Ylöjärveläinen kuljettajalupaus siirtyy formulan rattiin – Mika Häkkinen: ”Hieno juttu, saavutus ja mahdollisuus”

Ylöjärveläinen Luka Sammalisto, 15, ottaa autourheilu-urallaan uuden askeleen ja siirtyy ensi kaudeksi Formula 4 -auton rattiin. Sammalisto valittiin edustamaan ranskalaista R-ace GP -tiimiä.
15-vuotias ylöjärveläinen kuskilupaus Luka Sammalisto siirtyy formula 4:n rattiin.

Merkittävän sopimuksesta tekee se, että Luka Sammalisto saa kuljettajasopimuksen lisäksi tärkeän sponsorituen R-ace GP -tiimin yhteistyökumppanilta, mikä kattaa noin kolmasosan kauden kokonaisbudjetista.

Sammalisto on vuodesta 2020 lähtien kilpaillut kansainvälisellä tasolla kartingin eri luokissa ja kaudella 2023 kisakalenteri koostui sekä OK että KZ2-luokan kilpailuista. Ylöjärveläisen autourheilijan oli tarkoitus ajaa vielä ensi vuosi kartingia KZ2-luokassa, mutta suunnitelmiin tuli yhden puhelinsoiton myötä yllättävä muutos. Kauden lopussa ranskalaistiimistä otettiin yhteyttä ja suomalaiskuljettaja kutsuttiin shoot-out -valintaleirille Ranskaan. Leiritykselle osallistui Sammaliston lisäksi viisi muuta kokenutta karting-kuljettajaa, joista yhdelle oli kuljettajapaikka varattuna.

Valintaleirillä testattiin kuljettajien vauhtia ja ajotaitoja simulaattorilla kuin radalla. Viiteen testipäivään mahtui myös psyykkisten ominaisuuksien kartoittamista, reaktionopeuksien mittaamista, fyysistä rasitusta, lihaksistoa sekä kestävyyttä. Sammaliston testitulokset vakuuttivat ja perjantaina (10.11.)  R-ace GP:n päällikkö Thibaut de Mérindol ilmoitti Sammaliston olevan heidän valitsemansa F4-kuljettaja kaudelle 2024.

– Luka on hyvin lahjakas kuljettaja, ja testit osoittivat hänellä olevan juuri sellaiset ominaisuudet, mitä autourheilijalta vaaditaan. Tiettyjä ominaisuuksia täytyy vielä jatkojalostaa, jotta kuljettajan koko potentiaali tulee käyttöön ja hyödyksi. Täten saadaan win-win tilanne, sekä kuljettajalle että tiimille, Merindol kertoo.

Lue myös: Luka Sammalisto varmisti Suomen mestaruuden – Edellisen kerran kartingin SM-kulta tuli Ylöjärvelle lähes 30 vuotta sitten

Luka Sammalisto formula 4

Mika Häkkinen seurannut Lukan uraa

Uutisesta oli mielissään myös kaksinkertainen F1 Maailmanmestari Mika Häkkinen, joka on viime vuodet seurannut tiiviisti Sammaliston kansainvälistä karting-uraa ja edesottamuksia.

– Hieno juttu, saavutus ja mahdollisuus. Olen seurannut Lukan karting-uraa ja kehitystä pari vuotta. Työ on ollut tavoitteellista sekä tulevaisuuden askelmerkit suunniteltu. Kehitystä ja kasvua kuljettajana on tapahtunut. Siirtyminen F4-auton rattiin on kenelle tahansa kuljettajalle täynnä haasteita ja uuden opettelua.

– R-ace tiimin järjestämät viiden päivän testit jo sen osoittivat: Luka on valmis tarttumaan tuleviin haasteisiin. Kokemuksesta tiedän, kuinka paljon periksiantamattomuutta, raakaa työtä, itsekuria ja nöyryyttä onnistunut menestystarina vaatii. Se ei koskaan synny sattumalta, ilmaiseksi, ilman uhrauksia eikä myöskään yksin, Häkkinen pohtii.

Lue myös: 11-vuotias Luka on Hamilton-fani, joka tähtää formula ykkösiin – nuoria kuskeja kiinnitetään huipputalleihin jo 13-vuotiaana

”Kuljettajana minut on pistetty merkille”

Luka Sammalisto kertoo, että kutsu shoot out -leirille oli hänelle iso juttu.

– Se kertoi myös siitä, että kuljettajana minut on pistetty merkille. Testit olivat todella vaativat ja tiesin, että nyt on näytön paikka. Kaikki pistettiin peliin ja tulokset vakuuttivat tiimin. Formula 4 -autolla ajaminen nosti kaiken uudelle tasolle ja totta kai fiilis on mahtava siitä, että jo ensi kaudella pääsen kisaamaan F4-autolla. Tämä on yksi etappi ja tavoite, mitä kohti on tehty tavoitteellisesti töitä jo useampi vuosi.

– Sain jo leirityksen aikana paljon uutta tietoa siitä, mitä kaikkea pystytään mittaamaan ja miten kuljettajan ominaisuuksia parantamaan huipputeknologiaa hyödyntävässä testiympäristössä.

Sammalisto on vuoden 2022 OK-luokan Suomenmestari ja kuuluu AKK-Motorsport ry:n autourheilun maajoukkueeseen, Flying Finn Academyyn. Flying Finn Academyn kuljettajat ovat Suomen lupaavimpia nuoria kykyjä ja heidän tavoitteensa ovat korkealla kansainvälisten kilpasarjojen ja luokkien huipulla.

Tulevan vuoden F4-kausi aloitetaan Aasian F4 UAE-sarjalla tammikuussa ja jatkuu F4 Italian Championships -sarjalla. Talvitestit alkavat jo tällä viikolla Ranskassa.

R-ace GP -tiimissä on kautta aikojen ollut huippukuljettajia – mm. Oscar Piastri ja Pierre Gasly. Piastri edusti tiimiä vuonna 2019 ja voitti silloisen Formula Renault -luokan mestaruuden.