-otteluita tulee melkein kerran viikossa, ja isolla kentälläkin pelaamme muutamia harjoituspelejä. Olen mielestäni perinteisessä jalkapalloilussa parempi, Kaisa miettii.

Kaisan ominaisin pelipaikka löytyy laitapuolustajan tai laitalinkin tontilta, joissa hän saa käyttää nopeuttaan hyväkseen.

– Ilmeisesti äidiltään nopeusgeenit saanut Kaisa on kovan työn kautta saanut pallon pysymään mukanaan kovassakin vauhdissa ja pystyy todella luoviinkin ratkaisuihin. Nyt hän tekee kokonaisvaltaista voimaharjoittelua hyvin lajinomaisesti, Tommi Korpi sanoo.

Useimmilla nuorilla jalkapalloilijoilla on suosikkipelaaja ja -seura, mutta Kaisa ei tunnustaudu kenenkään faniksi. Suomen maajoukkueita hän toki seuraa.

Kaisa päättää peruskoulunsa ensi keväänä ja jatkaa sen jälkeen lukiossa. Koulumatka pitenee melkoisesti, mikäli Kaisan suunnitelmat toteutuvat.

– Haluaisin mennä Tampereella Sammon keskuslukion urheilulinjalla. Se tarkoittaisi kahdella bussilla kulkemista, mutta eiköhän se onnistuisi.