Politiikkaa tehdään lasten kustannuksella

27.11.2023 09:54

Valtuuston viimeaikaiset päätökset herättävät kysymyksen siitä, ovatko valitut edustajamme todella sitoutuneet ylöjärveläisten hyvinvointiin ja kaupunkimme maineen parantamiseen vai keskittyvätkö he enemmän puoluepolitiikan tekemiseen. Erityisesti kotihoidontuen kuntalisän käyttöönoton vastustaminen ilman päteviä perusteluita on saanut minut pohtimaan poliittisten päätöksentekijöidemme motiiveja.

Olen aiemmin kirjoittanut, että liian varhaiset ryhmäkokemukset voivat vahingoittaa lapsen stressinsietokykyä. Stressinsietokyky kehittyy kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana ja tuo taso säilyy aikuisenakin. Taidot, joilla pieni lapsi selviää suuressa ryhmässä, ovat usein enemmänkin hengissä selviämisen kuin vaativan sosiaalisen kanssakäymisen taitoja. Kaksivuotiaalla tai vähän vanhemmallakaan ei ole vielä kykyä pitää puoliaan.

Emme pysty tarjoamaan pienryhmä- tai perhehoitopaikkaa kaikille ylöjärveläisille alle kaksivuotiaille lapsille, jotka tarvitsisivat hoitopaikan. Jos perheen talous on mitoitettu kahden aikuisen palkkatuloille, on käytännössä taloudellisesti mahdotonta hoitaa lasta itse kotona kaksivuotiaaksi saakka. Lisäksi päivähoitopaikoista ylipäätään on Ylöjärvellä pulaa. Läheskään kaikki lapset eivät pääse esisijaiseen päiväkotiin ja aamun hoitomatkat saattavat suuntautua kaupungin toiselle laidalle. Tämä lisää myös perheen stressiä.

Lempäälässä oli samansuuntaisia huolia ja heillä tartuttiin toimeen; käynnistettiin kotihoidontuen kuntalisäpilotti! Pilottiin ilmoittautui mukaan noin 200 perhettä. Siitä on jo nyt kertynyt paljon tietoa, jota Lempäälästä olisi saatavilla. Myös vaikutusten arviointiraportti valmistuu ensi kevään aikana.

Ehdotin kasvatus- ja opetuslautakunnassa, että olisimme palauttaneet keskustan tekemän aloitteen kotihoidontuen kuntalisästä (Ylöjärvi-lisästä) valmisteluun ja pyytäneet siihen lisättäväksi Lempäälästä saadut käytännön kokemukset ja tiedot. Tällä tavoin olisimme saaneet konkreettista lisätietoa päätöksen teon tueksi. Lempäälä on kokonsa ja ikärakenteensa puolesta hyvin verrattavissa Ylöjärveen. Tälle ehdotukselle tuli tukea ainoastaan kahdelta puolueelta.

On ymmärrettävää, että poliittiset näkemykset voivat erota. Politiikassa täytyisi kuitenkin pystyä katsomaan myös kuntalaisten parasta, vaikka se joskus olisi oman ideologian vastaista. Politiikan kulttuuriin olisi hyvä lisätä kuuntelemisen taito, avoimuus ja päätösten perusteleminen. Lisäksi lähdekriittisyys olisi tärkeä taito poliitikolle nykymaailman hektisen uutisvirran keskellä.

Leena Risku
varavaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (kesk.)