Orpon ja Purran hallitus laittaa nuoret politiikkansa maksajiksi, sillä hallituksen leikkauspolitiikan kova ydin kohdistuu nuoriin aikana, jolloin moni nuori on jo valmiiksi huolissaan omasta tulevaisuudestaan ja toimeentulostaan.
Asumistuen leikkaaminen ja opintotukien indeksikorotusten tekemättä jättäminen heikentää nuorten toimeentuloa. Näin hallitus toimii, vaikka ennen eduskuntavaaleja pääministeri Orpo lupasi jättää opintotuen indeksileikkurin ulkopuolelle. Edellä mainitut leikkaukset voivat tarkoittaa hallituskauden loppupuolella jopa yli 1000 euron tulonmenetystä vuodessa jo valmiiksi pienituloisille opiskelijoille. Nuorten on jatkossa otettava opintoihinsa yhä enemmän lainaa, vaikka samaan aikaan epävarmuuden lisääntyminen työelämässä vaikeuttaa lainan takaisinmaksua.
Mielestäni erityisen surullista on hallituksen päätös leikata lastensuojelun jälkihuollosta ja nuorten kuntoutuksesta. Nuorten kuntoutusrahan leikkaaminen on vaarassa lisätä työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä ja lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskeminen 25 ikävuodesta 23 ikävuoteen tullee lisäämään nuorten syrjäytymistä. Päätökset ovat käsittämättömiä aikana, jolloin jokaista tarvitaan työelämässä.
Hallitus perustelee nuoriin kohdistuva leikkauslinjaansa sillä, että julkisen talouden tasapainottamien edellyttävän kipeitä päätöksiä. Samaan aikaan nykyhallitukselta löytyy rahaa jopa 14000 euroa kuukaudessa tienaavien veronkevennyksiin sekä osakesäästötilin ylärajan nostoon, josta hyötyvät vain suurituloisimman. Kyse on siis vahvasti arvoista.
Tulevaisuusbarometrin mukaan vain 34 prosenttia nuorista odottaa innolla tulevaisuutta ja näkee siellä paljon mahdollisuuksia. Luku on hälyttävä. Eniten epävarmuutta ja turvattomuutta aiheuttavat tutkitusti oma tulevaisuus, työelämä ja työnteko. Viisas hallitus pyrkisikin tässä tilanteessa vahvistamaan nuorten tulevaisuudenuskoa ja tukemaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Orpon ja Purran hallitus on kuitenkin valinnut leikkausten tien.
Yhteiskunnassa kohdistuu nuoriin paljon odotuksia – tulevaisuuden veronmaksajaksi, huolehtimaan vanhemmista ikäpolvista ja ratkaisemaan yhteiskunnan haasteita ja ongelmia. On todettava, että nuoriin kohdistuvat leikkaukset ovat ensinnäkin inhimillisesti kestämättömiä, mutta myös lyhytnäköinen valinta, joka tulee myöhemmin kalliiksi yhteiskunnalle.
Mielestäni hallituksen toimet eivät toteutuessaan ole tulevaisuusteko, vaan luovat painetta niin kunnille, kaupungeille kuin hyvinvointialueille nuorten syrjäytymisen, mielenterveysongelmien ja muiden haasteiden myötä.
Politiikassa on kyse valinnoista. SDP on tehnyt nuoriin kohdistuvista leikkauksista välikysymyksen ja vaatii Orpon hallitusta kertomaan, miksi hallitus laittaa politiikkansa maksajiksi juuri nuoret.
Päivi Stenman
kaupunginvaltuutettu, SDP:n Ylöjärven kunnallisjärjestön pj.